2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeğin Hayallerindeki Sınırsız Özgürlük: Tek Taraflı Açık İlişki Denen Şey Feodal İslami İlişkidir.
YAZI #7446 © Yazan Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN | Yayın Haziran 2022
Rızaya Dayalı Tek Eşli Olmama Hali: Açık İlişki

Karşılıklı rızaya dayalı tek eşli olmayan ilişkiler, partnerlerin belirli kurallar çerçevesinde başka insanlarla cinsel veya duygusal birliktelik yaşamaya onay verdikleri ilişki türlerini kapsıyor. Bu ilişkilerde belirleyici özellik sınırların açıkça konuşulup beraber belirlenmesi ve güvene dayanmasıdır.

Yakın İlişkiler ‘inde bahsettiği gibi; bu ilişkilerin en yaygın rastlanan üç tipi çok eşlilik, swinging ve açık ilişkidir.

Açık ilişki, yerleşik bir çiftin tek eşli olmayan bir yaşam tarzını paylaşmayı karşılıklı olarak kabul ettiği bir ilişkidir. Bu, taraflardan birinin veya her ikisinin başka cinsel ve/veya romantik partnerlere sahip olmasını içerir. Bu tür bir ilişki, ilgili tüm tarafların rızası ve bilgisi ile gerçekleştirilir. Aksi takdirde, sadakatsizlik olarak kabul edilir. Buna ek olarak, fuckbuddylikten farklı olarak sadece seks amaçlı değil duygusal ve sosyal olarak da paylaşım içinde oldukları ilişki şeklidir.

Kuzey Amerika ülkelerinde yapılan çok sayıda araştırma aynı sonuca ulaşıyor: Toplumun %5'i karşılıklı rızaya dayalı tek eşli olmayan ilişkiler yaşıyor. Buna ek olarak, her 5 kişiden 1'i daha önce bu tarz bir ilişki deneyimlemiş. Üstelik genelde bu durum ırk, millet, yaş, eğitim seviyesi, sosyoekonomik durum ve coğrafi bölgeye göre değişiklik göstermiyor. Ancak cinsel kimlik ve yönelim bazında farklılıklar görülüyor. LGBTİ+ bireylerin, heteroseksüellere göre daha fazla bu tarz ilişkilerde bulunduğu saptanıyor. Bunun sebebinin, heteronormatif kuralların dışına çıkan insanların diğer "ideal ilişki" tabularını da sorgulaması olduğu düşünülüyor.

Peki bu açık ilişki sadece tek tarafı kapsıyorsa?

Tek taraflı açık ilişki denen şey geleneksel feodal islâmî ilişkidir. Üstelik bunda 4 kadın sınırı da yok. Erkeğin hayâllerindeki sınırsız "özgürlük". Modernizmi eleştirelim derken gerici postmodern karanlığa saplanmaktır bu. Kadınların cinsel özgürlüğünün, diğer alanlarda da olduğu gibi, sağlanmadığı sürece, cinsel özgürlük ataerkiye hizmet etmekten başka bir işe yaramıyor maalesef.

#açıkilişki #çokeşlilik #tektaraflıilişki #swinging
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylül Berfin ÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN'ün Yazıları
► Sıcak Ama Sınırsız Ebeveynler Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Sınırlı Ego Sınırsız İnsan Psk.Burcu ATATÜR
► Erkeğin Kolektif Soyut Aklı Psk.Nazlı TUTAN
► Kariyer Yolculuğunda Özgürlük Psk.Dnş.Erkan ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erkeğin Hayallerindeki Sınırsız Özgürlük: Tek Taraflı Açık İlişki Denen Şey Feodal İslami İlişkidir.' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:31
Top