2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lazer Tedavisinde İntralase Farkı
MAKALE #1778 © Yazan Op.Dr.İlker YALÇIN | Yayın Kasım 2008 | 8,173 Okuyucu
LAZERDE NASA TEKNOLOJİSİ İNTRALASE
İnsanoğlunun gözlük camları olmadan dünyayı net görme hayali son üçyüz yılın hikayesidir. Gözlük camları sundukları tüm estetik ürünlere karşılık kişinin yaşam kalitesini etkilemesi ve kendisine bağımlılığı dayatması hekimleri 'gözlüksüz' tedavi seçeneklerine yöneltmiştir. Bilindiği gibi gözlük ve kontak lensin tedavi edici etkisi yoktur. sadece net görmeyi kolaylaştıran bir tür protezdirler. Son yıllarda gelişen lazer teknolojileri miyop hipermetrop astigmat hatta yakın sorunu olan presbiyopları gözlük ve kontak lense olan bağımlılıktan kurtarmıştır. Bugün sadece ABD 'de yılda 1 milyondan fazla göz hastası lazer tedavisi olmaktadır. Lazer tedavisi ile ilgili oluşturuylan şüphe ve efhamlara rağmen sayı gittikce artmaktadır. Son 20 yılda binlerce doktor mühendis ve optometris bu tedavi üzerinde çalışmaktadır. Artık lazerle kırma kusurlarının tedavisi bütün dünya tarafından kabül gören bir uygulama haline gelmiştir.Tedavide kompikasyonları sıfıra indirmek ve maximum hasta memnuniyeti elde etmek en temel hedeftir ve bu hedefe oldukca yaklaşılmıştır.Son yıllarda geliştirilen femtosecond lazerler bu yaklaşımın son ürünleirdir. Öncelikle NASA pilotlarının kırma kusurlarını tedavi etmek için kullanılmışlardır.
İntralse ile yapılan LASİK operasyonu(İ-LASİK) yepyeni bir yöntemdir. Bugün ABD de NASA pilotlarına uygulanmaktadır.Standart LASİK cerrahisinden farkı burada korneadan fleb kaldırmak için mikrokeratom cihazlarının yerine femtosecond lazer cihazının kullanılıyor olmasıdır.Operasyon iki aşamadan oluşur:Birinci aşamada fleb oluşturulur ikinci aşamada excimer lazer cihazı ile kırma kusuru düzeltilir. Böylece işlem baştan sona lazerle gerçekleştirilmiş olur.Miyoplarda hipermetroplarda presbiyoplarda ve astigmatlarda uygulanabilir.
Bu yöntemde korneadan fleb kaldırma aşaması da lazer yardımıyla yapılabilmektedir. Böylece korneaya hiç bıçak değmeden ve hiç kesme işlemi yapılmadan fleb oluşturulmaktadır.Böylece operasyon baştan sona lazerle gerçekleştirilmiş olur(çift lazer). İntralase cihazı kornea tabakasında hava kabarcıkları oluşturarak dokuyu birbirinden ayırır. Burada kesme işlemi yoktur dolayısıyla kesmeye ait risklerde yoktur. Bu yöntem sadece hasta için değil aynı zamanda operasyonu yapan cerrah için de oldukça rahatlatıcı ve güvenli bir çığır açmıştır.
-Hastanın gözüne en uygun ölçüde fleb oluşturulur. Flebin kalınlığı ve çapı bilgisayar kontrolü ile gerçekleşir. Yanılma payı 4- 5 mikron civarındadır. (1 mikron 1 mm nin 1/1000 idir). Böylece cerrah kaç mm çapında ve kaç mm kalınlığında fleb istiyorsa o değerleri lazerin bilgisayarına girer ve hemen hemen hiç hata payı olmadan fleb kaldırılır.
-Bıçaklı sistemde binde bir de olsa gördüğümüz fleb komplikasyonları burada oluşmaz.Bunlar buton hole küçük fleb oluşması flebin parçalanması hatta free fleb oluşması gibi korneada iz bırakabilecek ve görmeyi etkileyecek komplikasyonlardır. Bunların hiç birisi intralasede görülmez.
-İyileşme daha çabuktur ve ameliyat sonrası görme daha iyidir.
-Göz kapağı dar hastalar bıçaklı sistemle yapılamayacak kadar dik veya düz korneası olan hastalar bu yöntemle oldukça rahat ameliyat edilebilmektedir.
-24 saniyede fleb oluşumu. İşlem 24 saniye sürmektedir.
-Ağrısız bir yöntemdir.
-Hasta birkaç saat sonra normal hayatına dönebilir.
-Wavefrontla birlikte uygulanabilir

Lazer tedavisi kimlere uygulanabilir?
  • —18 yaşını geçmiş ve numarası ilerlemeyen hastalar.
  • —Gözünde başka herhangidir hastalığı olamayan hastalar
  • —8,00 numaraya kadar miyoplar
  • —5,00 numaraya kadar hipermetroplar
  • — 6 numaraya kadar olan astigmatlar.

Lazer tedavisi kimlere uygulanmaz:
18yaşından küçük ve 60 yaşından büyük hastalar
  • Şeker hastaları
  • Gebeler ve emziren anneler
  • Glokom katarakt gibi göz hastalığı olanlar

Kör olur muyum?

Günümüzde lazer operasyonları bütün dünyada yapılmakta ve bütün dünyada güvenli bir ameliyat olarak kabul edilmektedir. Lazerin körlük yapıcı etkisi yoktur. Hastalar operasyon sonrası ilk gün gözlerini ovuşturmamalı, yıkamamalı, 3 hafta deniz ve havuza girmemelidir.

Mecburi bir tedavi mi?

Lazer tedavisi olan milyonlarca insan var günümüzde. Ancak bu tedavi mecburi bir tedavi değildir. Gözlükle de kişi dünyayı net görebilir. Ancak gözlük ve lens bir tür protezdir. Tıpkı bir baston gibi devamlı yanınızda bulundurmanız gerekir. Ayrıca gözlük ve lenslerin tedavi edici etkisi bulunmamaktadır. Yani gözünüzdeki bozukluğu düzeltmez. Bu konuda geçerliliğini kanıtlamış en başarılı yöntem lazer tedavisidir. Başarı şansı %90 lardadır ve modern tıbbın en başarılı ameliyatlarındandır.

Numaram bu sınırların üzerinde ise ne gibi alternatif tedaviler var?

Eğer göz numaralarınız bahsedilen sınırların üzerinde ise göz içine takılan mercekler ve kontak lenslerle tedavi olmanız mümkün. Bu mercek ve kontak lensler ömür boyu gözde kalır takıp çıkartılmaları gerekmez. Gözün arka kısmına takılmaktadırlar son derece gelişmiş bir tasarıma sahiptirler. Operasyon 10 dakika sürmektedir ve hastanede yatmanız gerekmez.

Yakın Gözlüğümden de kurtulabilir miyim?

Günümüzde artık yakın görme ile ilgili tedavilerde gelişmektedir. Yakınla ilgili lazer tedavisinin başarı şansı %80 ler dolayındadır. Özellikle günlük rutin aktivitelerinizi(gazete okumak, bilgisayar kullanmak cep telefonu kullanımı, saatinizi görebilmeniz vs. )yakın lazeri ile gözlüksüz yapabilirsiniz. Operasyon süresi yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Ertesi gün normal günlük hayatınıza dönebilirsiniz


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lazer Tedavisinde İntralase Farkı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.İlker YALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.İlker YALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker YALÇIN Fotoğraf
Op.Dr.İlker YALÇIN
İstanbul
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.İlker YALÇIN'ın Makaleleri
► Lazer Lipoliz (Lazer Liposakşın) Dr.Muhammet ERKAN
► Orgazm Olan Kadınların Ne Farkı Var? Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
► Lazer Lipoliz Op.Dr.Diren ÇELİK
► Lazer Rinoplasti Op.Dr.Mustafa Ali YANIK
► Lazer Epilasyon Dr.Bircan KARABAĞIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Lazer Tedavisinde İntralase Farkı' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:39
Top