2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sizin Yüzünüze Hangi Burun Yakışır?
MAKALE #13778 © Yazan Op.Dr.Mustafa KARACA | Yayın Aralık 2014 | 14,565 Okuyucu
Güzel burun diye genel kabul gören, sıkıcı bir kavram var. Burnun başladığı kök kısmı, alnın en çıkıntılı noktasından 2mm içeride olacak; burun uç noktası burun sırtından 2mm yüksekte olacak; burnun öne doğru çıkıntısı, burun kökünden ucuna kadar olan boyun %67’si kadar olacak, burnun dudakla yaptığı açı erkekte 90-100 derece, kadında 100-120 derece olacak; vb…

Peki bu ölçüler herkes için geçerli mi? Böyle bir burnu herhangi bir insanın yüzüne koyabilsek mutlaka güzel görünecek midir? Kesinlikle hayır! Bu ölçüler bize sadece güzel burun kavramı hakkında bir fikir verebilir. Ama yüze uygun burun dediğimiz zaman büyük resme bakmamız gerekiyor. Daha sofistike bir güzellik anlayışı ve sanatsal görüş gerekiyor.

Son zamanlarda herkes doğal burun istiyor. Bu çok güzel bir gelişme. Çünkü doğal görünmeyen bir burun ilk başlarda hoşunuza gitse bile ileride gözünüze batmaya başlayabilir. Yada burnunuzun ameliyatlı olup olmadığı sorularını cevaplamaktan yorulabilirsiniz. Öyle bir burun büyük olasılıkla nefes alma fonksiyonunu da yerine getiremeyebilir. Peki doğal burun demek her zaman için kalkık olmayan ve yandan düz görünen burun mudur? Burun kanatlarının genişliğinin standart bir ölçüsü var mıdır? Hayır, öyle değil. Örneğin küçük çeneli bir insanda eğer çene büyütücü bir işlem yapılmak istenmiyorsa, oldukça kalkık bir burun çok doğal durabilir ve çok yakışabilir. Alnı düz değil de açılı gelen, yandan bakıldığında orta ve alt yüz bölgesi üst yüz bölgesinden ileride duran bir kişide kavisli bir burun çok güzel ve doğal olabilir. Gözleri birbirinden fazlaca ayrık olan birinde burun kanatlarının genişliği doğal duracaktır. Geniş ve kemikli bir yüzde hafifçe geniş bir burun, dar bir yüzde de dar bir burun güzel duracaktır. Alın, orta yüz ve çenesi düz bir çizgide olan birine düz bir burun çatısı yakışacaktır.

Tecrübeli bir hekim bir yüze baktığında o yüze nasıl bir burnun iyi olacağını hemen tasarlayabilir. Ancak ameliyat olacak kişinin istekleri, hekimin aklındaki şekilden az yada çok farklılık gösterebilir. Bununla birlikte azımsanmayacak sıklıktaki olgularda hekim birden çok tasarım denemeyi dileyebilir. İşte bu sebeplerden dolayı ameliyat öncesinde hekimin hasta ile birlikte bilgisayar yardımıyla olabilecek en uygun tasarımı orataya çıkarması ve bir ameliyat planı yapmasını çok gerekli buluyorum. Bu sayede hem ameliyatta hata yapma olasılığı azalıyor, hem hekim hastanın tam olarak ne istediğini anlama imkanı buluyor, hem de varsa hastanın gerçek dışı beklentilerinin gerçeklerle örtüşmesi sağlanabiliyor.

Ameliyat öncesinde sizin kendi burnunuzda neyi sevmediğinizi ve nasıl bir burun istediğinizi kendi ağzınızdan duymak istiyoruz. Daha sonra bilgisayar programında resminiz üzerinde incelemeler yapıyoruz. İnceleme sırasında yüzünüzün ince yada geniş olmasına, deri kalınlığınıza, yüz orantılarınıza, çenenizin ve alnınızın uzunluğuna ve öne doğru çıkıntısına, üst çene kemiğinizin yapısına dikkat ediyoruz. Bu ölçülere uygun olarak genel kabul gören estetik görüşe göre yüzünüze en çok uyan burun tasarımını, sizin önceden belirtmiş olduğunuz isteklerle kombine edip bir tasarım ortaya koyuyoruz. Böylece hem siz burnunuzun ameliyat sonrası görüntüsü hakkında fikir sahibi oluyorsunuz, hem de biz ameliyatta ne yapmamız gerektiğinin planını çıkarıyoruz. Bu şekilde çalışılarak yapılan tasarımlarda kimsenin burnu başkasınınkiyle birebir aynı olmuyor. Çünkü kimsenin yüzü bir başkasının yüzünün aynısı değil.

Sonuç olarak; güzel burun diye bir şey vardır evet ama bu eksik bir tanımdır. Doğrusu yüze göre güzel burundur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sizin Yüzünüze Hangi Burun Yakışır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa KARACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa KARACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa KARACA Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa KARACA
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi54 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa KARACA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sizin Yüzünüze Hangi Burun Yakışır?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:27
Top