2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği (Rinoplasti)
MAKALE #12077 © Yazan Op.Dr.Mert BİLGİLİ | Yayın Ocak 2014 | 4,268 Okuyucu
Rinoplasti en sık yaptırılan estetik operasyondur. Rinoplasti ile burunun boyutları hem küçültülebilir hem büyütülebilir. Burun ucunun, burun kemerinin şekli değiştirilebilir. Burun ucu yukarı kaldırılabilir. Doğumsal veya kaza sonucu oluşmuş bir bozukluk düzeltilebilir. Soluk alma ile ilgili şikayetler giderilebilir.
Rinoplasti çehrenizi değiştirir. Daha iyi görünmenizi sağlayarak öz güveninizi arttırır. Ancak, burun ameliyatı olarak hayalinizdeki kişi olacağınızı, etrafınızdaki insanların size karşı duygu ve düşüncelerinin bir anda değişeceğini düşünmemelisiniz.
Görünümünde düzelme yönünde gerçekçi beklentileri olan kişiler rinoplasti için uygun adaylardır.

Rinoplasti Hangi Yaşlarda Yapılır?

Yaş, rinoplasti için önemli bir konudur. Kızlarda 17, erkeklerde 18 yaşını beklemek fiziksel sosyal ve emosyonel gelişimin tamamlanması açısından önemlidir.
Burun kişiye özgü bir yapıdır. Bu nedenle yapılacak olan ameliyat da her kişi için aynı değildir ve kişiye özgüdür. İlk görüşmede cerrahınız sizin beklentilerinizi dinleyerek, tam bir gözlem ve muayeneden sonra kendi düşüncelerini açıklayarak yapılması gerekenler konusunda kararını vermeli ve kararlarını sizinle paylaşmalıdır. Cerrahınız tarafından daha önce yapılmış olan burun ameliyatlarının resimleri de nasıl bir sonuç elde edilebileceği konusunda size fikir verebilir. Burnun kemik ve kıkırdak yapısının özellikleri, yüzün şekli burun derisinin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz ameliyatın sonucunu etkileyebilecek önemli etmenlerdir.
Daha önce herhangi bir burun ameliyatı olup olmadığınızı veya burnunuza bir darbe gelip gelmediğini, solunum probleminiz olup olmadığını, kullandığınız ilaç veya vitaminleri, sigara alışkanlığınız olup olmadığını cerrahınıza bildirmelisiniz.

Rinoplasti Ameliyatı Nasıldır?

Rinoplasti teorik olarak lokal ve genel anestezi ile yapılabilir. Ancak, ameliyatın aşamaları ve hastanın konforu göz önünde tutulursa genel anestezi uygulanması daha iyidir.
Ameliyat iki ile iki buçuk saat kadar sürer. Ameliyat sırasında genel anlamda, burnun kıkırdak ve kemik yapıları, yumuşak dokulardan ayrılıp istenilen biçimde şekillendirilir. Daha sonra deri ve diğer yumuşak dokular, şekillendirilmiş olan iskelet üzerine tekrar yayılır.
Rinoplastilerin bir kısmı burun deliklerinin içine yapılan kesiler yolu ile icra edilir. Buna "kapalı rinoplasti" tekniği denir. Daha karmaşık vakaların onarımında görüş ve hareket rahatlığı sağlamak amacı ile burun deliklerini birbirinden ayıran ve kolumella adı verilen doku da kesilir. Buna da "açık rinoplasti" tekniği adı verilir.
Burun ucu ve orta hat desteği için gerekli kıkırdaklar genellikle burnun septal kıkırdak adı verilen dokusunun iç kısımlarından karşılanır. Ancak, burnun daha önceki ameliyatlar veya kazalar sonucu hasar gördüğü durumlarda, kıkırdak desteği için kulak veya kaburgadan alınacak kıkırdak dokuları da kullanılabilir. Böyle bir olasılık elbette ki önceden cerrahınız tarafından size açıklanır.
Ameliyat sonrası burun yüzeyine flaster ve alçı ile tespit yapılır. Burun içine ise tamponlar yerleştirilir.

Ameliyat Sonrası Şikayetler Nelerdir?

Ameliyattan sonra 3–5 gün kadar yüzde ödemler, alt göz kapaklarında morarmalar, burun deliklerinden hafif sızıntılar burunda ağrı ve dolgunluk hissi görülebilir. Ancak, tüm bu şikayetler ilaçlar ile azaltılır. İlk gün, tuvalet ihtiyacı dışında hastanın yarı oturur şekilde yatması uygundur. Ertesi sabah hasta ayağa kalkabilir.

Ameliyattan sonra gözlere soğuk kompresler uygulanması hem şişlikleri azaltacak hem de hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Şişlik ve morlukların çok büyük bir kısmı 2 hafta içinde yok olacaktır.
Tamponlar ameliyatın özelliğine göre 24–48 saat sonra, alçı ve varsa dikişler bir hafta sonra ve flasterler 10 gün sonra çıkartılır. Tüm bu destekler çıkarıldıktan sonra hasta hayal ettiği burunu hemen görmek isteyebilir ancak, öncelikle tüm ödemlerin ve morlukların tamamen geçmesi ve bunun için de en az 2–3 ay geçmesi gerekir. Ödemlerin çözülmesi, “açık rinoplasti” tekniği uygulandığı zaman özellikle burun ucunda biraz daha uzun sürebilir.
Hasta ameliyatın ertesi sabahı taburcu edilir ve haftasında okuluna veya işine geri dönebilir.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hastanın 2–3 hafta kadar burnunu şiddetli sümkürmemesi, spor yapmaması ve cinsel ilişkide bulunmaması iki ay kadar herhangi bir gözlük kullanmaması gerekir. En az 6 ay kadar buruna herhangi bir darbe almaktan şiddetle kaçınılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği (Rinoplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mert BİLGİLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mert BİLGİLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mert BİLGİLİ Fotoğraf
Op.Dr.Mert BİLGİLİ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mert BİLGİLİ'nin Makaleleri
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Ahmet Tuna EREN
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Hakan GENCE
► Burun Ucu Estetiği (Tip Rinoplasti) Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Burun Estetiği (Rinoplasti - Nazoplasti) Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği (Rinoplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kulak Çınlaması Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:52
Top