2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnmemiş Testis
MAKALE #8134 © Yazan Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK | Yayın Ocak 2012 | 4,827 Okuyucu
İNMEMİŞ TESTİS

Testislerin skrotumda olmaması halidir. Anne karnında belirli bir süre karında olan testisler gebeliğin 32-36. haftasında çeşitli faktörlerin etkisiyle skrotuma inerler. Bu faktörlerin herhangi birisindeki aksaklık inmemiş testis ile sonuçlanır. Genellikle 6 ay ila 1 yaşına kadar inmesi beklenir. 1 yaşından sonra beklemek çok anlamlı değildir.

İnmemiş testis ( yumurtalık ) erkek çocuklarda en sık görülen doğumsal bozukluktur. Zamanında doğan çocuklarda % 3 oranında görülür.Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ve zamanından önce doğan bebeklerde bu oran daha fazladır (yaklaşık %30). Çoğunlukla tek taraflı olarak görülür. Farklı tipleri bulunmaktadır. Ailede inmemiş testis öyküsü bulunması bu rahatsızlığın çocuklarda görülme riskini arttırır. Her iki tarafta da görülebilir, ancak sağda görülme ihtimali sola oranla daha fazladır(%70’ e karşı % 30) ve iki taraflı inmemiş testis görülme oranı ise % 10‘dur
.

Testislerin skrotuma inişinde birçok faktör rol alır.Bunların herhangi birisindeki aksaklık testislerin skrotumda (yumurtalık kesesi içinde ) olmaması ile sonuçlanır. İnmemiş testis varlığında o testiste, testis kanseri gelişme riski normal bir bireye oranla daha fazladır. Bu oran intraabdominal (karın içi ) olanlarda daha fazladır. Yine inmemiş testis varlığında testisin kendi etrafında dönmesi sonucu acil cerrahi müdahele gerektiren testistorsiyonu riski daha fazladır. İnmemiş testis hastalarında vaka tek taraflıysa fertilite oranı normal bireye yakındır fakat bilateral olgularda infertilit eoranı %40 ila %70’ lere ulaşır.

Testislerin vücut dışında olmasının nedeni sperm (erkek üreme hücresi) üretiminin normal vücud ısısından yaklasık 1-2 derece daha düşük sıcaklıkta gerçekleşmesindendir. Bu nedenle testisler normal yerinde olmadığı taktirde kişide kısırlık riski artmaktadır.

İnmemiş testisler sıklıkla inguinal kanalda yer alır.Bunun dışında skrotumda, abdomende, yüzeyel inguinal poşta, pubik tuberkülde bulunabilir. İnmemiş testis tanısı için genellikle skrotal+pelvik usg yeterli olmaktadır. Ama özellikle ele gelmeyen testislerde MRI gibi ileri inceleme gerekir. İki taraflı inmemiş testis vakalarında hormonal değerlendirme ( hcGstimülasyon testi ) gerekir. 1500 IU hcG günaşırı verildikten sonra serum testosteron ve bazal gonadotropin düzeylerine bakılır.Bu değerlerde yükselme olmazsa çocuğun anorşik olduğuna karar verilir. Daha ileri araştırma yapılmaz. Test sonrası testosteron yükseliyorsa çocukta en az bir adet büyük olasılıkla intrabdominal yerleşimli bir testis olduğu düşünülür.

İnmemiş testisin kesin tedavisi 6-12 ay arasında yapılmalıdır. Cerrahi ve hormonal olarak 2 tip tedavi yöntemi vardır. Genel olarak hormon tedavisinin başarısı şansı % 20’ dir. Özellikle testisin çok hareketli olduğu inmemiş testis tipinde daha faydalıdır. Genellikle kesin tedavi yöntemi testisin cerrahi olarak normal yerine indirilmesidir. Testisin skrotuma indirilmesi için yeterli uzunluk sağlanamadığı durumlarda 2 aşamalı cerrahi yöntemler uygulanır. Son çalışmalar cerrahi öncesi uygulanacak hormonal tedavinin,testislerin fertilite yeteneğini arttırdığı yönündedir. Orşiopeksinin( testislerin skrotuma indirilmesi işlemi) tümör riskini azalltığına dair direkt bir kanıt yoktur. Avantajı testisin daha kolay palpe edilebilecek bir yere indirilmesinden dolayı olası tümörün erken yakalanabilmesidir. Bu yüzden inmemiş testis hikayesi olan tüm erkeklere rutin testis muayenesi yapılması öğretilmeli ve hatırlatılmalıdır.


Cerrahi kurallara uyularak yapılan başarılı bir ameliyat sonrası hasta aynı gün evine gönderilebilmektedir. Ailelere düşen önemli görev çocukların rutin kontrollerinin yapılması ve bozukluk olduğu taktirde gecikmeden bir üroloji uzmanına başvurmalarıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnmemiş Testis" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK'ün Makaleleri
► Bebekte İnmemiş Testis Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► İnmemiş Testis Hakkında Bilgiler Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnmemiş Testis' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:07
Top