2007'den Bugüne 92,383 Tavsiye, 28,228 Uzman ve 19,986 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



PET (POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİ) ÇEKTİİRDİM. BT (BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ) GEREKLİ Mİ?

» PET (POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİ) ÇEKTİİRDİM. BT (BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ) GEREKLİ Mİ?
Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR tarafindan yazildi:
PET (POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİ) ÇEKTİİRDİM. BT (BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ) GEREKLİ Mİ?
Teknoloji baş döndürücü olarak ilerliyor. İnsanın ateşi bularak gıdalarını ateşte pişirdiğinin üzerinden 1 milyon yıl geçtiği ileri sürülüyor. Bu kadar uzun bir süreçten sonra ise son 50 yıl biraz daha dikkat edersek 25 yılda teknolojik gelişmeler inanılmaz bir süratle ilerliyor. Ateş bulunalı bu kadar uzun bir süre geçmiş iken,100 yılı aşkın bir sürede otomobil bulunmuş iken, son 50 yılda insanlık inanılması güç gelişmelere tanık oluyor desek yanlış olmaz. .
Tıp fakültesi öğrenciliğimizde ultrasonografi ile tanışma şansımız olmadı. 1985 yılında ilk kez ultrasonografiyi gördüğümde BBT (bilgisayarlı beyin tomografisi) cihazından bahsedildiğini duydum ve gördüm. Bu süreden henüz 20 yıl geçmiş iken bu güne kadar görüntüleme yöntemlerinde manyetik rezonans (MR), dinamik MR, yüksek rezolüsyonlu BT,Pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi buluşlar süratle birbiri peşi sıra hizmete girdi. Bu aşamaları radyologlar zor izler duruma geldiler. Mesleğe atılan bir radyolog daha 10 yılını tamamlamadan pek çok yeni cihaz devereye girer oldu. Biz klinisyenler de bu gelişmeleri sindirip kullanımımıza dahil ediyoruz. PET son olarak hücrenin özellikle kanser hücresini glikozu (şekeri) kullanımına bağlı olarak görüntüleme esasına dayanan bir cihaz olarak biliniyor. Önemli olan hastalarınız için doğru kararları verirken, cihazların hangi özellikleri taşıdığı ve hangi durumlarda doğru cihazın kullanılmasının gerektiğini bilmek , bilmiyor isek danışmanın gerekliliğini anlamak olmalıdır. PET cihazı için toplumda yaygın olan yanlış kanı ise içine girilip görüntüler alındığında vücudun neresinde olursa olsun kanser hücresini bulunacağı şeklindedir. Bu yanlış kanının doğrultusunda yaşanan bir anımı sizinle paylaşmak istiyorum.
Altmış yaşlarında erkek bir olguya 8-9 ay kadar önce yemek borusunun altında bir kanser bulunduğu tanısı konulmuş. Bu tanı ile operasyon olasılığı olmasına rağmen kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri seçilmiş. Bu süreç yaklaşık birkaç ay devam ettikten sonra hastanın yemek borusu altındaki tümörü gerilemiş ve operasyon için karar alınmış. Radyoterapi sonrası takipleri özellikle PET çekimleri ile izlenmiş. Bir kez gastroskopi yapılarak tümörün yok denecek kadar küçüldüğü belirtilmiş. Operasyon kararı alınmış. Operasyona girildiğinde ameliyat masasında yaşanan bazı olumsuzluklar nedeni ile operasyon ertelenmiş. Hasta 7-8 ay kadar sakin bir dönem geçirdikten sonra inatçı karakterde bulantı kusmaları başlamış. Bir merkeze başvurusunda gastroskopi uygulanmış ve hastanın aldığı radyasyona bağlı midesinde reaksiyon oluştuğu belirtilerek evine gönderilmiş.
Hasta yakınlarının telefon ile randevu talepleri ile karşılaştım. Bulantı kusmanın devam ettiği hıçkırığın eklendiği, hastanın son derece sıkıntılı olduğu belirtildi.
Hastaya nasıl yaklaşacağım, konu ile ilgili görüşümün ne olduğu şeklinde telefon ile bilgi istendi. Anılarımı okuyan ziyaretçilerim beni daha yakından tanıyacaklardır. İlk olarak hastayı görmek, muayene etmek istediğimi, büyük olasılıkla gastroskopiyi tekrarlayacağımı belirtim. İlk tepki endoskopinin daha 5-6 gün önce bir merkezde uygulandığı ve radyoterapiye bağlı değişikliklerin ötesinde bir bulgunun olmadığı şeklinde idi. Hasta yakınlarının bu tepkilerini her zaman doğal olarak karşılıyorum. Gastroskopi konusunda yetkin olmayan, yeterliliği bulunmayan bir merkezde yapılmış olması benim için güven sorunu oluşturuyor idi. Bunun tersi yetkin bir merkezde olsa bile kendi yaptığımın ,kendi gördüğümün dışında güvenmem olası değildir. Zaman zaman kendi yaptığım gastroskopiyi yineleme ve bir olasılığı gözden kaçırmama düşüncesini de hesaba katarsak gastroskopiyi tekrarlama gerekliliğini daha iyi anlatmış olacağım kanısındayım. Her koşulda gastroskopiyi tekrarlamak istediğimi ve özellikle BT (bilgisayarlı tomografi) çektirebileceğimi belirttim. Gastrsokopiyi tekrarlatmakta isteksiz olan hasta yakınları bu sefer daha da büyük bir direnç gösterdiler. Bir buçuk ay kadar önce PET çekilmiş idi ve hiçbir sorun bulunmadığı net bir dille anlatılmış idi. Bütün bu aşamaların telefon konuşması içinde geçtiğini düşünecek olursanız, karşınızdaki kişinin sizi daha önceden tanımadığını da dahil ederseniz bu tarzda aykırı söylemleri olan bir doktora güvenebilmesini ne denli zor olduğunu tahmin edebilirsiniz sanırım.
Bu zorluklara rağmen hasta yakını geldi ve hastasını getirdi. Gastroskopisi bir hayli sıkıntılı oldu. Gıdalar ve mide içerikleri hastayı son derece rahatsız ediyor idi. Hastaya bu nedenle bir değil üç kez gastroskopiyi yineleme gereği doğdu. Kademe kademe bilgi verdikçe hasta yakınları sorunu anlamaya çalışıyorlardı. Buna rağmen, PET çekilmesine rağmen hala BT çekilmenin neden gerekli olduğuna dair kuşkuları yatışmamış idi. PET var iken, bu kadar yakın zamanda çekilmiş iken BT ne tür bir ek bilgi verebilirdi ki?Şimdiye kadar kendilerine devamlı PET çekilmiş, BT ‘den bahsedilmemiş idi. Bu düşüncelere rağmen yine de gerekli görüyor isem BT çektirmeme izin verildi. Çekilen BT ‘nin görüntüleri ise hiç iç açıcı değildi. Hastalık karın içinde yayılmış ve oldukça sıkıntılı bir süreç hepimizi bekliyor idi.
Klinik gidiş böylece değişti ve hasta keomoterapi görür duruma geldi.
Konuları biraz ayrıntıları ile anlatmaya çalışıyorum ki hastalarımıza ve yakınlarına bazı konularda yardımcı olmayı amaçlıyorum. Doğru merkez ve doğru doktorlardan destek alınmayınca yaşanan olaylar sıkıntılı olabiliyor. Şundan hiçbir zaman şüpheniz olmasın ki kendim veya yakınlarım, ilgili olduğum iç hastalıkları veya gastroenteroloji dışında bir konuda rahatsızlandığında doğal olarak ben de doğru doktor ve doğru merkezi bulma gayretinde oluyorum. İnsan faktörü halen teknolojinin sunduğu olanakların ötesine geçmemektedir. Teknolojiyi kullanan ve ondan yararlanan sonuçta insandır( burada doktordur). Doğru kararlar verilmediği sürece teknolojinin en son ürününü doğru yerde kullanmadığınız taktirde elde edilecek sonuç başarılı olamamaktadır.
Dilerim kanser gibi son derece ciddi problemler ile değil çaresi olan sorunlar ile karşılaşır ve yaşamanın zevkine varırız.
Saygılar,
Dr. Hakan Yüceyar

Bu yazıya atıf yapmak için yazının internet adresine link verilmelidir. Yazı yazarının izni olmaksızın başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

[ Yazarımız Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR Sayfasına Dönüş] [ Yazar ile İletişim]
» Ayrıntılar
Yazara Ait Bilgiler
Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
İzmir
Doktor
M.Hakan YÜCEYAR
Tavsiyeler
[Bu Kisiyi Tavsiye Edin]
Metin Bilgileri
* Toplam Okuyucu : 2212,

* Yayın Tarihi : 15-04-2012 - 17:34 (4414 gün önce),

* Ortalama Günde 0.50 okuyucu.

* Karakter Sayısı : 6285, Kelime Sayısı : 838, Boyut : 6.14 Kb.
Lütfen Dikkat :
  • Sitemizde yayınlanan mesleki anıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz.
  • Bu metinden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya "PET (POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİ) ÇEKTİİRDİM. BT (BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ) GEREKLİ Mİ?" başlıklı yazının tüm hakları yazarı Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR'e aittir ve yazı, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) Mesleki Anılar Kütüphanesinde yayınlanmıştır. ibaresi eklenmelidir. Bu ibare eklenmek şartıyla, yazıdan Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
  • Sitemizde sayfası bulunan site üyemiz profesyoneller üye sayfaları içinden, Mesleki Anılarınız bölümü altında, YENİ ANI GÖNDERİN linkini izleyerek bu sayfaya mmesleki anılarını ekleyebilirler.
Bu Kategorideki Diğer Anılar
Henüz Vakit Varken
[Dr.Mehmet Beşir AKPINAR]
Boğaziçi Üniversitesini Kazanmak
[Dr.Fatih GÜVEN]
Cinsellikte Keleş Gibi Suda Ateş Etmek İsteyen Amca
[Dr.Fatih GÜVEN]
Bergen Den Rianna ya Metamorfoz
[Dr.Fatih GÜVEN]
40 Kilo Veren Hanımefendi
[Dr.Fatih GÜVEN]
Kazanovaya Dönüşen Tırtıl
[Dr.Fatih GÜVEN]
2016 Yılından Buruk Bir Hatıra
[Prof.Dr.Atilla İLHAN]
Annelerin İlaç Kaygısı
[Dr.Nüket İSİTEN]
Gece Doğumu
[Dr.Şule AYDIN]
Cerrah Olmak
[Dr.Ahmet OKUŞ]
Paha Biçilmez
[Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU]
Mesleki Tatmini Dorukta Hissettiğim O An?
[Dr.Şemmi KOYUNCU]
Biokimya İmtihanı - 1966
[Prof.Dr.Selçuk ONART]
Yarım Saat Ara ile İki Kız Kardeşin Doğumun Yaptırdım.
[Dr.Pınar TOKATLIOĞLU]
Dünyada İlk Kol ve Bacak Nakli Ekibi
[Dr.Nazım TOPÇUOĞLU]
Her Türlü Tetkiki Yaptırdım. Pekiyi Ben Nasıl İyi Olacağım?
[Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR]
Nadir Rastlanan Bir Karın Ağrısı Sebebi
[Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR]
Kalbi Sağda Olan Hasta
[Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR]
Gebelikte Akut Apandisit
[Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR]
Bu Dünyadan Yiyecek Lokması Varsa
[Dr.Nursel ARSLANHAN]


12:10
Top