2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Yapısının Temel Sorunu: Çocuğun Kendilerinden Ayrı Bir Birey Olduğunu Kabullenmekte Zorlanmaları
YAZI #7448 © Yazan Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN | Yayın Haziran 2022
Çocuklarımız bizim gözümüzde yalnızca çocuktur öyle değil mi? Çocuk oldukları için onların pek de fikirlerini almayız ya da bazen alırız. Onların ebeveynleri olarak onların adına kararlar almak ve vermek bize aittir. Hangi yemekten ne kadar yiyeceklerini, dışarı çıkarken hangi giysileri giyeceklerini belirlemek sanki bizim vereceğimiz bir karardır. Çocuğun bunlara karar veremeyeceğini düşünürüz; ya da bu hakkı kendimizde görürüz. Peki gerçekten böyle mi?

Bizler her zaman çocuğumuza yetebilen en iyi ebeveynler olmak isteriz, böyle düşünürken ve bunun için bir şeyler yaparken aslında farkında olmadan çelişkiye düşeriz. Nasıl mı? 3-6 yaş erken çocukluk dönemi çocuğun hayatın temel öğrenimlerini kazandığı bir dönemdir. Aynı zamanda bu dönem okul öncesi eğitimle birlikte birçok duygu ve davranışı kazandırmayı da hedeflediğimiz bir dönemdir. Bu dönemde bizim anne-baba olarak atmamız gereken bir adım vardır: Çocuğumuzu birey olarak kabul etmek. Bu adıma ve bu yaklaşıma sahip bir ebeveyn olmak hem sizin için hem de çocuğunuz için önemli bir adım olacaktır. Bizi birey yapan sorumluluklarımızdır. Çocuk da bir bireydir. Onun da kendine özgü sorumlulukları vardır. Çocuğumuza sorumluluk bilinci kazandırmanın öncelikli yolu çocuğu birey olarak kabul etmekten geçer.

Çocuğunuz bir birey ve özgünlüklere sahiptir. Ebeveynler olarak onun özgünlüklerini ortaya çıkarmalısınız. Bunun en kolay yolu çocuklarınıza soru sormaktır.

Çocuklara soru sormak neden önemlidir?

Soru sormak çocuklarınızda beni önemsiyor etkisi uyandırır bir süre sonra bu etki çocuğunuzda bir özgüven oluşturacaktır. Bu özgüven ona birey olduğunu her zaman hatırlatacaktır. Soru sormak bu yönden çocuk gelişiminde çok önemlidir.

Çocuklara nasıl soru sormalıyız?

Elbette soru sorma tarzı önem teşkil etmektedir. Irem Polat bu konuya dair çok güzel sorular derlemişti bir yazısında. Soru örneklerini aşağıya bırakmak isterim:

• Bugün hangi yemeği canın çekiyor, hangi yemeği yapmamı istersin?
• Hangi ayakkabıyı sevdin?
• İlgi duyduğun ve kendini geliştirmek istediğin alan hangisi ya da var mı?
• Hangi kıyafeti giymek seni mutlu eder?
• Akşam nasıl vakit geçirmek istersin?

#çocuklardabireydir
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylül Berfin ÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN'ün Yazıları
► İki Ayrı Evde Çocukluk:Boşanma ve Çocuk Psk.Bilgen SAĞ TINARLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile Yapısının Temel Sorunu: Çocuğun Kendilerinden Ayrı Bir Birey Olduğunu Kabullenmekte Zorlanmaları' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:42
Top