2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yıpranmış Bir İlişki Nasıl İyileşir ?
YAZI #7553 © Yazan Cidde SELÇUK | Yayın Aralık 2022
Çifte ilişkilerinde yaşanan en büyük problemlerden biriside yaşanan sorunların en başında çiftlerin birbirini suçlamaları gelir.Suçlamak demek yaşanan problemin sorumluluğunu almamak adına sorumlu olarak hemen karşı tarafı bulmak demektir.Sorunlar karşısında bir kurban gerekir, o da partner olur.Yakından bakılırsa ilişkide yaşanan sorunlarda iki tarafında katkısı vardır.Çiftler birbirini suçlamak yerine problemi sahiplenerek neler bu problemi besliyor bunu anlamaya çalışırlarsa aslında sorunlar başlangıç aşamasındayken çözüme daha kısa ve kolay yoldan gidilecektir.İlişkinize en büyük zararları birbirinizi suçlayarak ve yargılayarak yaparsınız.Suçlayıcı konuşmak ise ilişkilerde bir iletişim hatasıdır.Suçlanan kişi otomatik olarak kendini savunmaya geçecektir.Suçlamada bir yargı ve cezalandırma vardır.Kişinin durumla ve olayla ilgili kendini ifade etme hakkı yoktur.O yüzden yakın ilişkilerde özellikle suçlayarak konuşmak duygusal olarak partnerlere üzücü hissettirir.Belki de bu dili kullanmak sizin için normal hale gelmiştir.Belki de şahit olduğunuz anne ve babanızın ilişkisinde suçlayıcı ve yargılayıcı konuşmalar bolca vardır. Baktığınızda ebeveynlerinizin size yaptığı konuşmalarında böyle olabildiğini görürsünüz. Sizde partnerinizle ilişkinizde bu dili kullanmayı kendinizde bir hak olarak görüyor olabilirsiniz.Bu şekilde konuşmak sizin otomatiğiniz dahi olmuş olabilir.
İlişkide suçlama ve yargılamaların sonucu olarak haklı çıkma beklentisi vardır. Halbuki ilişkide haklılık ve mutluluk arasında bir seçim yapmanız gerekecektir. Haklı çıkma haline odaklanmak ise partnerinizle bir savaşa girmek demektir.Haklı çıkmak adına ilişkideki sorunların çözümüne katkı sağlamayacak konuşmalar dahi yapılmaya başlanacaktır.
Neler yapılabilir konusuna gelirsek, öncelikle ilişkinizin iyileşmesi için bir niyette bulunabilir sonra da çok sade ve net bir soru ile devam edebilirsiniz. ''Benim bu yaşanan soruna katkım nedir?''
''Bu yaşanan sorunun çözümüne nasıl bir katkıda bulunabilirim?''
gibi sorularla ilk adımlar atılmaya başlanabilir.Çift ilişkisinde nasıl ki iyi ve güzele iki tarafında katkısı varsa, olumsuzluklarada da iki tarafın katkısı vardır .Önemli olan bu durumlar halinde suçlama ve yargıda bulunmadan sorunu iki kişinin de sahiplenmesi ile çözümler için birlikte konuşabilmek çok kıymetlidir.

Aile Danışmanı
Cidde Selçuk
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cidde SELÇUK Fotoğraf
Cidde SELÇUK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Cidde SELÇUK'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yıpranmış Bir İlişki Nasıl İyileşir ?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:14
Top