2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sanrılarla Dolu Aşk (Erotomani)
YAZI #7470 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ağustos 2022
Erotomani nedir?
Erotomanik kişilerin tipik özellikleri nelerdir?
Erotomani kaç çeşide ayrılır?
Erotomani nasıl tedavi edilir?
Bazen bir iş arkadaşı, bazen ekranlardaki bir ünlü bazen de günlük hayatta bir rastlantı… Aşkın çevresindekilerini tehdit altında bırakabilecek kadar büyüyebilen hali olan Erotomani sanrılarla çevrelenmiş bir psikiyatrik rahatsızlıktır.
Tutku perdesi altında maskelenmiş aşık olma hali görünenin ardında paranoid düşünceler taşır. Bu düşüncelere bir örnek tutuklu oldukları kişinin de kendilerine onlara aşka dair sinyaller verdiğinin iddia edilmesidir. Bazen kişiler sadece karşılaşmıştır hatta mağdur Erotomanik kişiyi hiç tanımıyor bile olabilir. Hatta bu bireylerin hayatta olmayan kimseler ya da hayali karakterlere de benzer duygusal yatırımlar yapıldığı gözlemlenebilir.
Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha yüksek olan Erotomanide mağdur karakter genelde yüksek statü sahibi, evli veya ilgilenen kişiye karşı kayıtsız tavırlara sahip olma özelliklerini taşır. Kısaca Erotomanik kişinin gözünde ulaşılması zor birisidir.
Erotomanik bireyler kişi karşıt düşünceler ve kanıtlar ile düşüncesinden döndürülemez çünkü kendisini doğrulayacak olayları gerçeği çarpıtarak yeniden yaratıp ve detaylandırabilirler. “Vakti geldiğinde bana yaklaşacak şu an çevresinden çekiniyor” cümlesi buna bir örnektir.
Sigmund Freud bu durumu iki kategoriye ayırır: Erotomani’nin bir rahatsızlığın işareti ya da bipolar bozukluk, şizofreni gibi büyük bir psikolojik sorunun uzantısı olarak vuku bulabileceğini öne sürer.
Erotomanik kişilerin kliniklere sık başvurmadığı gözlemlenir. Hayatları boyunca mağduru takip ve taciz edebilirler. Mağdurun yaşamına dair birçok detaya hakim olacak kadar araştırabilirler. Mağduru telefonla arama, mektup ve hediye gönderme, habersiz ev ziyaretleri yapma gibi davranışlar sergileyebilirler.
İlan edilen aşka karşılık bulunmadığında şiddete meyilli davranışlar erkeklerde daha yüksek oranda görülür. Ancak her taciz ve şiddet olayı kısaca Erotomani ile tanımlanmaz, daha detaylı inceleme gerektirir.
Erotomani’nin net bir tedavi şekli yoktur çünkü kişinin hikayesine özel ve antipsikotik ilaçlar ile desteklenen tedaviler daha başarılı sonuçlar vermektedir.
Dünyada genelinde ünlü televizyon şovmeni David Letterman, eski astronot Story Musgrave ve ESPN muhabiri Erin Andrews’un Erotomanik bireyler tarafından takip edildiği geçmişte medyaya yansımıştır.
Eğer siz de ilişkilerinizde benzeri durumlar gözlemliyorsanız bu süreci için en uygun şekilde sonuçlandırabilirsiniz. PsikoTerap-İST olarak, Bireysel Terapi alanında uzman kadromuz ile her zaman yanınızdayız.

Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya
Psikoloji Öğrencisi Rafet Üner
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Erotomani Psk.Esra ERDOĞAN
► Erotomani ve Şizoid Kişilik Psk.Ceyda ŞENEL
► Mutlu ve Sevgi Dolu Olmanın Üç Sırrı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sanrılarla Dolu Aşk (Erotomani)' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:34
Top