2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşırı Empati Sendromu
YAZI #7506 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Eylül 2022
“ Daha önce hiç sizin de hayatınızda işler yolunda gitmez iken arkadaşınızın derdini saatlerce dinlediğiniz oldu mu? Ya da onun anlattığı bir duruma kendiniz yaşamışsınız gibi üzüldüğünüz? Onun için içli içli ağladığınız oldu mu? Veya başkaları dalga geçebilir diye dinlemediğiniz bir müzik? Yarın çok önemli bir sınavınız varken arkadaşınıza yardım etmeye gittiğiniz oldu mu? O zaman gelin Aşırı Empati Sendromunu birlikte tanıyalım.”
Aşırı Empati Sendromu, kişinin sürekli olarak başkalarının duygu ve düşüncelerine öncelik vermesi, hatta kendi hayatına da başkalarına uygun olarak şekillendirmesidir. Aşırı Empati Sendromuna sahip birey kendi düşüncelerini, duygularını ve faydasını ikinci planda tutar. Birey, özel hayatına ait kararları dahi başka insanların bakış açısı ile kararlar almaya özen gösterir. Kendi hayatının kahramanı olmaktan ziyade çevresine öncelik verir.
Aşırı Empati sendromuna sahip bireyin sahip oldu belli başlı düşünce kalıpları ve kaygıları vardır. Bu kalıplardan bazıları toplumda sıkça duyduğumuz “El alem ne der?” ya da “Başkaları ne düşünür?” gibi söylemlerle birebir aynıdır. Bu sendromda bireylere ait temel kaygı başları tarafından sert, anlayıştan yoksun, bencil biri olarak algılanmaktır. Özel hayatlarına ait davranışlarda da ayıplanmaktan son derece korku duyarlar. Bu kaygı onlar için o kadar yoğundur ki, hayatlarının akışını değiştirebilir.
Aşırı empati sendromuna sahip bireyler çevreleri tarafından genellikle çok kibar, yardım sever, fedakar olarak adlandırılır. Bu adlandırılmada kişinin kendi benliğini yok sayarak dış çevreyi elde tutması büyük rol oynar. Kişiye atfedilen bu sıfatlar kişinin kaygılarından duyduğu rahatsızlığı her ne kadar azaltır gibi görünse de aslında bir o kadar da besleyici bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır. Çünkü kişi dış çevrede oluşturmuş bulduğu algının korunması için ekstra bir çaba sarf etmek mecburiyetinde hissetmeye başlayacaktır. Bu durum zamanla kişinin memnuniyetinin azalmasına, fiziken ve ruhen ciddi yorgunluklara aynı zamanda mutsuzluğa yol açacaktır.
Aşırı Empati Sendromuna sahip bireyler bu sendromu çocuklarına da yansıtabilir. Çocuklar kontrol ve baskı ile büyüyebilir. Çocuklardan daha dikkatli hareket etmeleri, başkalarının çıkarlarını önde tutmaları istenebilir. Bu durum ya ilişkilerini zedeleyebilir ya da çocuğun da gelecekte aynı sendroma sahip olmasına neden olabilir.
Aşırı Empati Sendromuna sahip bireylere bazı öneriler iletmek istiyorum. Bunlardan ilki hayat sıralamamızda kendimize öncelik vermenin bencillik olmadığıdır. Uçaklarda hostesler tarafından bizlere bugüne değin yapılmış bir anons üzerinden bunu örneklendirmek isterim. “Oksijen maskenizi lütfen önce kendinize ardından çocuğunuza takın.” Çünkü birine yardım edebilmenin ön koşulu önce bireyin kendisinin sağlıklı mutlu ve huzurlu olmasıdır. Bu bencillik değil aksine kişiye sağlayabileceğiniz faydanın kalitesini arttırarak yine ona sağladığınız bir yardımdır. Bununla birlikte hayatınız size aittir. Nasıl ki başardığınız bir durumdan sonra övünebiliyorsak başarısızlıklarımızın da sorumluluğunu üstlenmeliyiz. Fakat başkaları onaylamaz diye verdiğimiz bir karar eğer başarısızlık ile sonuçlanırsa bunun sorumluluğunu üstlenmek, sizler için kendi kararınızı verebilmekten daha zor olmaz mıydı?

Uzman Klinik Psikolog Damla KANKAYA
Psikolog Buse SARI
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Empati Psk.Hülya MACİT
► Empati Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Lateralizasyon ve Empati Psk.Simay Okşan ORAL
► Empati: Ötekini Anlamak Psk.Meltem BİLGİCİ
► İletişimde Empati ve Sempati.. Psk.Cevher SÖNMEZ
► Evlilikte Empati ve Evlilik Doyumu Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aşırı Empati Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:04
Top