2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermede Yeni Teknik Hipnoz...
MAKALE #14827 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN | Yayın Mayıs 2015 | 3,690 Okuyucu
Kilo vermek uzun ve zorlu bir yoldur. Özellikle daha önceden niyetlenmiş başlamış ancak başarısız olmuşsanız, ne kadar sinir bozucu ve hayal kırıklığı ile dolu olduğunu deneyimlemişsinizdir. Özellikle hissettiğiniz stres, düşük kendine güven, mutsuzluk ve can sıkıntısı.

Diyet, tekrar yeme, suçluluk ve pişmanlık hissetme ve tekrar diyete başlama... hiçbirimize yabancı değildir aslında ve bu kısır döngüde kilo vermenin sürdürülmesi zorlaşmaktadır.

Diyetler ne yediğine, ne kadar sıklıkla ne miktarda yediğine odaklanırken, hipnoz ile yediğinle ilgili duygulara odaklanılır. Örneğin; diyetinde bir havuç yemelisin ama sen havuçlu kek yemeyi diliyorsun. Hipnoz ile havuç yemekten nasıl zevk alınabileceği ve keki ikinci kez nasıl düşünmeyeceğini öğrenebilir kişi. Favori gıdalarını daha sağlıklı gıdalarla yer değiştirerek sağlıklı gıdaların favori gıdan olacağını hayal etmek güç olabilir. Ancak hipnozda uygulanan kilo verme teknikleri ile düşünce stili değiştirilerek, kendini depresif mutsuz hissetmeden kilo kontrolünü sağlamak mümkün olabilmektedir.

Güçlü telkinlerle, yiyecek ve egzersiz ile olumlu ve yeni düşünce stilleri oluşturulur. Burada amaç, kişinin bedenine güvenini arttırma, yeme ile ilgili olumsuz herhangi bir düşüncenin değiştirilmesi ve duygusal iyilik haline zarar gelmeden kişiye destek olunmasıdır.

Kilo vermede dengeli beslenme, sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı önemlidir. Aşırı yeme işaretleri arasında:

Hızlı yeme
Ağzına kadar dolu bile olsa tabağını bitirmek
Sıkıldığında ve yalnız hissettiğinde yemek
Üzgün yada acı çektiğinde yemek
Kendini yemek ile ödüllendirmek

Bunun yanında kişide düşük özgüven, öz değerlilik, kaygı ve stres gözlemlenir. Tüm bu duygular kişinin yaşam kalitesini bozar, kariyer ve ilişkilerinde tehdit oluşturur. Bu nedenle kilo vermede hipnoz kullanılarak olumsuz duygu ve hislerin değiştirilmesinin yanı sıra kilo almanın altında yatan sağlıksız yeme alışkanlıkları ve psikolojik faktörlerinde değiştirilmesini sağlar.

BEDEN İMGESİ
Kilolu ve obezitesi olan kişilerde kilo vermek sağlıkları için önemliyken aynı zamanda kilo nedeni kendilerini çökmüş ve depresif de hissederler. Çünkü özellikle toplumsal olarak oluşan “güzel olan beden biçimleri”imgesi nedeni ile kişiler hızlı bir şekilde kilolarını atıp yok edecek yöntemleri ararlar; diyet hapları, hızlı kilo kaybettirici diyetler ve yorucu ağır egzersiz programları kilo verme çabalarından bir kısmıdır. Kendinizi bunu yaparken mutlu musunuz diye sordunuz mu? Hayatımın geri kalanında böyle devam edebilir miyim? Sonuç olarak ise kısa sürede bırakılan ve verilen kiloların geri alınması ile sonuçlanan pişmanlık, çökkünlük ve hayalkırıklıklarını getiren bir sürece dönüşür.

Bu tür kısa süreli çözümler genellikle işe yaramaz ve eski alışkanlıklara geri dönülür. Yaşam biçiminde gerçek bir değişim yapılması gereklidir. Bu oldukça zor olabilir, sonuçta şekerli, yağlı, tatlı gıdalardan uzak kalmak ve egzersiz için zaman ve enerji harcamak zordur. Belirli yiyecekler ve yeme davranışı ile ilişkili duygularımız kilo verilmesini zorlaştırır.

İşte bu noktada hipnoz yardımcı bir tekniktir. Bedeninizi değiştirmek için öncelikle zihninizin değişime ihtiyacı vardır. Bedenimle neden mutlu değilim ve neden kilo veremiyorum sorularını kendinize sorun.

NEDEN KİLO VEREMİYORUM?
Kilo verememe ve bu konuda başarısız olma birçok nedene bağlıdır. Bu nedenlerin genellikle bilinçdışı olmaları üstesinden gelinebilmelerini daha da zorlaştırır. Hipnoz ile kilo vermede amaç bu nedenlerin açığa çıkarılması ve kişinin kilo vermesini engelleyen bariyerlerin kırılmasını sağlamaktır.

Başarılı kilo verememenin yaygın nedenleri arasında:

YEMENİN HİSSETTİRDİĞİ RAHATLIK: Bebeklik dönemimizde annemiz bizi beslerken rahatlık ve güven duygusu hissederiz ve bu duygu bizi hiçbir zaman bırakmaz. Büyüme döneminde sorumlulukların artması ile yaşam daha zor ve stresli olmaya başlar ve yemekler ilk dönemlerde hissettiğimiz güvenlik duygusu ile ilişkilendirilerek yemek yemek güven ve rahatlık duygusunu hissettirir hale gelir. Çok yoğun ve stresli bir günün ardından kendinizi bir paket çikolata başında buluyorsanız yada yalnızlık ve üzüntü hissederken yemek siparişi veriyorsanız ne verdiğinizin önemi olmaksızın, rahatlamak için yiyenlerden olduğunuz söylenebilir. Kilo vermede hipnoz negatif duygularla yemeden başa çıkabilmeyi nasıl sağlayacağınızı size öğretir.

DÜŞÜNMEDEN OTOMATİK YEMEK:Kilo vermek için ne kadar egzersiz yaptığınız ve ne kadar yediğinizle ilgili tamemen dürüst olmanız gereklidir. Yİyecek günlüğü tuttulduğunda bile arada yenen yiyecekler unutulabilmektedirler.

Belki akşam yemeği yaparken ağzınıza attığınız bir yiyecek, arkadaşınızın ikram ettiği bir bisküvi... özellikle hareket halindeyken bizi yakalayan gıdalar bu listeye genellikle eklenmezler. Bu türde ne yediğinin farkında olmayan otomatik yiyen kişilerde hipnoz ile yediklerinin farkında olmaları sağlanır.

YASAK YİYECEKLER:Size açmamanız söylenen gizemli bir kutu verildiğini düşünün, bunun gibi diyetlerde belirli gıdaların yasaklanması onların daha görünülür olmalarına neden olur. Kilo vermenin sürdürülebilmesinin anahtarı kendini kontrol etmeyi öğrenmektir. Eğer kendinize ne zaman izin vereceğinizi öğrenirseniz, zevk alarak yediğiniz yemekler daha zevkli hale geleceklerdir. Hipnoz ile kişilere kendilerini kontrol edebilmeleri tekrar kazandırılır.

YETERSİZ EGZERSİZ:Kilo vermede diyetin yanında egzersiz de önemli bir bileşendir. Bazen zihinsel olarak egzersiz isteği bloke edilebilir:

Az enerji hissetmek
Grup içinde egzersiz yapma konusunda rahatsız hissetmek
Terlemek istememek
Kendini “yarın başlayacağım” diyerek ikna etmek ve “bunu her gün yapmak”

Hipnoz ile egzersizi engelleyen zihinsel düşünceler kırılır. Kişinin motivasyonu oluşturularak hareketli olmanın daha iyi hissettireceği öğretilir.

KİLO VERMEDE HİPNOZ NASIL İŞE YARAR?
Kilo vermede hipnoz tüm dünyada kullanılan ve yaygınlaşmakta olan bir yöntemdir. Uzun dönemde sağlıklı kilonun korunmasını sağlar.

Hipnoz ile sağlıklı gıdalardan zevk alabilmek sağlanırken, şeker gibi yüksek kalorili yiyeceklere isteğin nasıl kontrol edileceği öğrenilir. Bunun yanında bedenden hoşnutluk hissetme ve bedenini bir kaygı kaynağı olarak görmeme sağlanır. Zararlı alışkanlıkların bırakılarak yeni alışkanlıkların geliştirilmesi, neden yediği yada neden kilo vermeye dair motivasyonun düşük olduğunun farkındalığı sağlanır.

Hipnozun tamamlayıcı bir yöntem olduğu unutulmamalıdır.Her kişide hipnozda kullanılacak teknikler farklıdır çünkü herkesin kilo verme nedeni diğerinden farklıdır. Genellikle diğer terapi yöntemleri ile birleştirilerek kullanılır. Bu nedenle hipnoz uygulaması kişiye özeldir ve kişiye özel programlandırılır.

Uzm.Psk. &Aile Dan. Nilüfer YALINÇETİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Vermede Yeni Teknik Hipnoz..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer YALINÇETİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi88 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in Yazıları
► Kilo Vermede Doğru Hedef Belirlemenin Önemi Psk.Başak DALDA KİLECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermede Yeni Teknik Hipnoz...' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çikolatakolik miyim? Mayıs 2015
► Aşk Korkutur! Nisan 2015
► Mükemmelliyetçilik Kasım 2011
◊ Yarım Kalanlar Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:16
Top