2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Döküntülü Viral Enfeksiyonlar
MAKALE #14796 © Yazan Dr.Anıl YEŞİLDAL | Yayın Mayıs 2015 | 4,342 Okuyucu
Döküntülü hastalıklar daha çok çocuklarda görülen vücutta genellikle kırmızı renkli farklı karakterdeki döküntülerle seyreden genellikle ateşli, bulaşıcı ve çoğu viral hastalıklardır. Çocuklarda sık gördüğümüz 6 tane döküntülü hastalık vardır. Bunlardan sadece Kızıl bakterilerle meydana gelir, bunun dışındaki tüm döküntülü hastalıklar viraldir Döküntünün vücuttaki dağılımı, tipi hastalığa göre değişir.Bu hastalıkların çoğunda aşıyla korunmak mümkündür. Hastalığı çocukluk çağında geçirmeyenler erişkin yaşta geçirirlerse genellikle daha şiddetli olur, komplikasyon olma riski daha yüksektir.

Kızamık
Tüm vücutta belirgin kırmızı lekelere yol açan viral bir enfeksiyondur.Bu hastalık, soğuk algınlığı ve yüksek ateş ile başlayıp, ağızda yanak içinde koplik lekeleri ile ilerleyen, tüm vücuda yayılan birleşmeye meğilli ciltten kabarık olmayan kırmızı döküntülerle karakterize edilir. Erken dönem ve geç dönemde birçok ciddi hastalık ve sakatlık hatta ölüm gibi komplikasyonlara yol açabilir. Yoğun aşılama programlarıyla iyice azalan hastalık, 2011-2013 yılları arasında tekrar ufak çaplı salgınlar yapmaya başlamıştır.

Kızamıkçık
Ya da Alman Kızamığı, Viral bir enfeksiyon olması, ateş ve deride kırmızılıklara yol açması bakımından Kızamığa benzer. Ancak öncesinde soğuk algınlığı benzeri ön belirtiler yoktur. Boyun bölgesinde kafa arkası ve kulak önündeki lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığa özgü bir bulgudur. Aşıyı olmamış kız çocukları ileride hamile iken hastalanırlarsa özürlü bir çocuğa sahip olabilirler .

Suçiçeği
En sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülen, çok bulaşıcı, ateşli ve döküntülü bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Direk temas veya havadan hasta kişlerin salgıları aracılığıyla bulaşır. Hasta kişilerle temastan 14-22 gün sonra belirtiler başlar. Vakaların üçte birinde ateş görülür. Döküntüler kırmızı kabarıklıklar halinde başlar, 1-2 saat içinde yanmış gibi içi su dolu kabarcıklar halini alır, sonra bu sıvı bulanıklaşır, en son kabuklanarak kurur. Döküntüler gövdeden başlar, daha sonra baş ve yüze yayılır, kol-bacaklarda daha nadiren döküntü görülür. Tipik belirti aynı anda 3-4 farklı evredeki döküntünün bir anda görülmesidir. Son çıkan döküntü kabuklanana kadar yaklaşık 7 gün süreyle bulaştırıcıdır. Son yıllarda aşılamanın giderek artışıyla hastalık giderek daha seyrek görülmeye başlamıştır, aşılı olanlar da hastalığı çok hafif, bazen fark edilemeyecek kadar hafif 2-3 döküntü ile geçirebilirler.
Suçiçeği teşhis ve tedavisi için Su Çiçeği isimli makalemi okuyabilirsiniz.

5. Hastalık
Çocukluk çağının viral döküntülü hastalıklarındandır. Etkeni Parvovirüs B19’dur. Tıpta Eritema infeksiyozum adıyla anılır. Daha fazla 5 yaş üstü çocuklarda hastalık yapar. Aşısı yoktur. Çok bulaşıcı değildir ve çoğu kez de tehlikesizdir. Hasta ile temastan yaklaşık 5- 15 gün sonra yüzde tokatlanmış yanak görüntüsü yapan tipik döküntü ortaya çıkar. Döküntü alın ve çeneye de yayılabilir ama ağız etrafı soluk kalır. 1- 2 gün sonra kollar, bacaklar ve gövdede bu kez dantel gibi ve kaşıntılı döküntü oraya çıkar. Bu döküntü 3 hafta kadar sürdükten sonra söner. Bu süre boyunca sıcak banyo, güneş, sürtünme vs ile belirginleşebilir. Yüzdeki döküntü ortaya çıktıktan 3 – 4 gün sonra hafif ateş olabilir.

6. Hastalık
Roseola inafantum da denen bu hastalık, Herpes virus tip 6’nın neden olduğu bir enfeksiyondur. Genellikle 6ay-3 yaş arası çocuklarda görülür. Hasta çocuklarla temastan 9-10 gün sonra ortaya çıkar, bulaşma solunum yolları salgılarıyla olur. Hastalığın tipik belirtisi 39-40 derecelere kadar varan, sebepsiz yüksek ateştir. Genellikle doktor muayenesinde bu ateşe sebep olabilecek boğaz-kulak-idrar yolu iltihapları, menenjit v.s gibi bir sebep bulunmaz. 3-4 gün sonra ateşin aniden düşmesiyle daha çok gövdede, daha sonra kol-bacaklara ve yüze de yayılan kırmızı bir döküntü ortaya çıkar. Tanı genellikle döküntü ortaya çıktıktan sonra konabilir. Aşısı yoktur

Kızıl
Diğer döküntülü hastalıklardan farklı olarak, bu viral bir enfeksiyon değildir. Halk arasında beta mikrobu diye de bilinen A grubu beta hemolitik streptokok isimli bir bakterinin neden olduğu ateşli döküntülü bir enfeksiyondur.Yine diğer döküntülü hastalıklardan farklı olarak, döküntüler birbirinden ayrık ufak kızarıklıklar yerine vücutta genel bir kızarıklık halidir. Parmakla bastırıldığında solar, yerinde beyaz-sarımsı bir iz bırakır , parmağın çekilmesiyle 1-2 saniye içinde tekrar eski kızarık halini alır. Genellikle ağız çevresi daha soluk görünür. Birkaç gün içinde yüzden başlayıp tüm vücuda yayılan deri soyulması gözlenebilir. Hastalığın ilk 1-2 gününde dil beyaz çilek görünümünde iken, daha sonra dil kırmızılaşarak kırmızı çilek dili halini alır. Genellikle bademcikler hem kızarık, hem de üzeri beyaz bir iltihap tabakası ile kaplanmıştır. Genellikle hasta kişiyle temastan 1-7 gün sonra aniden yüksek ateş, baş ağrısı kusma, boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar, boyun bölgesindeki lenf bezleri şişebilir. Yetersiz tedavi ile kalp romatizması veya nefrit komplikasyonu olabilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Döküntülü Viral Enfeksiyonlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Anıl YEŞİLDAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Anıl YEŞİLDAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Anıl YEŞİLDAL
İstanbul
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Anıl YEŞİLDAL'ın Makaleleri
► Genital Enfeksiyonlar Dr.Belgin HARZADIN
► Vulvovajinal Enfeksiyonlar Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık ve Enfeksiyonlar Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Döküntülü Viral Enfeksiyonlar' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme ve Anne Sütü Hakkında Bilgiler ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2007
► Çocuklarda Aşı: Aşılarla İlgili Bilgiler ÇOK OKUNUYOR Haziran 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top