2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kafkas Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi
YAZI #969 © Yazan Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN | Yayın Aralık 2010
T.C. BAŞBAKANLIK
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI


ARAŞTIRMA ALTYAPISI PROJESİ BAŞVURU FORMU - 2009
1. PROJE BAŞLIĞI
Kafkas Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Merkezi
2. ANAHTAR SÖZCÜKLER:
3a.PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ
Tuncay GÜLEN 3c. ADRES:
3 Kasım Sokak No:4 Orta Mahalle ARPAÇAY-KARS


3b. ÜNVAN Psikolojik Danışman
3d. İLETIŞIM BILGILERI 3e. TARİH
15.04.2008 3f. İMZA
Tel : (05363944937) Faks: (04742812048 ) E-Posta: populerpsikoloji@hotmail.com
4. PROJEYİ ÖNEREN KURULUŞ: Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü 5. PROJE SÜRESİ (AY) 36 Ay
6a. TOPLAM PROJE MALİYETİ (YTL) 6b.İSTENİLEN DESTEK MİKTARI (YTL) 6c.ONAYLANAN DESTEK MİKTARI (YTL) (Boş Bırakınız)
1.200.000 YTL 1.080.000 YTL
7.PROJEYLE İLGİLİ OLARAK BAŞKA BİR KURUMDAN DESTEK İSTENDİ Mİ? HANGİ KURUMDAN?
İstenmedi
8. PROJE ÖZETİ Projenin kapsamı, amacı, hedefleri ve elde edilecek ekonomik, sosyal ve bilimsel faydaları belirtiniz. Projenin desteklenmesi durumunda bu özet kamuya açılacağından gizli ve fikri mülkiyet hakkı bulunan bilgilere yer verilmemelidir. ( Kutuya sığacak şekilde doldurunuz)
Kapsamı: Öğrencilerin duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri çözebilmeleri için rehberlik ve psikolojik danışma hizmetine gereksinim vardır. Bireyler kendilerini daha iyi tanımada, potansiyellerini geliştirmede ve çevreleri ile olumlu ilişkiler kurmada sorunlar yaşamaktadırlar. Bu sorunların çözümüne yönelik psikolojik desteğe ve rehberlik hizmetine gereksinim vardır. Kariyer gelişimi ve iş ve meslek seçimi ile ilgili bölgemizde profesyonel bir kurum bulunmamaktadır. Çalışanlara ve iş gücü piyasasına katılmak isteyenlere yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verebilecek profesyonel bir kuruma gereksinim vardır. Bölgemizde eğitimin kalitesini yükseltmek, öğretmenlerin niteliklerini geliştirmek için öğretmenlere yönelik eğitim seminerlerinin düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Eğitim ve iş gücü piyasası arasındaki bağlantıyı güçlendirmek, mesleki rehberlik hizmetlerine önem vererek mesleki eğitimin yaygınlaşmasına katkı sağlamak amacına yönelik eğitsel-mesleki danışmanlık hizmetine ve eğitici faaliyetlerin düzenlemesine ihtiyaç vardır. Bölgemizdeki ilk ve ortaöğretim okullarında mesleki rehberlik ve yönlendirme hizmetlerinin yaygınlaştırılması için rehber öğretmenlerin mesleki rehberlik konusunda yeterliliklerini arttırmaya yönelik danışmanlık hizmetine ve eğitici faaliyetlerin düzenlemesine ihtiyaç vardır. Bölgemizde özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ortamlarına katılımları yeteri kadar sağlanamamıştır. Bu nedenle özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ortamlarına katılımlarını arttırmak, ailelerine yönelik rehberlik faaliyetleri yürütmek ve bölgede görev yapan öğretmenlerin özel eğitim hizmetleri konusunda yeterlilik düzeylerini arttırmak amacıyla özel eğitim hizmetleri konusunda eğitici faaliyetlerin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgemizdeki kız çocukları ile okul öncesi çağı çocuklarını eğitim ortamlarına katılımları ve ileri eğitim kurumlarına devam etmeleri diğer bölgelere oranla oldukça düşük olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kız çocukları ile okul öncesi çağı çocuklarının eğitim ortamlarına katılımlarının ve devamlarının sağlanması için bölgede yaşayan ailelerin farkındalık düzeylerinin artırılmasına yönelik danışmanlık hizmetine ve eğitici faaliyetlerin düzenlemesine ihtiyaç vardır. Kadınların işgücü piyasasına katılım oranlarını artırmak amacıyla kadınlara yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgede yaşayan halkın genel farkındalık düzeyini arttırmaya yönelik yerel medya ve basın kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde eğitici program ve yayınların düzenlenmesine ihtiyaç vardır.
Amacı: İllerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak kurulan Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin yürütmekte olduğu rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile özel eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve böylece bölge halkının farkındalık düzeylerinin artırılarak kadınların iş gücü piyasasına ve eğitim ortamlarına katılımlarını artırarak, mesleki eğitim hizmetlerini geliştirerek bölgeler arası geri kalmışlık düzeyinin azaltılmasıdır.
Hedefleri: Kadınların iş gücü piyasasına katılımlarını sağlayacak faaliyetlerde bulunmak, kız çocuklarının eğitime katılımları ve ileri eğitim kurumlarına devam etmelerini sağlamak, bireylere iş ve meslek danışmanlık hizmetleri vermek, okullarda mesleki yönlendirme faaliyetlerini geliştirmek, orta öğretim sonrası yüksek öğretime yerleşememiş bireylere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alternatifler fırsatlar sunmak, öğrencilere duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri çözebilme becerilerini kazandırmak, kariyer gelişimi - iş ve meslek seçimi ile ilgili bölgemizde profesyonel bir kurum oluşturmak. bölgemizde eğitimin kalitesini yükseltmek için öğretmenlerin niteliklerini geliştirici eğitim seminerleri düzenlemek, eğitim ve iş gücü piyasası arasındaki bağlantıyı güçlendirerek, mesleki eğitimin gelişimini sağlamak, özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ortamlarına katılımlarını artırmak, ailelerine yönelik rehberlik ve psikolojik danışma faaliyetlerini yürütmek, öğretmenlerin özel eğitim hizmetleri konusunda yeterlilik düzeylerini geliştirmek, okulöncesi çağı çocuklarının okullaşma oranını arttırmak, bölge halkının, sosyal, duygusal, kültürel ve ekonomik gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek programlar ve yayınlar hazırlayarak yerel medya kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde halkın genel farkındalık düzeylerini artırmaktır.
Faydaları: Bu projenin uygulanmasıyla Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin yürütmekte olduğu rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, özel eğitim hizmetleri, mesleki rehberlik ve yönlendirme hizmetleri geliştirilecek ve tüm bölge halkına yaygınlaştırılacaktır. Eğitimin kalitesi yükseltilerek, eğitim ile iş gücü piyasası arasındaki bağ güçlendirilecektir. Kızların okullaşma oranı yükseltilerek, kadınların iş gücü piyasasına katılımları artırılacaktır. Sonuç olarak bölge halkının genel farkındalık düzeyleri artırılarak bölgeler arası geri kalmışlık düzeyi azaltılmış olacaktır


9. PROJEYİ ÖNEREN VE DESTEKLEYEN KURULUŞLAR (Fazla ise liste ekte verilmelidir)
ÖNEREN KURULUŞ YETKİLİNİN ADI - SOYADI ÜNVANI (Üniversiteler için Rektör/Rektör Yrd) TARİH İMZA
Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü Abamüslüm GÜVEN Rektör 15.04.2008
TELEFON : ( ) FAX: ( ) E-POSTA:
DESTEKLEYEN KURULUŞ ADI YETKİLİNİN ADI-SOYADI ÜNVANI TARİH İMZA
Kars Rehberlik ve Araştırma Merkezi Acihan KOÇOĞLU Müdür 15.04.2008
TELEFON: FAX: E-POSTA:
DESTEKLEYEN KURULUŞ ADI YETKİLİNİN ADI-SOYADI ÜNVANI TARİH İMZA

TELEFON : FAX: E-POSTA:
DESTEKLEYEN KURULUŞ ADI YETKİLİNİN ADI-SOYADI ÜNVANI TARİH İMZA

TELEFON : FAX: E-POSTA:
DESTEKLEYEN KURULUŞ ADI YETKİLİNİN ADI-SOYADI ÜNVANI TARİH İMZA

TELEFON : FAX: E-POSTA:

10. PROJE EKİBİ (Yardımcı Araştırmacı ve Personel Dahil - Fazla ise liste ekte verilmelidir)
ADI-SOYADI KURUMU GÖREV/ÜNVAN TELEFON E-POSTA İMZA
Tuncay GÜLEN
(Proje Yürütücüsü)
3 Kasım Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Psikolojik Danışman 0 536 394 49 37 populerpsikoloji@hotmail.com



















YUKARIDA YER ALAN KISIMLAR EKSİKSİZ OLARAK DOLDURULDUKTAN SONRA AŞAĞIDA YER ALAN TÜM BİLGİ VE BELGELER HAZIRLANARAK EKLENMELİDİR.
Araştırma altyapısı projesi önerilerinin içermesi gereken bölümler ve her bir bölümde verilmesi beklenen bilgiler aşağıda belirtilmektedir. Değerlendirmenin sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi için bu listedeki tüm bilgilerin eksiksiz olarak verilmesi önerilmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde ilave belge ve bilgi talep edilebilecektir.
11. GENEL BİLGİ - Önerilen altyapının amacı, ülkemiz ve öneren kurum için önemi, gerekçesi ve içeriği kısa fakat açık ve öz biçimde yazılmalıdır. İlgili alanda yurt içi ve uluslararası literatür taraması yapılmalı, varsa benzer merkezler hakkında bilgi derlenmeli ve ihtiyaç analizi verilmelidir. Oluşturulması planlanan altyapının uluslararası düzeyde araştırma merkezleriyle eşit seviyede ve/veya ortaklaşa çalışabilir olup olmadığı ortaya konulmalıdır.
Altyapının Amacı: İllerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak kurulan Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin yürütmekte olduğu rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile özel eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve böylece bölge halkının farkındalık düzeylerinin artırılarak kadınların iş gücü piyasasına ve eğitim ortamlarına katılımlarını artırarak, mesleki eğitim hizmetlerini geliştirerek bölgeler arası geri kalmışlık düzeyinin azaltılması.
- Kadınların iş gücü piyasasına katılımlarını sağlayacak faaliyetlerde bulunmak.
- Kız çocuklarının eğitime katılımları ve ileri eğitim kurumlarına devam etmelerini sağlamak.
- Bireylere iş ve meslek danışmanlık hizmetleri vermek.
- Okullarda mesleki yönlendirme faaliyetlerini geliştirmek.
- Orta öğretim sonrası yüksek öğretime yerleşememiş bireylere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alternatifler fırsatlar sunmak.
- Öğrencilere duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri çözebilme becerilerini kazandırmak.
- Kariyer gelişimi - iş ve meslek seçimi ile ilgili bölgemizde profesyonel bir kurum oluşturmak.
- Bölgemizde eğitimin kalitesini yükseltmek için öğretmenlerin niteliklerini geliştirici eğitim seminerleri düzenlemek.
- Eğitim ve iş gücü piyasası arasındaki bağlantıyı güçlendirerek, mesleki eğitimin gelişimini sağlamak.
- Özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ortamlarına katılımlarını artırmak, ailelerine yönelik rehberlik ve psikolojik danışma faaliyetlerini yürütmek, öğretmenlerin özel eğitim hizmetleri konusunda yeterlilik düzeylerini geliştirmek.
- Okulöncesi çağı çocuklarının okullaşma oranını arttırmak.
- Bölge halkının, sosyal, duygusal, kültürel ve ekonomik gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek programlar ve yayınlar hazırlayarak yerel medya kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde halkın genel farkındalık düzeylerini artırmak.

Projenin Katkıda Bulunmayı Amaçladığı Özel Amaçları:

1. Genç kızların ve kadınların depresyon ve kaygıya yol açan psikolojik bozukluklarını azaltmak,
1.1. Genç kızların ve kadınların durumlara ilişkin vermiş oldukları öfke tepkisini azaltmak
1.2. Genç kızların ve kadınların kaygı düzeyini azaltmak
1.3. Genç kızların ve kadınların geleceklerine ilişkin umutsuzluk düzeyini azaltmak
1.4. Genç kızların ve kadınların edinmiş oldukları olumsuz bilişsel haritalarını değiştirerek olumlu bakış açısı kazandırmak

2. Genç kız ve kadınların sosyal boyutlu sorunlarını azaltarak sosyalleşmelerine yardımcı olmak,

2.1. Genç kızların ve kadınların paylaşım, işbirliği ve kurallara uyma duygularını geliştirmek
2.2. Genç kızların ve kadınların toplumun kültürel unsurlarını kazanmasını sağlamak
2.2.1. Sağlıklı bir iletişim becerisi kazanmalarına yardımcı olmak
2.2.2. Toplum kültüründeki folklorik özellikleri kazanmalarını sağlamak
2.2.3. Genç kızların ve kadınların yaşadıkları toplumun maddi unsurlarını öğrenmelerini sağlamak
2.2.4. Genç kızların ve kadınların toplumsal bellek ve yaşamsal deneyim kazanmasını sağlamak

3. Genç kız ve kadınların bedensel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlamak,

3.1. Genç kızların ve kadınların giyim ile ilgili eksikliklerini temin ederek bedenlerinin dış koşullara uygun biçimde korunmasını sağlamak
3.2. Genç kızların ve kadınların beslenme ile ilgili eksikliklerini gidermek
3.3. Genç kızların ve kadınların hijyenik bir yaşam sürdürebilmeleri için eksikliklerini gidermek

4. Genç kız ve kadınların eğitimsel eksikliklerini gidererek akademik başarılarını arttırmaktır.
4.1. Genç kızların ve kadınların okulla ilgili araç-gereçlerini tedarik etmek
4.2. Genç kızların ve kadınların ilgi alanlarını tespit ederek mesleki yönlendirme yapmak
4.3. Genç kızların ve kadınların akademik yaşantılarına destek olmak
4.4. Genç kızların ve kadınların kişisel gelişimlerine yardımcı olmak
4.5. Genç kızların ve kadınların bağımlılığa yol açan madde kullanımı konusunda bilinçlendirmek
4.6. Genç kızların ve kadınların trafik konularında bilinçlendirmek
4.7. Genç kızların ve kadınların kitap okumalarını sağlamak

Ülkemiz ve öneren kurum için önemi: - Öğrencilerin duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri çözebilmeleri için rehberlik ve psikolojik danışma hizmetine gereksinim vardır.
- Bireyler kendilerini daha iyi tanımada, potansiyellerini geliştirmede ve çevreleri ile olumlu ilişkiler kurmada sorunlar yaşamaktadırlar. Bu sorunların çözümüne yönelik psikolojik desteğe ve rehberlik hizmetine gereksinim vardır.
- Kariyer gelişimi ve iş ve meslek seçimi ile ilgili bölgemizde profesyonel bir kurum bulunmamaktadır. Çalışanlara ve iş gücü piyasasına katılmak isteyenlere yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verebilecek profesyonel bir kuruma gereksinim vardır.
- Bölgemizde eğitimin kalitesini yükseltmek, öğretmenlerin niteliklerini geliştirmek için öğretmenlere yönelik eğitim seminerlerinin düzenlenmesine ihtiyaç vardır.
- Eğitim ve iş gücü piyasası arasındaki bağlantıyı güçlendirmek, mesleki rehberlik hizmetlerine önem vererek mesleki eğitimin yaygınlaşmasına katkı sağlamak amacına yönelik eğitsel-mesleki danışmanlık hizmetine ve eğitici faaliyetlerin düzenlemesine ihtiyaç vardır
- Bölgemizdeki ilk ve ortaöğretim okullarında mesleki rehberlik ve yönlendirme hizmetlerinin yaygınlaştırılması için rehber öğretmenlerin mesleki rehberlik konusunda yeterliliklerini arttırmaya yönelik danışmanlık hizmetine ve eğitici faaliyetlerin düzenlemesine ihtiyaç vardır.
- Bölgemizde özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ortamlarına katılımları yeteri kadar sağlanamamıştır. Bu nedenle özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ortamlarına katılımlarını arttırmak, ailelerine yönelik rehberlik faaliyetleri yürütmek ve bölgede görev yapan öğretmenlerin özel eğitim hizmetleri konusunda yeterlilik düzeylerini arttırmak amacıyla özel eğitim hizmetleri konusunda eğitici faaliyetlerin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgemizdeki kız çocukları ile okul öncesi çağı çocuklarını eğitim ortamlarına katılımları ve ileri eğitim kurumlarına devam etmeleri diğer bölgelere oranla oldukça düşük olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kız çocukları ile okul öncesi çağı çocuklarının eğitim ortamlarına katılımlarının ve devamlarının sağlanması için bölgede yaşayan ailelerin farkındalık düzeylerinin artırılmasına yönelik danışmanlık hizmetine ve eğitici faaliyetlerin düzenlemesine ihtiyaç vardır.
- Kadınların işgücü piyasasına katılım oranlarını artırmak amacıyla kadınlara yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgede yaşayan halkın genel farkındalık düzeyini arttırmaya yönelik yerel medya ve basın kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde eğitici program ve yayınların düzenlenmesine ihtiyaç vardır.
Yaşamımızın birçok alanında görev ve sorumlulukları yerine getirmede bilgi ve beceri sahibi olmamız gerekmektedir. Örneğin, öğretmen olabilmek için ilgili fakülteyi bitirebilmek, trafiğe çıkmak için sürücü belgesine sahip olmak gerekmektedir. Anne olabilmek için ise, bununla ilgili bilgi ve beceriye sahip olunduğunu gösteren bir belge toplum tarafından beklenmemektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir toplumun oluşabilmesi, sağlıklı bireylerin yetiştirilmesine bağlıdır. Bu proje, bu alandaki eksikliği giderebilmek, kadınların bilgi ve beceri sahibi olabilmelerini sağlamak ve bu donanımla sağlıklı bireyler yetiştirebilmeleri amacıyla hazırlanmıştır. Kadın eğitim seminerlerini vermek isteyen tüm eğitimcilere yeni bir kaynak olacağına inanmaktayız.
Çocuk doğduğu andan itibaren büyüme süreci içinde ailesiyle kurduğu etkileşimden çıkardığı sonuçları özümseyerek kişiliğinin ve ruhsal yapısının temellerini oluşturmaktadır. Toplumların geleceği olan çocuk ve gençlerin her yönden sağlıklı yetiştirilmeleri, kişilik gelişimleri için de genç kızların ve kadınların eğitimi çok önemlidir.
Kadınlara verilen haklara rağmen diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de kadınlarla ilgili çok büyük sorunlar bulunmaktadır. Ekonomik sorunlar ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan göç, işsizlik, gelir düzeyindeki ve eğitim seviyesindeki düşüklük gibi sorunların etkinliklerinden, hem toplumdaki yetişkinler hem de çocuklar olumsuz etkilenmektedir.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, AB’de gözetilen temel bir hak, ortak bir değer ve AB’nin büyüme, istihdam ve toplumsal bütünlük hedeflerinin gerçekleşmesi bakımından gerekli bir koşuldur. AB, yasaların eşitliği gözetmesi, toplumsal cinsiyet konularının içselleştirilmesi, kadınların gelişimi için alınan özel tedbirler, eylem programları, sosyal diyalog ve sivil toplumla diyalog sayesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir ilerleme kaydetmiştir. AB toplumsal cinsiyet eşitliği için küresel ölçekte verilen uğraşlarda, önemli bir ortak olarak yerini korumaktadır.
Türkiye’nin 2004–2006 dönemini kapsayan Ön Ulusal Kalkınma Planı’nda (UKP), “Ulusal Kalkınma Planı’nın Avrupa Topluluğu Politikalarına Uygunluğu” ana başlığında ve “Kadınlarla Erkeklere Eşit Muamele” alt başlığında belirtildiği gibi Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliğinin insan hakları, sosyal adalet ve demokratik temsil meselesi olduğunun ve kadınlarla erkeklere eşit muamele edilmesinin ekonomik kalkınma düzeyinin yükseltilmesi ve kişiler arasında toplumsal barışın sağlanması açısından büyük önem taşıdığının bilincindedir. Bu bağlamda, kadınların yaşamın her alanında aktif rol almaları, söz konusu hedeflere ulaşmanın başlıca araçlarından birisidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği ayrıca UKP’de, “istihdamda eşit fırsatlar” yaratılmasına atıfla, “Türkiye’nin Kalkınma Stratejisinin İkinci Boyutu: İnsan kaynaklarının geliştirilmesi ve istihdamın arttırılmasının” bir parçası olarak vurgulanmaktadır.
İşsizlik, göç, vb. sorunlar projenin uygulanmasının planlandığı Kars İlinde görülmektedir. Kars ilinin il nüfusu 325.864’tür.(2000 yılı DİE verileri ), kent nüfusu da 114.919’dur.İlin nüfus artışı % 0.841 (2000 yılı DİE verileri ) Türkiye ortalamasının ( % 18.28 ) çok altındadır. Projenin uygulanmasının düşünüldüğü Kars ili merkezinde kadınlara yönelik olarak Kars Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü öğretmenleri tarafından yapılan 2006 yılında araştırmalar kapsamında ise kadınlar ile ilgili şu verilere ulaşılmıştır.
— Kars ili şehir merkezinde yaklaşık 1000 civarı korunmaya muhtaç kadın vardır. Diğer taraftan sanayide bir işyerinde çalışan, kenar mahallelerde çöp, hurda toplayan kadınların sayısı tam olarak tespit edilememektedir. Caddede çalışan kadınlarda dönüşümlü olarak buralarda bulunduğu için tam sayı tespit edilememektedir.
— Yaklaşık 1000 kadın üzerinde yapılan araştırmada
— Çoğunluğunun eşleri işsiz ancak aralarında devlet memuru olanlar da var.
— Ailelerin % 90’a yakınının aylık gelirleri 350 TL.’nin altındadır.
- % 50’sinin çocuk sayısı 5–6 civarı, % 14’ünün çocuk sayısı 8–10 arasındadır.
- % 40’nın en az 3–4 çocuğu okula gitmektedir.
- % 40’nın en az 1–2 çocuğu kendisiyle birlikte sokaklarda veya tarlalarda çalışmaktadır.
- % 40’nın oturduğu ev kiralıktır,%51’inin kendi malı, % 65’inin ise başkalarınındır.
— Kiralar 50 ile 150 arasında değişmektedir.
— Evlerin % 94,7’si sobalı ve tek odalıdır.
— Çocukların % 95’inin evinde TV, % 76’sında buzdolabı, %46,7’sinde fırınlı ocak bulunmaktadır.
— Kadınların % 4,1’inde bedensel bir özür bulunmaktadır.
Bu kadınlara amaca uygun çağdaş ve modern mekânlarda verildiğinde anlam kazanır. Genel olarak toplumun kadına bakışını yansıtan durum, 1900'lü yıllarda değişmeye başladı. Gelişmiş ülkelerin günümüzde ulaştığı düzey geçmişteki hatalı tutumlarını affettirecek niteliktedir. Ne yazık ki ülkemizdeki durum pek iç açıcı değildir. Kadınlarımızın eğitimden yararlanabilen küçük bölümü (eğitimden yararlanabilen köylü kadın sayısı %4'tür) eğitim görmektedir. Bu proje kapsamında Kars ilinde bu proje örnek teşkil ederek, kadınların eğitilmesi ve toplumsallaşmalarını sağlamak amacı ile tasarlanmış bir proje olmayı amaçlamıştır. Kars ilinde şu anda eğitimsiz kadınların çokluğu nedeniyle de bu proje önem arz etmektedir. Kadınlarımızın güvenle hareket edebileceği 100 kişilik salon tasarlanmaktadır. Amaca uygun çağdaş fiziki ortam, deneyimli uzman kadromuz ile kadınlarımızın eğitim ve rehabilitasyonunda önemli bir boşluğu doldurmak amaçlanmıştır. Kadın rahat bir yaşam sürdürmeleri, kendilerine tanınmış sosyal hakların niteliğine bağlıdır. Bu anlamda da öncü rol oynamak gelecek ile ilgili planlarımız arasında yer almaktadır. Proje kapsamında kurulacak olan merkezde, çok çocuğa sahip olmanın ne denli zor bir durum olduğunun bilincinde olarak, geleceğe ilişkin çalışmalarını bu çerçevede sürdürecektir. Kadınların sorunları bu merkezde çözülecektir. Projeye genç kız ve kadınlar ve aileleri katılacaktır. Türkiye'de bulunan kadınların sorunlarını çözmek için çıkarılan yasa 2005 yılında yürürlüğe girdi, çıkan yasanın sosyal yardım başta olmak üzere, eğitim, rehabilitasyon ve bakım hizmetleri konusunda ilgili çok sayıda sorunun düzenlenmesini sağlamıştır. Türkiye'de kadınlara yönelik yapılan araştırmaların kadınların eğitim düzeyinin çok düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır, bu sorunun ortadan kaldırılması bu tür merkezlerin sayısının artırılması gerekmektedir. Kadınların yüzde 36.33'ünün okuma yazma bilmediğini, doğu Anadolu ve güney doğu bölgeleri dikkate alındığında daha da düştüğünün altının çizilmesi gerekmektedir. Proje dâhilinde kadınlara sunulacak hizmet modellerine yenilerini eklemeye çalışılacaktır.
Gerekçesi: İnsan kaynaklarının geliştirilmesi kapsamında dezavantajlı gruplar içinde bulunan kırsal bölgelerde yaşayan insanların, genç kızların ve kadınların bilinçlendirilmesi, kapasitelerinin geliştirilmesi ve böylelikle gelişmişlik farklarının azaltılması ile ilgilidir.
- Bölgemizde; kadınlar ekonomik bağımsızlıklarını kazanamadıkları için aile ve toplum içerisinde hak ettikleri statüye sahip değildirler. Kadınlar sosyal güvenceye sahip olamadıkları için şiddet, cinsel istismar, duygusal istismar vb gibi sorunlarla sıkça karşı karşıya kaldıkları halde bu duruma tepki gösterememektedirler. Kadınların bu tür sorunlarla karşılaştıklarında gerekli mücadeleyi yapabilmeleri için ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları gerekmektedir. Bu amaçla kadınların iş gücü piyasasına katımlılarını artırmak için kadınlara yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerine gereksinim duyulmaktadır. Kız çocuklarının eğitime katılımlarının ve üst eğitim kurumlarına devamlarının yetersiz olması kadınların toplum içerisinde kendilerini geliştirmelerini, iş gücü piyasasına katılımlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Kız çocuklarının eğitime katılımlarını ve üst eğitim kurumlarına devam etmelerini sağlamaya yönelik aile rehberliğine ve kamuoyu oluşturmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Yüksek öğrenime katılma fırsatı bulamayan orta öğretim mezunlarına alternatif fırsatların oluşturulması için yeterince iş ve meslek danışmanlık hizmetleri bölgemizde verilememektedir. Yüksek öğrenime katılma fırsatı bulamayan orta öğretim mezunlarına alternatif fırsatların oluşturulabilmesi için iş ve meslek danışmanlık hizmetleri verebilecek profesyonel bir iş ve meslek danışma merkezine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Kariyer gelişimi - iş ve meslek seçimi ile ilgili bölgemizde profesyonel bir kurumun bulunmayışı, çalışanlara ve iş gücü piyasasına katılmak isteyenlere yönelik iş ve meslek danışmanlığı konusunda hizmet verebilecek iş ve mesleki danışmanlık merkezine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Öğrencilerin duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri kendi başlarına çözebilmeyi becerebilmelerini destekleyecek rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yeterince sağlanamamaktadır. Bu nedenle öğrencilerin, problem çözme becerileri, karar verme becerileri, iletişim becerileri vb. gibi sosyal becerileri yeterince gelişmemektedir. Öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmelerine destek olacak psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunan profesyonel kurumlara ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgemizdeki eğitim düzeyinin yetersizliği öğrencilerin üst eğitim kurumlarına giriş sınavlarında başarı düzeylerini olumsuz etkilemektedir. Bölgemizdeki eğitim düzeyini yükseltmeye yönelik eğitim programları geliştirebilecek, öğretmenlerin niteliklerini geliştirmelerine katkı sağlayacak eğitici programlar düzenleyebilecek eğitim ve danışmanlık hizmeti veren bir danışmanlık merkezine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgemizdeki ilk ve ortaöğretim okullarında mesleki rehberlik ve yönlendirme hizmetlerinin geliştirilerek, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda üst eğitim kurumlarına yapılacak yönlendirme hizmetleri sunabilecek profesyonel mesleki danışmanlık merkezine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgemizde gerek özel eğitime muhtaç çocukların gerekse okul öncesi çağı çocuklarının eğitim ortamlarına katılımlarının yetersizliği nedeniyle bu çocukların ailelerine yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgemizde hem özel eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırmasına hem de okul öncesi çağı okullaşma oranına katkı sağlayacak ve ailelerine yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri sunacak, bu çocukların tespitini, teşhisini ve tanılama hizmetlerini gerçekleştirerek, eğitsel yönlendirme hizmeti verebilecek rehberlik ve psikolojik danışma merkezine ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgesel geri kalmışlık düzeyini azaltmak için; bölge halkının sağlıklı yaşam kalitesine yönelik farkındalık düzeyini arttırmak, bölge insanına kendi potansiyelini tanıtmak, girişimcilik ruhunu geliştirerek iş gücü piyasasına katılımını sağlamak ve benzeri faaliyetleri yürütmek amacıyla Erzurum merkez olmak üzere bölgenin diğer illerinde şubesi bulunan rehberlik ve psikolojik danışma merkezinin kurulması gerekmektedir.
- Yukarıda ifade edilen faaliyetlerin tüm bölge insanına ulaşmasını sağlamak için yerel medya ve yazılı basın ile işbirliği içerisinde eğitici programlar ve gazete, dergi, kitap, broşür vb. gibi materyallerin hazırlanmasını sağlayacak rehberlik ve psikolojik danışma merkezinin kurulması gerekmektedir.
İçeriği: Kadınların iş gücü piyasasına katılımlarını artırmak, kızların eğitime katılım ve ileri eğitim programlarına devamlarını sağlamak, okullarda yönlendirme ve mesleki rehberlik hizmetlerini geliştirerek mesleki eğitimin yaygınlaşmasını sağlamak, Öğrencilerin duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri kendi başlarına çözebilme becerilerini artırmak amacıyla psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti sunmak. Öğretmenlerin niteliklerini geliştirmeye yönelik eğitim seminerleri düzenlemek. Kariyer gelişimi - iş-meslek seçimi konusunda bölgemizde profesyonel hizmet veren bir kurum oluşturmak. Özel eğitime muhtaç çocuklara ve ailelerine yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti sunmak. Bölge halkının genel farkındalık düzeyini arttırmaya yönelik yerel medya ve basın kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde eğitici programlar ve yayınlar hazırlanacaktır.
Kadına karşı uygulanan şiddetin ve bölgede namus cinayetinin sürmesi,
Kadınların okuryazarlık oranlarının düşük olması,
Bölgede kadınların siyasette ve istihdam pazarında çok düşük oranda temsil edilmesi,
Kadınlara karşı ayrımcılık uygulanması,
Diğer OECD ülkelerine kıyasla kadınların iş gücüne katılımlarının çok düşük olması,
Aile içinde fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamalarının devam etmesi,
Bazı bölgelerde çocukların özellikle kız çocuklarının okula gitme haklarına saygı gösterilmemesi,
Fiziksel ya da zihinsel engellilerin mesleki eğitim, iyileştirme ve toplumda yeniden yerleştirilme haklarının geliştirilmesi gerekleri nedenleriyle bu proje oluşturma gereksinimi duyulmuştur.
Bu projeyle gençlerin ve kadınların tespit edilerek, kadın hakları konusunda, demokrasinin bir hayat tarzı olarak kabul edilmesiyle paralel kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadının toplumsal adaletin olmazsa olmaz bir şartı olarak görülmesini sağlayarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mutlu birey huzurlu toplum yaratmak amacıyla kadınların; psikolojik, bedensel ve eğitimsel gereksinimlerini karşılayarak sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sağlayarak bilinçlendirilmelerini sağlanacaktır.




























12. HEDEFLENEN ÇIKTILAR - Önerilen altyapının gerçekleştirilmesi sonucunda ulusal ve/veya bölgesel ekonomiye, rekabet gücünün ve yenilikçiliğin artırılmasına ve bilimsel birikime sağlayacağı faydalar tartışılmalıdır. Ayrıca; elde edileceği umulan sonuçlardan kimlerin ne şekilde yararlanabileceği belirtilmeli ve üniversite/araştırma kurumu – sanayi işbirliğine sağlayacağı olası katkılara yer verilmelidir.
Bu projenin uygulanmasıyla Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin yürütmekte olduğu rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, özel eğitim hizmetleri, mesleki rehberlik ve yönlendirme hizmetleri geliştirilecek ve tüm bölge halkına yaygınlaştırılacaktır. Eğitimin kalitesi yükseltilerek, eğitim ile iş gücü piyasası arasındaki bağ güçlendirilecektir. Kızların okullaşma oranı yükseltilerek, kadınların iş gücü piyasasına katılımları artırılacaktır. Sonuç olarak bölge halkının genel farkındalık düzeyleri artırılarak bölgeler arası geri kalmışlık düzeyi azaltılmış olacak.
Kadınların iş gücü piyasasına katılımlarını arttırılarak, kızların eğitime katılım ve ileri eğitim programlarına devamlarını sağlanması, okullarda yönlendirme ve mesleki rehberlik hizmetlerini geliştirerek mesleki eğitimin yaygınlaşmasını sağlanarak, Öğrencilerin duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri kendi başlarına çözebilme becerilerini artırmak amacıyla psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti sunulması. Öğretmenlerin niteliklerini geliştirmeye yönelik eğitim seminerleri düzenleyerek. Kariyer gelişimi - iş-meslek seçimi konusunda bölgemizde profesyonel hizmet veren bir kurum oluşturularak. Özel eğitime muhtaç çocuklara ve ailelerine yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti sunarak. Bölge halkının genel farkındalık düzeyini arttırmaya yönelik yerel medya ve basın kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde eğitici programlar ve yayınlar hazırlayarak tüm bölge halkının geri kalmışlık düzeyi azaltılacaktır.
Bu proje ile Kars ve doğu bölgesindeki gençlerin ve kadınların karşılaştıkları çevresel ve içsel engel durumları karşısında yaşadıkları hayal kırıklığı duygusuna dayalı olarak vermiş oldukları tepkileri öfkeden çıkarıp daha kabul edilebilir sağlıklı tepkilere dönüştürülmesi.
— Gençlerin ve kadınların yaşam sorunları ile başa çıkmada kendilerini yetersiz hissetmelerine dayalı olarak ortaya çıkabilecek; mutsuzluk, kararsızlık, yorgunluk, sinirlilik, güçsüzlük, endişe, güvensizlik, tedirginlik, hüzün, hayatından memnuniyetsizlik, zihinsel takıntı gibi kaygı belirtilerini azaltarak yaşamdan doyum almalarının sağlanması,
— Gençlerin ve kadınların yaşadıkları aile ve toplum çevresinin sağlamış olduğu olanakların yetersizliğinden dolayı geleceklerine ilişkin umutsuzluk ve buna dayalı olarak geleceğini karanlık olarak değerlendirme, geleceğe iyi hazırlanamama, geleceğinin daha iyi olmayacağı gibi olumsuz düşünce, kötümserlik, bulanıklık, belirsizlik düşünce ve duygularını gidererek geleceğe daha umutlu bakar hale getirilmesi.
— Edinmiş oldukları olumsuz bilişsel haritalarının değiştirilerek çevreye ve hayata karşı olumlu bakış açısının kazandırılması.

2. Bu proje süresince gençlerin ve kadınların içinde yaşadıkları toplumun maddi ve manevi kültürel değerlerini kazanmalarını sağlamalarına yardımcı olarak sosyalleşmelerinin desteklenmesi için aşağıdakilerin gerçekleşmesi gerekmektedir.
— Gençlerin ve kadınların duygu, düşünce ve maddi kaynaklarını paylaşmanın getirdiği işbirliği duygusunu geliştirerek başkaları ile birlikte grup olarak bir iş yapmanın verdiği hazzı yaşatarak paylaşım, işbirliği ve kurallara uyma davranışlarını Bloom’un Duyuşsal Alan taksonomisinde belirttiği şekilde nitelenme basamağının oluşturulması.
— Gençlerin ve kadınların içinde yaşadıkları toplumun maddi ve manevi kültürel birikimlerini kazanmalarının sağlanması.

3. Gençlerin ve kadınların fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için;
— Gençlerin ve kadınların olumsuz hava koşullarından etkilenmelerinin önlenmesi,
— Gençlerin ve kadınların bedensel ve zihinsel gelişimleri için gerekli olan temel beslenme gereksinimlerinin karşılanması.
— Gençlerin ve kadınların temizlik ve öz-bakım becerileri kazandırarak, bedensel gelişimlerini sağlıklı bir biçimde sürdürmelerinin sağlanması.

4. Gençlerin ve kadınların okuma-yazma öğrenme ve okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla başarılarının arttırılması için;
— Gençlerin ve kadınların okuma-yazma öğrenme ve okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla eğitimlerinde gerekli olan temel araç-gereçlerin sağlanması.
— Gençlerin ve kadınların eğitsel ve mesleki rehberlik faaliyetleri sonucunda ilgi alanlarına uygun bir şekilde yönlendirmelerin yapılması ve böylelikle el işleriyle ev ekonomisine katkı sağlamak.
— Gençlerin ve kadınların okuldaki ders programlarındaki derslerine ilişkin etütler yaparak ders başarılarının arttırılması.
— Gençlerin ve kadınların var olan ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin geliştirilmesi.
— Gençlerin ve kadınların bedenlerine ve zihinlerine zararlı olabilecek madde bağımlılığına yola açan maddeler hakkında bilgiler verilerek bu tür kötü alışkanlıklardan uzak durmalarının sağlanması.
— Gençlerin ve kadınların Trafik kuralları hakkında bilgiler verilerek bilinçli vatandaşlar haline getirmek.

5. Bu proje kapsamında Kars Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görevli öğretmenler ve proje ekibi olan projeyi yürütecek olan diğer öğretmenler teorik olarak bildikleri bilgileri bu projede uygulama şansı bulacaklardır. Bu sahip oldukları bilgi, beceri ve deneyimlerini toplumsal boyutta değerlendirerek hem akademik hem de kişisel ve hem de yine toplumsal açıdan kapasitelerini geliştirmek fırsatı bulacaklardır.
Gençlerin ve kadınların kadın hakları konusunda, demokrasinin bir hayat tarzı olarak kabul edilmesiyle paralel kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadının toplumsal adaletin olmazsa olmaz bir şartı olarak görülmesini sağlayarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mutlu birey huzurlu toplum yaratmak amacıyla kadınların; psikolojik, bedensel ve eğitimsel gereksinimlerini karşılayarak sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sağlayarak bilinçlendirilmelerini sağlamaktır. Bu nedenlerle; 1. gençlerin ve kadınların depresyon ve kaygıya yol açan psikolojik bozukluklarını azaltmak, 2. gençlerin ve kadınların sosyal boyutlu sorunlarını azaltarak sosyalleşmelerine yardımcı olmak, 3. gençlerin ve kadınların bedensel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlamak, 4. Genç kız ve kadınların eğitimsel eksikliklerini gidererek akademik başarılarını arttıracaktır.
Kars’ta oturan gençlerin ve kadınların aileleri projeden uzun vadede dolaylı olarak faydalanacaktır. Şehir bu gençlerin ve kadınların vermiş olduğu cinsiyet ve sosyo-ekonomik eşitsizliğinden dolayı geri kalmışlık düzeyinden kurtulacaktır. Bu gençlerin ve kadınların psikolojik, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde görülebilecek olumsuzlukların ortadan kalkması veya zararlarının azalması beklenmektedir. Bu projenin nihayi hedeflerine ulaşması ve beklenen sonuçların elde edilmesi için şu faaliyetler ve metotlar uygulanacaktır; 1.Psikolojik destek hizmetleri ( psikolojik danışma uygulamaları ) 2. Eğitim 3. Etüt uygulamaları 4. Kurslar 5. Sportif faaliyetler 6. Sağlık hizmetleri ( sağlık taramaları ) 7. Tiyatro 8. Sergi
Bu proje ile Kars’ta yaşayan insanların, gençlerin, genç kız ve kadının psikolojik, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde görülebilecek olumsuz durumlar ve bu olumsuz durumların ve zararlarını ortadan kaldırılması ile ilgilidir. Bu yönüyle de; Yerel Kalkınma Girişimlerinin Kars Bölgesinde dezavantajlı gruplar içinde bulunanların; psikolojik, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde görülebilecek olumsuzlukların ortadan kaldırılması veya zararlarının azaltılması ve böylelikle de, çocukların kapasitelerinin geliştirilmesi ile de sosyo-ekonomik ve kadın erkek cinsiyet eşitsizliği durumlarından kaynaklanan gelişmişlik farklarının azaltılması önceliklerine uygundur.
Bu proje ile Kars’ta yaşayan insanların, gençlerin, genç kız ve kadının tespit edilmesi ve bu kadınların psikolojik, bedensel ve eğitimsel gereksinimlerini karşılayarak sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sağlamalarına yardımcı olarak, alanında en az lisans mezunu düzeyinde nitelikli personellerle verilecek bireysel özelliklerine uygun proje merkezinde verilecek olan eğitimi almalarını sağlamaktır. Bu projenin oluşturulma nedeni, Kars ilinde henüz kadınları bilinçlendirilmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik faaliyet gösteren bir proje bulunmamasıdır. Bu projeyle ihtiyaç karşılanacaktır.
Bu proje ile amaçlananlar; : Projeye dâhil edilecek gençlerin ve kadınların tespit edilerek, kadın hakları konusunda, demokrasinin bir hayat tarzı olarak kabul edilmesiyle paralel kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadının toplumsal adaletin olmazsa olmaz bir şartı olarak görülmesini sağlayarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mutlu birey huzurlu toplum yaratmak amacıyla kadınların; psikolojik, bedensel ve eğitimsel gereksinimlerini karşılayarak sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sağlayarak bilinçlendirilmelerini sağlamaktır. Bu amaçlar doğrultusunda; 1. gençlerin ve kadınların depresyon ve kaygıya yol açan psikolojik bozukluklarını azaltmak, 2. Gençlerin ve kadınların sosyal boyutlu sorunlarını azaltarak sosyalleşmelerine yardımcı olmak, 3. Gençlerin ve kadınların bedensel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlamak, 4. Gençlerin ve kadınların eğitimsel eksikliklerini gidererek akademik başarılarını arttırmaktır. Bu proje ile öngörülen sonuçlar ise; Kars Bölgesinde dezavantajlı gruplar içinde bulunan, gençlerin, genç kız ve kadının psikolojik, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde görülebilecek olumsuzlukların ortadan kaldırılması veya zararlarının azaltılması ve böylelikle de, çocukların kapasitelerinin geliştirilmesi ile de sosyo-ekonomik ve eğitimsizlik ve cinsiyet eşitsizliği durumlarından kaynaklanan gelişmişlik farklarının azaltılması önceliklerine uygun şekilde projenin sonuçları öngörülmüştür. Bu proje ile kadın erkek arasındaki cinsiyet eşitsizliği azalacaktır.
1. Proje sürecinde uygulanacak olan testler sonucunda elde edilen gençlerin ve kadınların bulgular ulusal ve uluslar arası dergilerde yayınlanacaktır.

2. Proje kapsamında yapılan çalışmalara dayalı olarak elde edilen bulgular ve sonuçları bir kitapçık (broşür halinde yayınlanacaktır.

3. Gençlerin ve kadınların hazırladıkları tiyatro, müzik, resim ve fotoğraf ve folklor etkinlikleri halka açık olarak sergilenecek ve bunlar CD formatında çoğaltılacak ve ilgililere dağıtılacaktır.
Bu proje ile gençlerin ve kadınların aileleri de bu projeden dolaylı olarak faydalanacaktır. Proje kapsamında belirtilen amaçlar doğrultusunda yürütülecek olan faaliyetler, ailelerine ekonomik katkıda bulunmak için evlerinde ve köydeki ağır koşullarda çalışan ve psikolojik, sosyal, zihinsel ve bedensel açılardan risk altındaki gençlerin ve kadınların kişisel gelişimleri ile doğrudan ilgilidir.
Bu proje 12 aylık sürecini başarıyla tamamladığı takdirde, projenin sona ermesinden sonra da sürekliliğini korumasına yardımcı olmak için, proje sonuçlarını yerel düzeyde sahip çıkılması amacıyla, projenin kamuoyu üzerindeki etkilerinin sonucunda Kars Belediyesinin, Kars Valiliğinin, Kars-Ardahan-Iğdır Kalkınma Vakfı (KAI) gibi sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin sahip çıkacağı beklenmektedir.
Mevcut durum analizinde de belirtildiği gibi Kars’taki gençlerin ve kadınların sosyo-ekonomik durumları düşük olduğu için bu aileler çocuklarına yüksek bir yaşam kalitesi sunamamaktadırlar. Bu projenin gerçekleşmesi durumunda gençlerin ve kadınların proje sayesinde gelişeceklerinden dolayı, çocukların yaşam kalitesinde yapılacak olan iyileştirmeler sayesinde ailelerin çocuklarını yetiştirme konusundaki görev ve sorumluklarına yardımcı olunacaktır. Proje sürecinde çalışmalardan olumlu bir şekilde etkinlikleri takdirde daha sonra bu genç kız ve kadınlara yönelik olarak yapılacak diğer projeler içinde (örneğin; iş edinme) alt yapı hazırlanmış olacaktır. Bunların yanı sıra iyi bir şekilde yetişen çocuklara sahip olan toplumun geleceği de garanti altına alınmış olacaktır.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, AB’de gözetilen temel bir hak, ortak bir değer ve AB’nin büyüme, istihdam ve toplumsal bütünlük hedeflerinin gerçekleşmesi bakımından gerekli bir koşuldur. AB, yasaların eşitliği gözetmesi, toplumsal cinsiyet konularının içselleştirilmesi, kadınların gelişimi için alınan özel tedbirler, eylem programları, sosyal diyalog ve sivil toplumla diyalog sayesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir ilerleme kaydetmiştir. AB toplumsal cinsiyet eşitliği için küresel ölçekte verilen uğraşlarda, önemli bir ortak olarak yerini korumaktadır. Türkiye’de ise sivil toplum kuruluşlarına, kadınların istihdama ulaşımının ve girişimcilik fırsatlarının, yerel ve ulusal karar-verme organlarında kadın temsilinin ve katılımının, son olarak da kadın hakları konusunda toplumda bilinç gelişecektir. Bu proje başarıyla tamamlandığı takdirde kadınların ekonomik ve siyasal haklara tam erişiminin ve bu haklardan yararlanmalarının yaygınlaştırılması, örnek uprojelerin belirlenmesi ve adapte edilmesi ile lobicilik ve kadın haklarının savunulması hususlarında faaliyetlere örnek teşkil edecektir. Türkiye’de kadınların birçok sorunlarına dikkat çekilecektir bu sorunlara örnek olarak; ücretsiz aile işçiliği, ev işlerinde çalışan kadın vb. konularda dâhil olmak üzere kadınların istihdama ulaşımının sağlanaması, iş kurmada, finansmana ve eğitime erişimde kadınların karşılaştıkları zorlukların giderilmesi, hem yerel hem de ulusal politika düzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyet eşitliği yaklaşımının teşvik edilmesi ve izlenmesinin sağlanması, Türkiyenin taraf olduğu kadın hakları ile ilgili uluslararası ve bölgesel konvansiyonların uygulamaya koyulması, hem yerel hem de ulusal düzeyde siyasal karar mekanizmalarında kadınların yeterli düzeyde temsil edilmemesi sorununa dikkat çekilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında bilinçlendirmenin artırılması için de, bilgilenmenin artması için, cinsiyet eşitliği ile ilgili konularda (cinsiyet temelli ayrımcılık da dâhil olmak üzere) bilinçlendirme aktiviteleri geliştirilmesi ve uygulanması, medyada, eğitimde, bilimde, sanatta, kültürde vb. alanlarda cinsiyet temelli önyargıların ortadan kaldırılmasının sağlanmaları vb. gibi konularda olumlu yönde gelişmeler sağlanacaktır.























13.MEVCUT PLAN ve STRATEJİLERLE UYUMU – Teklif edilen altyapının sektörel gelişme stratejileriyle ilişkisi ve bilim ve teknoloji alanında gerek kalkınma planlarında, gerekse de Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararlarında tanımlanmış öncelikli alanlar içinde yer alıp almadığı belirtilmelidir. Ayrıca, önerilen altyapının, projeyi öneren kurumun stratejik planında yer alan hedeflerle uyumu ve ilişkisi açıklanmalıdır.
- Bölge halkına rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti sunulacak.
- Eğitim ortamlarından yararlanmayan özel eğitime muhtaç çocuklara yönelik tarama, tanılama ve yönlendirme faaliyetleri yapılacak.
- Kadınların iş gücü piyasasına katılımlarını artırmak için, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı ve diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde kadınlara yönelik beceri kazandırma kurslarının yapılması, eğitim seminerleri, konferanslar, bilgilendirme toplantıları, Tv programları, radyo yayınları vb gibi faaliyetlerin planlanarak düzenlenmesi, iş gücü piyasası ile iş ve meslek alanlarını tanıtıcı kitap, broşür, dergi vb gibi yayınlar hazırlanarak kadınların hizmetine sunulması.
- Kızların okullaşma oranlarını artırmak amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlükleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, köy okulları, köy muhtarlıkları, köy imamları ile işbirliği içerisinde eğitim çağına gelmiş olup eğitime katılmamış ya da eğitime katıldıktan sonra ara vermiş, temel eğitim çağındaki kız çocukları tespit edilerek bölgede görev yapan sınıf ve rehber öğretmenlerin aracılığı ile ailelere ulaşarak kız çocuklarının eğitim ortamlarına katılımlarını sağlayarak çalışmalar yapmak, bu çalışmaları yapacak öğretmenlere yönelik merkezimizce eğitim seminerleri düzenlenecek ve ailelere rehberlik faaliyetleri yapılacaktır.
- Okullarda mesleki yönlendirme faaliyetlerini geliştirmek, Orta öğretim sonrası yüksek öğretime yerleşememiş bireylere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alternatif fırsatlar sunmak, Öğrencilere duygusal, sosyal, eğitim ve meslek seçiminde karşılaştıkları problemleri çözebilme becerilerini kazandırmak için psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunmak TV programları, radyo yayınları vb gibi faaliyetler düzenlemek, iş ve meslek alanlarını tanıtıcı kitap, broşür, dergi vb gibi yayınlar hazırlamak.
- Bölgemizde eğitimin kalitesini yükseltmek ve öğretmenlerin niteliklerini geliştirmek için öğretmenlere yönelik eğitim seminerleri, konferanslar, bilgilendirme toplantıları, TV programları, radyo yayınları vb gibi faaliyetler düzenlemek ve eğitimle ilgili kitap, broşür, dergi vb gibi yayınlar hazırlamak.
Hibe sona erdikten sonra faaliyetler Kars Kafkas Üniversitesi tarafından finanse edilecektir. Kars Kafkas
Üniversitesi projedeki faaliyetleri sürdürebilecek beşeri güç, fiziki alt yapı ve maddi olanaklara sahiptir. Ayrıca proje kapsamında Kars Valiliği tarafından finanse edilmesiyle birlikte hem valiliğin, hem de Kars Milli Eğitime bağlı Kars Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün misyonu ile de örtüşmektedir. Bu proje 3 yıllık süreçte başarıya ulaşırsa, projenin kamuoyu üzerindeki etkilerinin sonucunda hem Kars Valiliği hem de Kars Milli Eğitime bağlı Kars Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile sivil toplum örgütleri ( Kars, Ardahan, Iğdır Kalkınma Vakfı), Arpaçay Kalkındırma ve Kalkındırma Derneği gibi yerel yönetimlerin sahip çıkacakları değerlendirilmiştir. Bu proje başarılı olduğu takdirde bu konu ile ilgili kurum ve kuruluşların bu konuyu çok ciddi ama çözülebilir bir sorun olarak ele alıp, bu genç kız ve kadınlarla ilgili yeni uygulamalar ve çözüm yolları üretecekleri değerlendirilmiştir.


















14. YÖNETİM DÜZENİ – Altyapının oluşturulmasında görev alacak kişilerin (araştırıcı, teknik personel vb.) konuyla ilgili deneyimleri ve çalışma zamanlarından bu çalışmaya ayıracakları süre yüzde olarak belirtilmelidir. Her birinin projedeki işlevi, sorumluluğu ve çalışma ilişkileri tanımlanmalıdır.
Projenin niçin, ne, nerede, ne zaman, nasıl, kim tarafından uygulanacağı konusunda fizibilite çalışması yapılmış olup izin ve destek görüşmeleri yapılmıştır. Bu bağlamda her bir faaliyet için yapılan çalışmalar proje metni içerisinde sunulmuş olup nerede ve kimler tarafından uygulanacağı aşağıdaki gibidir:
Hizmetlerin verileceği yer: Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetlerini vermek için Kafkas Üniversitesi tesisleri, Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullar ve Halk Eğitim Merkezinden ve Kars Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nden faydalanılacaktır.
Tarama için: Özel eğitime muhtaç öğrencilerin ve okullaşması istenilen okul öncesi çağı çocukları ile okula gitmeyen okul çağındaki kız çocuklarının belirlenmesinde izin alınarak köy okul müdür ve öğretmenleri, köy-mahalle muhtarları ve köy imamlarından hizmet alınacaktır.
PDR hizmeti için: Hizmet alımı yoluyla üniversitelerin öğretim üyeleri, milli eğitim müdürlüklerine bağlı bölgedeki rehberlik ve araştırma merkezinde çalışan psikolojik danışmanlar, okullardaki rehber öğretmenler ve özel eğitim uzmanları projede öngörülen görevleri doğrultusunda görevlendirilecektir.

ARAŞTIRMACI
Ad, Soyad, Ünvan PROJEDEKİ GÖREVİ
(Yürütücü/Araştırmacı) PROJEYE KATKI ORANI (%)

Tuncay GÜLEN
PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ . Zamanının %25’ini bu projeye ayıracak ve projeye %80 oranında katkıda bulunacaktır.

PROJEDEKİ SORUMLULUĞU ve ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ

Kars Milli Eğitim Müdürlüğünde Psikolojik Danışman olarak görev yapmaktadır. Yetiştirme yurtlarından verinin toplanması, personelin eğitilmesi, testlerin uygulanması, uyarlanacak ölçeklerin verilerin toplanması ve analizi verilerin değerlendirilmesi ve geçici raporlama aşamalarında görev alacaktır. Ayrıca proje yetkilileri ile diyalog kurmada ve sürdürmede ve yazışma ve raporlama aşamalarında görev yapacaktır.


Adem ERKMEN Araştırmacı Zamanının %20’sini bu projeye ayıracak ve projeye araştırıcılar içerisinde % 50 oranında katkıda bulunacaktır.
PROJEDEKİ SORUMLULUĞU ve ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ
Kars Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Kars Rehberlik ve Araştırma Merkezinde Psikolojik Danışmandır. Örneklem grubuna psikolojik danışma hizmeti sunacaktır. Proje boyunca izlenecek adımların planlanması, araştırma ekibi üyeleri arasındaki koordinasyonun sağlanması, farklı örneklem gruplarından gelen verilerin değerlendirilmesi ve analizi ile raporlama aşamalarında çalışacaktır

Araştırmacı Zamanının %10’unu bu projeye ayıracak ve araştırıcılar içerisinde projeye %20 oranında katkıda bulunacaktır.
PROJEDEKİ SORUMLULUĞU ve ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ
Atatürk Üniversitesi, Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve öğretimi ABDöğretim üyesi olup, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri ABD, Eğitim programları ve öğretim Bilim Dalı Doktora öğrencisidir. Sokakta çalışan çocuklardan gerekli verilerin toplanması, ve analizi, verilerin değerlendirilmesi ve geçici raporlama aşamalarında görev alacaktır.

Araştırmacı Zamanının %20’sini bu projeye ayıracak ve araştırıcılar arasında projeye %30 oranında katkıda bulunacaktır..
PROJEDEKİ SORUMLULUĞU ve ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ
Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri ABD Eğitim programları ve Öğretimi bilim dalı doktora öğrencisidir. Psiko-sosyal eğitim programının hazırlanması, planlanması geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapılması ve projenin diğer uygulamalarla eş güdümünü gerçekleştirecektir.




15. ÇALIŞMA TAKVİMİ - Projede yer alacak başlıca iş türleri ve altyapının tasarımı ve kurulması aşamalarında takip edilecek yöntemler ve bunlar için önerilen zamanlama düzeni uygun bir biçimde verilmelidir. Ayrıca, projenin belli başlı aşamaları ve bunlardan her birinin ne zaman gerçekleşeceği (kilometre taşları), bu aşamalarda görev alacak proje personeli açık olarak belirtilmelidir. Mümkün olduğu kadar GANTT vb. şemalar kullanılmalıdır.

Proje süresi 36 aydır.
İŞ-ZAMAN ÇİZELGESİ
İş Paketi Ad/Tanım AYLAR
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Proje ekibini oluşturmak

X

Literatür taraması yapılması


X

Şiddet eğilimi gösteren çocuklardan veri toplama



X

Psiko-sosyal eğitim programı’nın 3 aylık izleme çalışmasının yapılması,
On test ve son test verilerin bilgisayar ortamına aktarılması


X

Proje eğitim alanının oluşturulması
X

Sosyo-ekonomik düzeyi düşük ve şiddet eğilimi gösteren çocuklardan veri toplanması

6 aylık izleme verilerinin bilgisayar ortamına aktarılması

X








X

Sosyo-ekonomik düzeyi düşük çocuklardan veri toplama


X

Sosyo-kültürel faaliyetlerin yapılması


X

Araştırma grubunun belirlenmesi ve protokollerin hazırlanması


X

Sosyo-kültürel faaliyetlerin yapılması Proje kapsamına alınacak çocukların tam tespiti



X

Psiko-sosyal eğitim programı’nın 12 aylık izleme çalışmasının yapılması








X

Psiko -sosyal eğitim programı için ön hazırlık çalışması ve ön testlerin uygulanması




X

Psiko-sosyal eğitim programı’nın uygulanması (Grup 1 için)



X

Psiko-sosyal eğitim programı’nın uygulanması (Grup 2 için)


X

Psiko-sosyal eğitim programının hazırlanması




X

Akademik etkinlik çalışmalarının yapılması



X

Kontrol grubuna genel psiko-sosyal eğitim programının uygulanması



X

Psiko-sosyal eğitim programı için son testlerin uygulanarak verilerin toplanması





X

Bedensel gelişimle ilgili faaliyetlerin yapılması



X

Psiko-sosyal eğitim programının pilot çalışmasının yapılması Psiko-sosyal eğitim programı’nın 3 aylık izleme çalışmasının yapılması,
On test ve son test verilerin bilgisayar ortamına aktarılması



X



















Psiko-sosyal eğitim programı’nın 6 aylık izleme çalışmasının yapılması,
3 aylık izleme verilerinin bilgisayar ortamına aktarılması Psikolojik danışma faaliyetlerinin
yapılması



X


Psiko-sosyal eğitim programı’nın 12 aylık izleme çalışmasının yapılması,
6 aylık izleme verilerinin bilgisayar ortamına aktarılması



X


Psikolojik danışma faaliyetlerinin
yapılması



X


Psiko-sosyal eğitim programı’nın 24 aylık izleme çalışmasının yapılması,




X


Eğitim



X


Kurslar



X


Etüt uygulamaları



X

Spor faaliyetleri:



X

Tiyatro



X
Sergi






X

Analizlerin yapılması




X

Raporların yazılması



X

Kitap, broşür, vb. eğitici materyallerin hazırlanması



X

Değerlendirme



X


Nihai Rapor



X
















16. KURUMUN MEVCUT KAYNAKLARI - Öneren ve varsa destekleyen kuruluşlarda var olan konuyla ilgili kaynaklar (mevcut teknik ve fiziksel alt yapı, insan kaynakları vb.) belirtilmelidir. Uygulanacak yöntem açısından, bu olanakların yeterliliği tartışılmalıdır. Ayrıca ilgili birimlerde şu ana kadar yürütülen araştırma faaliyetleri ve sonuçları hakkında bilgi verilmelidir.
Kafkas Üniversitesi 11 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı yasayla kurulmuştur. 1992 Kasım ayında kurucu rektörü atanarak; Atatürk Üniversitesi’nden devredilen bir fakülte, tek programlı bir meslek yüksekokul, 40 öğretim elemanı ve 245 öğrenci ile faaliyetlerine başlayan Üniversitemiz bugün merkezi KARS olmak üzere 12 ayrı yerleşkede 8 Fakülte, 3 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuarı, 3 Enstitü, 5 Araştırma ve Uygulama Merkezi olmak üzere toplam 25 akademik birime ve yaklaşık 14 bin öğrenci kapasitesine sahiptir. Kafkas Üniversitesi sürekli gelişen iç dinamikleri, hızla yükselen eğitim kalitesi ve kendini yenileyen yapısı ile hızlı ve emin adımlarla yürüyen, geleceğe güvenle ve umutla bakan bir bölge Üniversitesi konumundadır.

1. Üniversitenin coğrafik olarak ülkemizin Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan kapısı niteliğinde olan bir ilinde bulunması
2. Üniversitenin Kafkasya ve Orta Asya ülkelerindeki birçok üniversite ile ikili işbirliği içinde olması
3. Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı, Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin, Türkiye’de sadece Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunması
4. Yörenin hayvancılık potansiyelinin yüksek olması, Veteriner Fakültesi’nin Araştırma ve Uygulama Çiftliği ile Klinikleri’nin, bölgenin kalkınmasında çok önemli bir işlev görmesi
5. Üniversitenin dış ilişkiler biriminin varlığı
6. Üniversitenin Sokrates/Erasmus programlarından yararlanma hakkını elde etmiş olması
7. Üniversitenin akademik kadrosunun niteliği, yurtdışı doktoralı öğretim üyesi sayısının fazla olması (özellikle Veteriner ve Fen-Edebiyat Fakülteleri’nde)
8. Öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısının Avrupa Birliği (AB) normlarına yakın olması
9. İnternet bağlantılı bilgisayar ağının hem öğretim elemanları hem de öğrenciler tarafından kullanılabilme olanağının bulunması
10. Öğrenci yurtlarının merkez yerleşkeye yakın olması
11. Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun Sarıkamış Kayak Tesisleri’nin yakınında yerleşmiş olması ve iklimin kış sporları yapmaya elverişliliği
12. Üniversitenin Sağlık, Sosyal ve Fen Bilimleri Enstitüleri’nde geniş bir yelpazede lisansüstü eğitim veriliyor olması
13. Üniversite yerleşkesi içinde bir konaklama tesisinin bulunması
14. Yerleşke alanının yeni yatırımlara elverişli büyüklükte olması
15.Üniversitenin aktif olarak faaliyet gösteren bir vakfının bulunması
16. Bölgenin organik tarım için çok elverişli olması
17. Orman Fakültesinin bulunduğu ilin doğal şartlarının bu fakültedeki eğitim için çok elverişli olması


1. Araştırma altyapısının yetersizliği
2. Üniversite döner sermaye kaynaklarının yetersizliği
3. Yabancı dil eğitiminin yetersizliği
4. Danışmanlık sisteminin oturmaması nedeniyle öğrencilerle ilişkilerin zayıflığı ve öğrencilerin özgüven eksikliği
5. Üniversitenin paydaşlarıyla işbirliğinin yetersizliği
6. Üniversite bazında kurumsal süreklilik olmaması
7. Tanıtım ve halkla İlişkiler faaliyetinin yetersiz olması
8. Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin yetersizliği
9. Çağın gereklerine uygun laboratuar, kütüphane ve sosyal tesislerin sunulamaması
10. Kampüs ortamının insanları mutlu eden ve performanslarını yükselten özellikler taşımaması
11. Yerleşke içerisinde çok amaçlı kültür, sanat ve kongre merkezinin olmayışı
12. Üniversite içerisinde bilimsel yardımlaşma ve ilişkinin (multi disipliner çalışma) zayıflığı
13. Mezunlarla ilişkinin zayıflığı
14. Bölgenin coğrafi şartlarından kaynaklanan iklim şartlarının elverişsizliği
15. Öğrenci staj çalışmalarının, staj yerlerinin azlığı, dağınıklığı ve ödenek yetersizliği nedenleriyle gerektiği gibi denetlenememesi
16. İlimizde sanayinin ve sanayi kuruluşlarının yetersiz oluşu
17. İlimizde hayvancılığın daha da gelişmesi için gerekli olan entegre et ve ürünleri tesisi ve süt üretim tesisi vb. tesislerin bulunmayışı
18. Konusunun uzmanı ve yeterlilik sahibi idari personel sayısının azlığı
19. Yabancı dil bilen idari personel yetersizliği
20. İdari mekanizmadaki performans değerlendirme sisteminin yetersizliği
21. Personele yeterli hizmet içi eğitim yapılamaması
22. Öğretim elemanı başına düşen ders yükü fazlalığı
23. Ulusal ve uluslar arası proje imkanlarının değerlendirilememesi, yeterli proje teklifinin bulunmayışı
24. Diğer üniversitelerle yeterince ortak çalışma ve proje yapılmaması
25. Yetişmiş insan kaynağı yetersizliği
26. İlimizin, coğrafik olarak diğer üniversite şehirlerine ve başkente uzaklığı
27. İş adamlarının üniversitemize yatırım yapmalarındaki eksiklikler
28. Öğrencilere yönelik sosyal ve sportif etkinlikler için altyapı yetersizliği
29. Üniversiteye hayırsever katkısının yetersizliği
Fırsatlar

1. European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE) tarafından 2008 yılı için dış değerlendirmeye geçilecek olması
2. Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin işlemesi ve bu bağlamda AB fonlarını daha iyi tanıma ve daha kolay yararlanma olanaklarının yaratması
3. Ülkemizin AR-GE’ye ayırdığı kaynağın giderek artması
4. Üniversitemizin Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinin kurulma, faaliyete geçme, araç ve techizatın tamamlanması konusunda gösterilen gayret ve desteklerin bulunması
5. MYO ders programlarının 3 yılda bir gözden geçirilmesinin, 5 yılda bir esastan incelenmesinin YÖK tarafından benimsenmiş olması
6. AB’ye uyum çerçevesinde yapılan ve yapılması planlanan yasal düzenlemelerle mesleğinde eğitimli işgücü istihdamının zorunlu hale getirilmesi
7. Genç, dinamik ve özverili bir öğretim kadrosuna sahip olması
8. Kars ilinin coğrafi konumu nedeniyle Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri üniversitelerine öncü konumu
9. Bölgenin Ani Harabeleri, Sarıkamış ve Sarıkamış Kayak Merkezi gibi tarihi ve turistik özelliğinin bulunması
10. Bölgeden petrol ve doğal gaz boru hatlarının geçmesi nedeniyle artan uluslar arası önemi.

2. AKADEMİK BİRİMLER:
a. Fakülteler:
Veteriner Fakültesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Artvin Orman Fakültesi
Eğitim Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Tıp Fakültesi
Iğdır Ziraat Fakültesi (Kuruluş çalışması devam etmektedir)
Ardahan İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (Kuruluş çalışması devam etmektedir)

b. Yüksekokullar
Kars Sağlık Yüksekokulu
Sarıkamış Beden Eğitimi Yüksekokulu
Artvin Sağlık Yüksekokulu
c. Meslek Yüksek Okulları (MYO)
Kars MYO
Kağızman MYO
Iğdır MYO
Ardahan MYO
Artvin MYO
Sarıkamış MYO (Kuruluş çalışması devam etmektedir)
d. Araştırma Merkezleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi
Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
e. Konservatuar
Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı
f. Enstitüler
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü


B. AKADEMİK FAALİYETLER

1. Üniversitenin Öğretim Kadrosu

Unvanı
Üniversite Kadrosunda Olanlar Dışarıdan Gelenler TOPLAM
Profesor 18 Kadro dışı 2
Yabancı Uyrk. 3 23
Doçent 37 Yabancı Uyrk. 6 43
Yrd.Doçent 113 Yabancı Uyrk. 2 115
Dr.Öğ.Gör
Öğ.Gr. 100 Yabancı Uyrk. 2 102
Uzman 15 15
Toplam 283 298
Araş.Gör. 213 213
GENEL TOPLAM 496 511

STRATEJİK PLANLAMA KOMİSYONU



1- Prof. Dr. Abamüslüm GÜVEN (Rektör)
2- Prof. Dr. Arif BAYSAL (Rektör Yardımcısı)
3- Prof. Dr. Nurhayat GÜLMEZ (Rektör Yardımcısı)
4- Prof. Dr. Abdullah DOĞAN (Ardahan MYO Müdürü)
5- Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN (Devlet Konservatuarı Müdürü)
6- Doç. Dr. Hakan KOCAMIŞ (Sağlık. Bil. Enst. Müdürü)
7- Doç. Dr. Mevlüt KARABULUT (Fen-Ed. Fak. Öğr. Üyesi)
8- Yrd. Doç. Dr. Bora AÇAN (İkt. Ve İd. Bil. Fak. Öğr. Üyesi)



C. ÇEVRE ANALİZİ

Kurumların stratejik davranması bir anlamda gelecekteki varlıklarını faydalı ve aktif olarak sürdürebilmesi için gereklidir. Bu durumda kurumun varlığını ve etkisini devam ettirebilmesi için değişen çevre koşullarına uyum sağlaması ve yeni beklentilere cevap verebilme zorunluluğu söz konusudur. Dolayısıyla asıl olan, kurumun yeni gereksinimlere göre önceden kendisini ayarlamasıdır. Kurum bu değişimi, proaktif (belirleyici) bir yaklaşım sergileyerek faaliyette bulunduğu çevrede, gerçekleştirdiği etkinlikler, aldığı kararlar ve uygulamaları aracılığı ile ortaya koyabilmelidir. Kısacası kurumun değil, çevrenin kurumun amaçlarına uygun olarak hazırlanması ve değiştirilmesi ön planda olmalıdır.

Sonuç olarak kurumun, reaktif (çevreye uyum sağlayan) ya da proaktif (çevreyi değiştiren) olarak, çevre ile karşılıklı bağımlılığı ve etkileşimi söz konusu olduğundan, içinde bulundukları çevredeki faktörleri ve bu faktörlerin kendilerini nasıl etkileyebildiklerini belirlemesi için çevre analizi yapması zorunlu bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.


Paydaşlar

Üniversitemizin çalışmalarından başarılı sonuçlar elde edilebilmesi, hedeflerine ulaşabilmesi iç ve dış paydaşlarımızla etkin bir işbirliği yapılmasına bağlıdır. Stratejiler belirlenirken aşağıdaki paydaşlar dikkate alınmıştır.




İç Paydaşlar

Akademik personel
İdari Personel
Öğrenciler


Dış Paydaşlar
Yükseköğretim Kurulu
Üniversitelerarası Kurul
Ulusal Öğrenci Dernekleri
Resmi Kurumlar
Özel Sektör
Sivil Toplum Kuruluşları
Basın Yayın Kuruluşları
Yerel Yönetimler
Askeri Kurumlar
Ulusal ve Uluslararası Eğitim ve Araştırma Kurumları
Mezun Öğrenciler
Öğrenci Aileleri
Bu Alan ile ilgili ilave performans göstergeleri


Göstergeler 2006 Üniversite Ortalaması 2008 hedefleri
Öğretim üyesi başına düşen yayın (SCI, SSCI ve AHCI) sayısı 0,67 > 1
Öğretim üyesi başına düşen kazanılan bilimsel ve sanatsal ödül sayısı 0,01 > 0,1
Kurum tarafından düzenlenen ulusal ve uluslararası bilimsel konferans, seminer, panel ve v.b. faaliyetlerin sayısı 1,08 > 2,5
Öğretim üyesi başına düşen toplam araştırma fonu (BAP) ödeneği 2.870 YTL > 5. 000 YTL
Öğretim üyesi başına düşen DPT, TUBİTAK ve diğer kamu finanslı proje ödeneği (YTL) 3433,4 YTL > 10.000 YTL
Uluslararası ortaklı / destekli proje sayısı 3 > 15




















17. ALTYAPININ İŞLETİMİ – Önerilen altyapının faaliyete geçmesi durumunda işletim yönteminin(personel, faaliyet, zaman ve kaynak planlaması) nasıl olacağı, diğer kurumların kullanımına açık olup olmayacağı, kurum içi ve dışı kullanıcılara yönelik kriterlerin ne olacağı detaylı olarak tanımlanmalıdır. Bunun yanısıra hedeflenen kullanım oranları ile merkezin yaygın kullanımını ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere ne tip mekanizmaların geliştirileceği konusunda bilgi verilmelidir.
Ülkenin kaliteli akademisyenlerini üniversiteye çekecek olanakların (ücret, lojman, sosyo-kültürel tesisler gibi) artırılması, yetişmiş idari personelin üniversiteyi tercih edebilecek olanaklara kavuşturulması (terfi, değerleme ve performans ölçümü gibi) ve mevcut idari personelin yetiştirilmesine yönelik ciddi etkinlik ve eğitim sisteminin kurulması ile yönetimde akademik ve idari personelin etkin katılımını temin edecek yönetişim usüllerini geliştiren, yönetimi paylaşıma açacak kanalları oluşturacak üniversite projeksiyonuna sahip olmak. Akademik personelin nicelik ve nitelik yönünden geliştirilmesi, Akademik personel sayısının kalite göz önünde tutularak arttırılması, Öğretim üyesi sayısının arttırılması, Bölgeden kaynaklanan coğrafi, sosyal ve kültürel yetersizlikler, Kampus içerisinde sosyal donatı alanlarının arttırılması ve geliştirilmesi, İç ve dış paydaşlara yapılacak anket sonuçları, İdari personelin nicelik ve nitelik yönünden geliştirilmesi, İdari personel sayısının arttırılması, Eğitim birimleri odaklı çalışma anlayışının idari personele yerleştirilmesi, İdari personele periyodik hizmet içi eğitimlerin verilmesi, Konunun öneminin yeterince anlaşılamaması, Çalışma hayatı kalitesinin arttırılması Çalışma ortamının iyileştirilmesi, Çalışanlar arası iletişim ve motivasyonun geliştirilmesine yönelik organizasyonlar yapılması, Kuruma bağlılığın arttırılması, Performansın yükseltilmesi, İç müşteri olarak adlandırılan çalışanların memnuniyetinin sağlanması,
Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların desteğini (sponsorluğunu) alabilecek proje üretimini teşvik ederek üniversitenin gelir kaynaklarını artırmak ve bölgede sanayi-üniversite işbirliğine giderek, iş adamlarının karşılıklı ya da karşılıksız katkılarını üniversitenin fiziksel ve araştırma olanaklarının gelişiminde kullanan bir üniversite olmak, İş adamları ile yardımseverlerin desteğinin alınması, İş adamları ile yardımseverlerle yakın ilişkiler kurulması
-İş adamları ile Yardımseverlerin maddi desteklerinin sağlanması için organizasyonlar düzenlenmesi, İletişim Eksikliği, Envanterin çıkarılması ve ilk girişimlerin gerçekleştirilmesi, Fon bulma imkanlarını Geliştirilmesi, Devlet tarafından tahsis edilen yıllık bütçe dışında Kamu ve özel kesimlerden ek fonlar sağlamaya yönelik çabalar içine girmek,

Doğal çevre ile toplum olarak çevre konusunda üniversitenin tüm birimlerini (akademik, idari ve özellikle öğrenci potansiyelini) bilinçlendirecek bir eylem planı hazırlayarak, çevreye duyarlı nesillerin yetiştirilmesini amaç edinen bir üniversite olmak, Çevreye duyarlı yönetim anlayışının geliştirilmesi, Çevrenin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi ve uygulanması, Çevre ile ilgili desteklenen ve uygulanan faaliyetlerin sayısı ve ayrılan bütçe miktarı, Personelin çevr Düzenlenen eğitim programlarının sayısı ve katılımcıların sayısındaki değişim e konusunda eğitilmesi, Çevre konusunda personelin duyarlılıklarının arttırılması amaçlı sürekli ve planlı eğitim programlarının hazırlanması, Akademik ve idari personelin ilgisizliği, Öğrencilerin çevre konusunda eğitilmesi, Çevre konusunda faaliyetler gerçekleştirmek üzere kurulan kulüplerin etkin hale getirilmesi ve çevre haftasında çevre ile ilgili organizasyonlar yapılması, Ağaç dikim sezonunda Üniversitenin önderliğinde ağaçlandırma kampanyası düzenlenmesi, Üniversitede çevre korumaya yönelik uygulamalar yapılması,

Çeşitli bilim dallarında yapılan araştırmalar ile ulusal ve uluslar arası alanda önemli bir yere gelme ve daha çok tercih edilen üniversite olmak

Ülkemizin bölgesel kalkınmasındaki dengesizliklerin ortadan kaldırılabilmesi nedenleri ile turizmi, hayvancılığı, doğa sporlarını canlandırabilecek konaklama, ulaşım ve tıbbi donanıma sahip, fiziksel alt yapısı ile kampüsleşmesini tamamlamış Doğu Anadolu’nun lider bir üniversitesi olmakve Önerilen bu altyapıprojesinin faaliyete geçmesi durumunda;
a) Alt yapı eksiklerinin giderilmesi
b) Öğrenci ve öğretim elemanı değişimini hızlandırmak
c) Bilgi ve teknoloji değişimini güçlendirmek
d) Öğrenci ve öğretim elemanı değişimini hızlandırmak
e) Bilgi ve teknoloji değişimini güçlendi
f) Donanım eksikliklerinin giderilmesi
g) Üniversitenin bilimsel yayın sıralamasındaki konumunu yükseltmek
h) Bilimsel yayın kalitesinin artırılması
i) Yurt içi ve yurt dışı ortak araştırmaların artırılması

Türkiye’nin birden çok ülkeye açılan bir sınır kentinde konuşlanması nedeniyle,Orta Asya ve Kafkasya Cumhuriyetleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında insan kaynağı, bilgi, enerji ve ticaret gibi alanlarda her türden değişim ve dolaşımı gerçekleştirecek bir köprü işlevi üstlenecek üniversite vizyonuna sahip olmak , Araştırma laboratuvarlarının kalitesinin artırılması, Mevcut araştırma laboratuarlarının eksikliklerinin giderilmesi, Merkezi laboratuarların alt yapılarının tamamlanması ve kurulması, Kaynak eksikliği, Bütçeden pay ayırarak, DPT ve TÜBİTAK tan destek alınmasının sağlanmasıyla, Araştırma loboratuvarlarının durumu, Yayın sayısındaki değişim, TÜBİTAK ın proje desteklerinde üniversitelerin durumunun dikkate alınmaması, 2. Nitelikli araştırma ve yayınların sayılarının artırılması, Değişik birimlerden yetkin öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon kurmak

1. Kars merkezdeki bütün akademik birimlerin ana kampuse taşınması Birimlere ait fakülte ve yüksek okul bina inşaatlarının yapılmasına başlanması Üniversitemizin yatırım harcamalarına ayrılan bütçenin artırılmasını sağlamak İnşaatı başlanan birim ve kampüse taşınan birim sayısı
2. Öğrenci ve öğretim üyesi yaşam ve çalışma ortamlarının ve koşullarının iyileştirilmesi-Sosyal, sportif, sanatsal ve kültürel faaliyet ortamlarının oluşturulması, Kampus içerisinde sanat, kültür ve kongre merkezinin inşa edilmesi, Maddi kaynak yetersizliği, Fiziki mekanların kullanıma elverişli olmaması Bütçeden kaynak ayırmak.
Özellikle sanatsal ve kültürel faaliyetlere sponsor bulmak, İnşa edilen tesis sayısı, tesisteki aktivite alanlarının sayısı, büyüklüğü ve niteliği ile gerçekleştirilen aktivitelerin sayısı ve niteliği,
3. Kampüs genel kullanım alanlarının ulusal ve uluslar arası standartlara uygun olarak geliştirilmesi, . Eğitim donanım eksikliklerinin giderilmesi, -Fakülte ve yüksekokulların bilgi teknolojilerinden daha çok faydalanmalarının sağlanması, Bilişim teknolojileri ile ilgili ders verilen birimler için, ilgili teknolojik araç ve gereçlerin tedarik edilmesi
4. Yerli ve yabancı üniversiteler ve araştırma merkezleri ile kurumsal işbirliklerinin arttırılması, AB ve Dünya Bankası olanaklarını araştırmak ve uygun projeler üretmek, Teknik altyapı ve tecrübe eksikliği ve yabancı dil yetersizliği, İlgili problem alanlarını belirlemek ve bu konularda AB ve Dünya Bankasının yapabileceği destekleri araştırmak,
Bu konularda herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması, Bu konuda ilgili birimlerde komisyonlar kurarak kendi alanlarıyla ilgili ilgili merkezlerden destek alabilecek sorunları belirlemek, AB, DPT ve Dünya Bankası’na yapılan proje sayısı, DPT’nin altyapı proje desteklerini kullanmaya yönelik projeler üretmek, Öncelikli sorunların belirlenmesi ve bunların çözümüne yönelik projelerin üretilmesi, Birimler arası koordinasyon eksikliği, Üniversitenin kalite çemberleri kurulunu kurmak, DPT tarafından desteklenen proje sayısı, Kamu kesimine yönelik stratejik planlama projeleri için hazırlık yapmak, İyileştirme çalışmalarının yapılması, Üniversitemizin yakınında bulunan ilgili kamu kuruluşlarına üniversiteyi tanıtmak ve onlarla çeşitli alanlarda stratejik işbirlikleri içine girmek için girişimde bulunmak, Tanıtım eksikliğinden kaynaklanan işbirliğinin olmaması, İlk adımı atacak eylemlerde bulunmak, Diğer kamu kuruluşlarıyla birlikte yürütülen proje sayısı,
5. Eğitim ve danışmanlık projeleri için, kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği olanaklarını araştırmak, Üniversitenin eğitim ve öğretim faaliyetleri dışında başka neler yapabileceği konusunda kendisini özel ve kamu sektörüne tanıtıcı programlar düzenlemek, İlgili tarafların isteksizliğinden kaynaklanan iletişim kopukluğu, Gerekli ilk adımın üniversite tarafından atılması, Kamu ve özel sektöre yönelik stratejik planlama, eğitim, danışmanlık projeleri sayısı, -Hedef öğrenci kitlesine yönelik tanıtım programları düzenlemek, Liselerle işbirliği içine girmek, Medyayla işbirliği yapmak, Üniversiteyle ilgili tanıtım broşürleri hazırlamak, Öğrenciye yönelik sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin sayısının artırılması ve ülke çapında duyulmasının sağlanması,
6. AB hibe fonları ve Çerçeve programlarından daha verimli şekilde yararlanmak için “Proje takibi ve değerlendirilmesi” alanında çalışma grubu oluşturmak, -Konu hakkında öğretim üyelerinin bilgilendirilmesi, Konu hakkında öğretim üyelerinin bilgilendirilmesi, Böyle bir çalışmanın öneminin ve getirilerinin öğretim üyelerince benimsenmesi
7. Sosyal bilimleri alanlarında aylık dergi çıkarmak, Öğretim üyelerinin konuyla ilgilenmelerinin sağlanması,
Kaynak ayırma, Üniversitenin bilimsel yayın sıralamasındaki konumunun yükseltilmesi, Üniversitenin bilimsel yayın sıralamasındaki konumunun yükseltilmesi, -Araştırmacı, nitelikli öğretim üyesi sayısının arttırılması, Araştırma ve uygulamaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi, Araştırma için gerekli izinlerin gecikmeden, kolaylıkla verilmesi, Kaynak yetersizliği, Öğretim üyelerinin isteksizliği, Kaynak yetersizliği, Öğretim üyelerinin isteksizliği, Bütçeden pay ayrılması, Öğretim üyelerinin teşvik edilmesi, Öğretim üyelerinin yurtiçi ve yurtdışındaki bilimsel etkinliklere çalışmaları ile katılımlarının ekonomik yönden desteklenmesi, Yayın yapan öğretim üyelerinin takdir edilmesi, -Konuyla ilgili komisyon kurulması, Diğer üniversite ve kurumlardan gelen proje tekliflerinin değerlendirilmesi, Diğer üniversite ve kurumlara ortak çalışma önerilerinin götürülmesi, Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Üniversite-Yöre hayvan yetiştiricileri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Bölgede modern anlamda büyük hayvan işletmelerinin azlığı, Bölgede modern anlamda büyük hayvan işletmelerinin azlığı, İşbirliğinin öneminin ve getirilerinin hayvancılıkla uğraşanlara benimsetilmesi, Üniversite-hayvancılıkla uğraşanlar ile yapılan çalışmaların ve faaliyetlerin sayısındaki değişim, Uluslararası nitelikte yüksek lisans ve doktora tezleri yazılmasını sağlamak, Bölgenin yerel unsurlarının ulusal ve evrensel çağdaş değerlerle kaynaşmasını ve buluşmasnıı temin edebilecek bir vizyon geliştirerek, üniversitenin hinterlandı olan bölge illerinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile kırsal kentsel alanlarda yaşayan halk nezdinde bir tanıtım ve tarama faaliyeti içine giren bir üniversite perspektifi ve vizyonunda olmak
a) Üniversitenin imajının geliştirilmesi
b) Potansiyel üniversite öğrencilerine etkin tanıtım
Paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesi, Konuyla ilgili toplantılar ve eğitimler yapılması, Hedef öğrenci kitlesine yönelik tanıtım programları düzenlemek, Liselerle işbirliği içine girmek, Medyayla işbirliği yapmak, Üniversiteyle ilgili tanıtım broşürleri hazırlamak, Öğrenciye yönelik sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin sayısının artırılması ve ülke çapında duyulmasının sağlanması, Paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesi, Halkla ilişkiler ve tanıtım faaliyetlerine önem verilmesi ve etkin şekilde uygulanması, Direkt Rektöre bağlı halkla ilişkiler danışmanlığı kurulması, Halkla ilişkiler müdürlüğü kurulması, Tüm personele yaygın sorumluluk gereği, konunun önemine yönelik eğitim seminerleri programlarının yapılması, Sosyal sorumluluk kriterlerine uygun olarak gerçekleştirilen faaliyetlerin sayısının arttırılması. Mezunlar Günü düzenlemek, emekli öğretim elemanları ve mevcut öğretim elemanları arasında iletişim ve paylaşımı artırmak, Diğer üniversiteler, eğitim kurumları, DPT, TÜBİTAK, MPM vb. kurumları üniversitemiz faaliyetlerine davet etmek, ve onların davetlerine katılımı sağlamak, Üniversitenin yıllık akademik, sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelerini belirli bir program çerçevesinde yürüten bir kurulun oluşturulması, Üniversitemize yeni giren öğrencilere yönelik “Tanıtım” ve“Aramıza Hoşgeldiniz” organizasyonları yapmak, Öğrenci Oryantasyon Merkezi kurmak, İlgili birimin kurulması, Öğrencilerin kaynaşmasna yönelik düzenlenen organizasyon sayısının arttırılması.

18. GELİR GİDER ANALİZİ – Altyapı faaliyete geçtikten sonra gerçekleşecek olan tahmini gelir gider analizi (en az 5 yıllık) hesaplanmalıdır. Bu hesaplamalar yapılırken, varsa alternatif maliyetler de ortaya konulmalıdır (örneğin söz konusu altyapının kurulmaması durumunda oluşacak maliyetler gibi).

19. BÜTÇE - İlişikte bulunan bütçe formları (Genel Bütçe, İstenilen Katkı, Ödeme Planı) doldurulmalıdır. İstenilen katkı düzenlenirken, satın alınması öngörülen donanım, satın alınacak sarf malzemesi ve hizmet türleri ile istenen seyahat ödenekleri birer birer gösterilmelidir. Projede çalışacak kişilerin eğitim düzeyi ve projede görev alacağı süre belirtilmelidir. Bütçe hazırlanırken döviz kuru için proje önerisinin hazırlandığı tarihe ait Merkez Bankası değerleri kullanılabilir.
EK-B–1
EK-B1. FAALİYET BÜTÇESİ 1.YIL

Giderler Birim Birim Sayısı Birim Bedeli (YTL) Toplam Maliyet (YTL)
1.İnsan Kaynakları
1.1 Maaşlar (brüt tutar, yerel personel)3
1.1.1 Proje yöneticisi (proje koordinatörü) Aylık 36 1.500
1.1.2 Proje yöneticisi Yardımcısı (proje koordinatörü Yardımcısı) ARAŞTIRMACI Aylık 36 1.500
1.1.2.1. Proje muhasebecisi Aylık 36 500
1.3.3. Görevli 3 eleman Aylık 36 500
İnsan Kaynakları Alt Toplamı

2. Seyahat Aylık 36 1.500

3. Ekipman ve malzeme
3.1.1 Araç alımı veya kiralanması Araç kirası (Eşya nakliyesi) Aylık 36 1.500
3.1.2. Araç kirası(çocuk bırakma) Aylık 36 100 3.600
3.1.3. Gezi ve piknik için araç kirası 6 defa 6 100 600
3.2.1. Bilgisayar Sürekli 6 2.000 12.000
3.2.2.1. Yazıcı+Scaner+Fotokopi 3’ü bir arada Sürekli 6 600 3.600
3.2.2.2. Yazıcı fotoğraf basabilen Sürekli 1 200 200
3.2.3. Projeksiyon makinesi Sürekli 1 2.000 2.000
3.2.4. Dijital ses kayıt cihazı Sürekli 1 200 200
3.2.5. Dijital fotoğraf makinesi Sürekli 1 1.000 1.000
3.2.6. 70 ekran TV Sürekli 1 1.000 1.000
3.2.7. Mikrofon ses sistemi Sürekli 1 600 600
3.2.8. Sandalye Sürekli 6 300 1.800
3.2.9. Küçük masa Sürekli 6 100 600
3.2.10. Büyük masa Sürekli 1 200 200
3.2.11. Uzatma kablosu
(5 metrelik) Sürekli 6 60 360
3.2.12. Kollu koltuk Sürekli 6 250 1.500
3.2.13. Sehpa Sürekli 6 80 480
3.2.14. Notebook Sürekli 6 2.000 12.000
3.2.15. Video kamera Sürekli 1 2.000 2.000
3.2.16. CD ve Kasetçalar Sürekli 1 200 200
3.4.2. Ecza dolabı Sürekli 1 100 100
3.4.3. Elektrikli süpürge Sürekli 1 500 500
3.4.4. Çöp tenekesi Sürekli 6 150 900
3.4.5. Aydınlatma sistemi Sürekli 6 100 600
3.4.6. Jaluzi perde Sürekli 6 400 2.400
3.4.7. Çay makinesi Sürekli 1 200 200
3.4.8.Buzdolabı Sürekli 1 1.600 1.600
3.4.9. Kilitli dolap Sürekli 1 200 200
3.4.10. Satranç takımı Sürekli 1 50 50
3.4.11. Projeksiyon perdesi Sürekli 1 300 300
6.1. Halıfleks Sürekli 1 1.000 1.000
6.4. Eşofman takımı Bir kez 100 40 4.000
6.5.T-sort Bir kez 100 10 1.000
6.6. Spor ayakkabısı Bir kez 100 30 3.000
6.7. Futbol topu Bir kez 6 30 180
6.9. Mont-kazak-ayakkabı Bir kez 100 100 10.000
6.10. Kitap setleri Bir kez 100 100 10.000
6.11.Dış cama kafes sistemi yaptırılması Bir kez 1 600 600
6.14. AB Logolu tanıtıcı yaka etiketleri Bir kez 150 2 300
6.15. Tabela yapımı Bir kez 1 1.000 1.000
6.16. Müzik sistemi oluşturulması Bir kez 1 100 100
6.17. Seyyar Beyaz tahta ve tahta kalemi Bir kez 1 300 300
6.20. Tenis raketi Bir kez 5 160 900
6.21. Tenis topu Bir kez 50 12 600
6.22. Folklor gösterisi için malzeme Bir kez 6 200 1.200
6.23. Diş fırçası ve diş macunu 4 Kez 100 10 4.000
6.24.Okul ihtiyaçları Çanta+Önlük+Defter+Kalem Bir kez 100 120 12.000
6.1. Kayak:25 çocuk x 10 EURO Malzeme kirası = 1250 Euro x 4 grup = Yıllık 1 10.000 10.000
6.2. Kapı açılması, Boya-badana Sürekli 1 800 800
6.14. Piknik kumanyası Bir kez 100 10 1.000
6.18 Sinema ve tiyatro 4 kez 100 40 16.000
6.19. Tiyatro oyunu sergilemesi 4 kez 100 20 8.000
6.25.Boya+kalem+silgi+tuval+çerçeve+sergi 4 kez 100 80 3.200
6.26. Çocukların beslenmesi için gıdalar Aylık 36 200 2400
4.3.7. Kâğıt mendiller Yıllık 500 4 2.000
4.3.8. Kolonya Yıllık 4 40 160
4.4.1. Aylık Telefon giderleri Aylık 36 100 3.600
5.1.1. Broşür basımı Bir kez 1000 3 3.000
5.1.2. CD basımı Bir kez 100 1 100
5.1.3. Rapor basımı Aylık 10 25 250
5.3 Denetim maliyetleri10 Yıllık 1 1.700 1.700
5.8 Tanıtım faaliyetleri11 Yıllık 1 300 300
Toplam 5.350










Toplam uygun proje maliyeti 98.403
YTL

20. BÜTÇE GEREKÇESİ - İstenen parasal desteğin her kalemi için ayrıntılı gerekçe verilmelidir. Özellikle talep edilen donanımın proje amaçlarıyla ilişkilendirilmesi ve kurulacak merkezde yürütülmesi planlanan hangi çalışmalarda kullanılacağının belirtilmesi gerekmektedir. İstenen donanımla ilgili teknik şartname ve proforma fatura ya da teklif mektubu eklenmelidir. Personel desteği talep edilen proje önerilerinde, 14. ve 15. maddede belirtilen Yönetim Düzeni ve Çalışma Takvimi bölümleri ayrıntılı olarak hazırlanmalıdır. Eğer varsa, öneren ve destekleyen kuruluş katkıları anlatılmalı; kuruluş yetkililerinin proje sonuçlarından nasıl faydalanacaklarını da belirten destek mektupları eklenmelidir.

21. BAŞARI ÖLÇÜTLERİ - Hangi faaliyetlerin, ne ölçüde gerçekleştirilmesi durumunda projenin tam anlamıyla başarıya ulaşmış sayılabileceği belirtilmelidir. Bu ölçütler açık olarak sıralanmalı, her birinin önem derecesi açıklanmalı, tümünün gerçekleştirilememesi durumunda, başarı oranı belirlenmesine yardımcı olabilecek ipuçları verilmelidir. Proje gelişme raporu dönemleri esas alınarak dönemsel başarı ölçütleri de belirtilmelidir.

22. PROJE EKİBİNİN DİĞER PROJELERİ - Proje ekibinin son on yılda tamamlamış olduğu projeler, süreleri, mali boyutları ve ana sonuçları (makale, tebliğ, patent, lisans üstü tezler) listelenmelidir. Daha önce kamu desteği ile yürütülmüş olan projeler ayrıca belirtilmelidir. Yürütücü ve araştırıcıların üniversite, TÜBİTAK ya da diğer kuruluşların desteği ile şu sırada yürütmekte oldukları veya destek almak için başvurdukları projelerdeki görevleri, aldıkları/aradıkları desteğin içeriği belirtilmelidir. Proje değerlendirme süreci sırasında destek kararı çıkması ve/veya yeni bir başvuru daha yapılması durumunda derhal DPT’ye yazılı olarak bildirilmelidir.

23. UZMANLAR - Proje konusu ile ilgili alanda uzman olan, ancak ekiple çıkar çatışması veya çakışması olmayan, dört kişinin adı ve adresi verilmelidir.

24. ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ - Yürütücü ve araştırmacıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kaydolarak alacakları özgeçmiş çıktıları eklenmelidir.

25. ETİK KURUL İZİN BELGESİ - Etik kurul izni gerektiren araştırmalar için izin belgesi eklenmelidir.

26. DİĞER BİLGİLER - Proje yürütücüsünün belirtilmesinde fayda olduğu düşünülen konulara yer verilmelidir.

19a. PROJE TOPLAM MALİYETİ ve İSTENİLEN KATKI MİKTARI

ÖNERILEN (Doldurunuz) (YTL)
MAKİNA DONANIM SARF MALZEMESI HIZMET ALIMI SEYAHAT YARDIMCI PERSONEL TOPLAM
GENEL BÜTÇEDEN İSTENİLEN KATKI MİKTARI
ÖNEREN KURULUŞ KATKISI
DESTEKLEYEN KURULUŞ KATKISI–1
DESTEKLEYEN KURULUŞ KATKISI–2
TOPLAM PROJE MALİYETİ

ONAYLANAN KATKI MİKTARI (Boş bırakınız) (YTL)
MAKİNA DONANIM SARF MALZEMESI HIZMET ALIMI SEYAHAT YARDIMCI PERSONEL TOPLAM
ONAYLANAN KATKI MİKTARI

19b. İSTENİLEN KATKI İÇİN ÖDEME PLANI

ÖNERILEN (Doldurunuz) (YTL)
DÖNEM MAKİNA DONANIM SARF MALZEMESI HIZMET ALIMI SEYAHAT YARDIMCI PERSONEL TOPLAM
1-12 AYLAR
13-24 AYLAR
25-36 AYLAR
TOPLAM

ONAYLANAN (Boş bırakınız) (YTL)
DÖNEM MAKİNA DONANIM SARF MALZEMESI HIZMET ALIMI SEYAHAT YARDIMCI PERSONEL TOPLAM
1-12 AYLAR
13-24 AYLAR
25-36 AYLAR
TOPLAM

Makine/Donanım - Her türlü kalıcı donanım, donanım bölümü, bilgisayar, bilgisayar aksamı, kitap vb ile yazılım paketleri bu bölüme yazılır ve üniversite demirbaşına kaydedilir. Değerlere KDV dahil edilmelidir.

Sarf Malzemesi - Deney gereçleri, hayvanlar, kimyasal maddeler, kırtasiye vb. gibi kullanılarak tüketilecek gereçler ile proje süresince kullanıldıktan sonra elden çıkacağı varsayılan küçük el araçları (pense, tornavida vb.) bu bölüme yazılır ve demirbaşa kaydedilmez.

Hizmet Alımı - Danışmanlık, nakliye, donanım bakım ve onarımı, basım vb. gibi belli bir ücret karşılığında yaptırılacak olan iyi tanımlanmış ve fatura karşılığı satın alınabilecek işler bu bölüme yazılır.

Seyahat - Veri toplama, yerinde inceleme, arazi çalışması vb. gibi araştırmayla doğrudan ilgili amaçlarla yapılması planlanan yolculuklar bu bölüme yazılır.

Yardımcı Personel - Projede görev alan ve herhangi bir yerde çalışmayan araştırıcı ve diğer personele yapılacak ödemeler bu bölüme yazılır. Personel niteliği ve çalışma süresi belirtilmelidir.







İSTENİLEN DESTEK - 1. YIL

BÜTÇE KALEMLERI ÖNERILEN ONAYLANAN
BİRİM DÖVİZ DEĞERİ (*) BİRİM FİYATI (YTL) TOPLAM TUTARI (YTL) (Boş bırakınız)
MAKİNA/DONANIM (Proforma fatura/teklif mektubu ekleyiniz)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
SARF MALZEMESI
1.
2.
3.
4.
5.
6.
HIZMET ALIMI (Önemli alımlar için teklif mektubu ekleyiniz)
1.
2.
3.
4.
5.
SEYAHAT
1.
2.
YARDIMCI PERSONEL (Eğitim düzeyi/çalışma süresi belirtiniz)
1.
2.
3.
GENEL TOPLAM

(*) Sadece dış alım yoluyla temin edilecek kalemler için yazılacaktır. YTL karşılığı ilgili sütunlarda belirtilmelidir.







İSTENİLEN DESTEK - 2. YIL

BÜTÇE KALEMLERI ÖNERILEN ONAYLANAN
BİRİM DÖVİZ DEĞERİ (*) BİRİM FİYATI (YTL) TOPLAM TUTARI (YTL) (Boş bırakınız)
MAKİNA/DONANIM (Proforma fatura/teklif mektubu ekleyiniz)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
SARF MALZEMESI
1.
2.
3.
4.
5.
6.
HIZMET ALIMI (Önemli alımlar için teklif mektubu ekleyiniz)
1.
2.
3.
4.
5.
SEYAHAT
1.
2.
YARDIMCI PERSONEL (Eğitim düzeyi/çalışma süresi belirtiniz)
1.
2.
3.
GENEL TOPLAM

(*) Sadece dış alım yoluyla temin edilecek kalemler için yazılacaktır. YTL karşılığı ilgili sütunlarda belirtilmelidir.





İSTENİLEN DESTEK - 3. YIL

BÜTÇE KALEMLERI ÖNERILEN ONAYLANAN
BİRİM DÖVİZ DEĞERİ (*) BİRİM FİYATI (YTL) TOPLAM TUTARI (YTL) (Boş bırakınız)
MAKİNA/DONANIM (Proforma fatura/teklif mektubu ekleyiniz)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
SARF MALZEMESI
1.
2.
3.
4.
5.
6.
HIZMET ALIMI (Önemli alımlar için teklif mektubu ekleyiniz)
1.
2.
3.
4.
5.
SEYAHAT
1.
2.
YARDIMCI PERSONEL (Eğitim düzeyi/çalışma süresi belirtiniz)
1.
2.
3.
GENEL TOPLAM

(*) Sadece dış alım yoluyla temin edilecek kalemler için yazılacaktır. YTL karşılığı ilgili sütunlarda belirtilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay GÜLEN Fotoğraf
Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN'in Makaleleri
► Psikolojik Danışma Kuramları Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kafkas Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zaman Yönetimi Mart 2011
► Zeka Kuramları Mart 2011
► Geç Konuşma Terapisi Mart 2011
► İnanç Terapisi Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:26
Top