2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kilo Almayın
YAZI #834 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Temmuz 2010
Evet, hayatınız boyunca kendinize yapacağınız en büyük iyiliği yaptınız ve sonunda sigarayı bıraktınız. Her şey tabii ki eskisi gibi olmayacak ; son sigaranızdan sonra akciğerleriniz, kalbiniz ve damarlarınız kendini yenilemeye başlayacak, cildiniz temizlenecek ve daha sağlıklı görünecek, tırnaklarınız sarı görünmeyecek, nefes alışınız düzelecek, dişleriniz tekrar beyaz olacak.. Tabii bu kadar güzel sonuçların yanında bazı olumsuz sonuçlar da olabiliyor. Bunlarda biri belki de en önemlisi iştah artışı ve buna bağlı kilo alımı. Peki hem sigarayı bırakıp hem ince kalmak mümkün mü? Evet, eğer doğru yöntemleri takip ederseniz.. Önemli olan sigarayı bırakabileceğinizi ve kilonuzu kontrol edebileceğinizi bilmektir.

Sigara metabolizmayı aktif hale getirir. Günde 1 paket sigara içmekle 250 kaloriye yakın enerji harcanır.Bıraktığınızda bu enerji harcanmayacağından metabolizmanız biraz daha yavaşlar, aynı miktarda yeseniz bile kilo almaya başlarsınız.Sigarayı bırakan her 5 kişiden 4ü kilo alıyor, yani kesinlikle yalnız değilsiniz.Çoğu kişi sigarayı bıraktıktan sonra ortalama 5 kilo alıyor. Bu sayı ortalama değerdir, siz ortalamanın üstünde ya da altında olabilirsiniz. Sigarayı bırakanların yarısı 2-5 kilodan daha az kilo alırken, her 10 kişiden biri 10-15 kilo alabiliyor Alınan çoğu kilo ilk altı ayda alınıyor. 6. aydan sonra sigarayı bırakma durumuna vücut alışıyor, alınan kiloları kaybetmeye başlıyorsunuz.

Kilo alımınızı minimize etmeye yarayan öneriler :

- Daha çok su için (günde en az 8 bardak) su atıştırma ihtiyacınıza bir nebze yardımcı olur,.
- Atıştırırken doğru tercihler yapın, sigarayı bırakmak atıştırmaları arttıracaktır. Bunlar küçük parçalara ayrılmış sebzeler, meyveler, badem veya ceviz ( belirli miktarlarda) Şeker ve şekerli besinlerden uzak durmaya çalışın.Eğer canınız çok tatlı çekiyorsa, şekersiz ve yağı azaltılmış ürünleri tercih edin.
- Mutlaka spora başlayın, yeni yaşam tarzı değişikliklerini uygulamanın tam vaktidir. Metabolizmanızı hızlandırmanın yegane yolu spor yapmaktır.
- Eğer sizin için bu durum gün geçtikçe zor oluyorsa, sigarayı bırakma merkezi ile irtibata geçebilirsiniz, grup terapilerinin işe yaradığı görülmektedir.
- Zorluklara hazır olun.
- Motivasyon ve destek bu süreçte çok önemli
- İş arkadaşlarınızla, ailenizle, dostlarınızla veya terapi grubunuzla konuşun, sık sık su için, sağlıklı beslenin, aktif olun ve planlı davranın.

Sigaradan uzak durmak , birkaç kilo fazladan çok daha önemlidir. Kilo almamak adına sigaraya dönüş yapmayın.Unutmayın kilo kaybedilebilir ancak ciğerleriniz kaybedilemez.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Makale ve Yazıları
► Kışın Kilo Almayın Dyt.Merve TIĞLI
► Kahve İçeyim Derken Kilo Almayın! Dyt.Orçun KÜRÜM
► Evlendikten Sonra Kilo Almak Dyt.H.Kübra BAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kilo Almayın' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
◊ Bayramda Kilo Almayın Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:27
Top