2007'den Bugüne 90,681 Tavsiye, 27,883 Uzman ve 19,777 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!




Okul Terki ve Devamsızlığı Sorununun Çözümü İçin Ailelere Verilecek Öneriler
MAKALE #22143 © Yazan Psk.Dnş.Seba Nur SARAL | Yayın Şubat 2021 | 743 Okuyucu
Okul terki ve devamsızlığı sorununun nedenlerine daha önceki kısımlarda değinilmiştir. Okul devamsızlığı ve okul terki sorunun ortaya çıkmasına aile içindeki bazı sorunlarda neden olabilmektedir. Aileden kaynaklı bu sorunların ve sebeplerin ortadan kaldırılması çocuğun okula devamının sağlanması ve okul terkinin önlenmesi için önemlidir. Tekrardan kısaca çocuğun devamsızlık yapmasına neden olacak ya da çocuğun okulu bırakmasına neden olacak aileden kaynaklı nedenlere değinmek gerekirse şu şekilde sıralanabilir:
• Aile içinde geçimsizliği, şiddetin, tartışmanın olması ya da parçalanmış aile şekli nedeniyle çocuk ve çocuğun eğitimi ile yeterince ilgilenilmemesi
• Ailenin çocuğun devamsızlığı ve okul durumu ile ilgili yetersiz bilgiye sahip olması ya da merak edip bilgi almaması
• Ailenin ekonomik sıkıntılar yaşaması ve çocuğu iş gücü olarak kullanması ya da ekonomik yetersizliklerden dolayı çocuğun okla gidememesi
• Çocuğun yeterli sağlık taramalarının aile tarafından ihmal edilmesi ya da hiç yapılmaması
• Aile üyelerinin özellikle anne babanın okumaya sıcak bakmaması ve çocuğu okuldan uzaklaştırmak istemesi
• Özellikle ilkokul ve anaokulu çağında çocukların okula zamanında hazırlandırılmaması
Aileden kaynaklı bu tür sorunları ortadan kaldırmak için şu öneriler ailelere önerilmektedir.
• Aile ortamında ki şiddet ve tartışmanın özellikle çocuğun psikolojik sağlığı için en aza indirilmesi hatta ortadan kaldırılması. Aile içindeki sorunların anne baba arasında karalaştırılan zamanlarda ve anlayış içinde çözülmeye çalışılması ve çocuğa uygulana şiddetin gerekli kişilere bildirilmesi önerilmektedir.
• Çocuğun okulu, okuldaki durumu ve okul devamsızlığı hakkında veli daha çok takip etmeli ve araştırmalıdır. Özellikle 8383 numaralı hatta velinin abone olunması sağlanarak çocuğun okul devamsızlık ve diğer bilgileri hakkında sms yolu ile bilgi akması sağlanmalıdır.
• Aile çocuğu bir iş gücü olarak görmemelidir. Özellikle ekonomik yetersizlik konusunda devlet kurumlarından çocuğun eğitimi için destek isteyebilir.
• Aile çocuğun sağlık durumu ile ilgilenmeli ve gerekli taramaları yaptırmalıdır. Yaptıramıyorsa yine devletten, sağlık bakanlığından çocuk sağlığı için ücretsiz hizmet talebinde bulunmalıdır.
• Küçük yaştaki çocukların anne ve babası okul zamanı için çocuğu yeterli bir şekilde kaldırmalı ve hazırlanmalıdır.
• Aile çocuk için eğitimin şart olduğu ve çocuğun bu şekilde gelişebileceğini anlamalı ve çocuğa eğitimi açısından destek olmalıdır.
• Ailenin şehir değişikliği yapması durumunda yeni taşınılan şehre çocuğun alışması için ona destek olması gerekmektedir. Ayrıca çocuğun yeni okulun alışma sürecine çocuğu yalnız bırakmalı ve çocuk ile sık sık ailecek etkinlikler yapılıp çocuğun hem yalnız olmadığını hissetmesi hem de psikolojik durumunun anlaşılması sağlanmalıdır.
Ayrıca ailede bir sorun olmamasına rağmen bazı çocuklar hala okula devamsızlık yapabilir ya da okulu bırakabilir. Bu sorunlarla karşılaşabilecek ailelere yapılabilecek önerilerde şu şekildedir.
• Çocuğunuzla yakından ilgili olun, onun okula neden devamsızlık yaptığını ya da okulu neden bırakmak istediği sorun. Ancak çocuğunuzla bu konuyu konuşurken ona karşı eleştirel olmayın, bağırmayın, sesinizi yükseltmeyin, kötü veya çocuğunuzun gururunu inceltecek herhangi bir söz söylemeyin. Sabırlı ve samimi bir şekilde çocuğunuzu dinleyin.
• Çocuğunuza sevgi ve şefkat gösterin. Ne olursa olsun onu kabul ettiğinizi ve ondan daha önemli bir şeyin olmadığını ona hissettirin. Sizin güven ve sevginizi arkasında hissetmesini sağlayın.
• Çocuklarınızla daha verimli, kaliteli zaman geçirin. Aile içi iletişimizi güçlü tutun. Bu şekilde çocuklarınızın yaşamlarına dahil olun ve onların iç dünyalarından, sorunlarından uzak kalmayın.
• Çocuğunuzun devamsızlık sorunlarını çözebilmek için önce çocuğunuzu yakından tanıyın. Daha sonra çocuğunuzun okulunu ve okul bileşenlerini tanıyın. En önemlisi çocuğunuzun hem okul arkadaşlarını hem de okul haricinde ki sosyal çevresini tanıyın. Çocuğunuzun yakın arkadaş çevresi ile tanışmak istediğinizi çocuğunuza söyleyin.
• Gün içinde ve okul içinde çocuğunuzun neler yaptığını, zamanını nasıl geçirdiğini ona anlayışlı bir dille sorun. Eğer okulda ya da arkadaşları arasında yaşadığı problemler oluyorsa bunları içtenlikle dinleyin ve ona destek olabileceğinizi hissettirin.
• Çocuğunuz okul başarısı ya da devamsızlığı açısından ya da herhangi bir açıdan başka çocuklarla kıyaslamayın.
• Çocuğunuzun okuldaki durumu hakkında yakından ilgili olun. Okul başarısızlığı, okulda nelerden hoşlanmadığı, okulda kimlerle iyi anlaşamadığı, okulda şiddet ya da zorbalığa maruz kalıp kalmadığı, okul şartlarının nasıl olduğu, okuldaki eğitimin ve yönetim şeklinin nasıl olduğu hakkında bilgili olun. Bu konulardan herhangi birinde sorun yaşanırsa çocuğunuzla beraber çözüm yolları üretin.
• Çocuğunuzun sıklıkla bulunduğu sosyal alanları bilin, buradaki riskleri tespit etmeye çalışın
• Ayrıca çocuğunuzun duygusal değişimlerine, hayatında yaşadığı psikolojik zorluklara ve bunlardan dolayı geçirdiği düşüncel ve duygusal süreçlere ilgili olun.
• Çocuğunuzun gelişimsel dönemlerini takip edin bu dönemlerin özelliklerini ve gerektirdiği sorunları bilin. Bu dönemlerde çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin. bu dönemlerde yaşayabileceği sorunları öğrenin.
• Çocuğunuzun size güvenmesini sağlayın ki çocuğunuz okul veya okul çevresinde bir sorun ile karşılaştığında başına olumsuz bir olay geldiğin de size rahatça anlatabilsin ve okuldan uzaklaşmak zorunda kalmasın.
• En önemlilerinden biri ise çocuğunuzun devamsızlığı veya okul terki sorununda okul ve okul çalışanları ile işbirliği halinde olun. Okul psikolojik danışmanın özellikle destek talebinde bulunun. Okul psikolojik danışmanın önerisi veya yönlendirmesi ile özel psikolojik danışmanlardan, psikologlardan, psikiyatrlardan yardım talebinde bulunun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Terki ve Devamsızlığı Sorununun Çözümü İçin Ailelere Verilecek Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Seba Nur SARAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Seba Nur SARAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seba Nur SARAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Seba Nur SARAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Seba Nur SARAL'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,777 uzman makalesi arasında 'Okul Terki ve Devamsızlığı Sorununun Çözümü İçin Ailelere Verilecek Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İrade Terbiyesi Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:39
Top