2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sünnet: Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
MAKALE #2091 © Yazan Dr.Cengiz GİDENER | Yayın Aralık 2008 | 46,305 Okuyucu
Sünnet nedir?


Erkek çocuklarında penis glansını örten derinin belirli bir şekil ve ölçüde kesilmesi olarak tanımlanır.

Bizim toplumumuzda genellikle dini nedenlerle ve bazense tıbbi nedenlerle uygulanır.

Ne Zaman Yapılır?

Genellikle ergenlik çağı öncesi yapılmaktadır. Son zamanlarda yenidoğan ilk 2 haftalık bebeklerde cerrahi işlem kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımının daha kolay olması ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir.
Sünnet Nasıl Yapılmalıdır?

Her çocuk yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmelidir ve bu işlemi kabul edip etmeme hakkına sahip olmalıdır.

Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılması gerekmektedir.

Sünnet önemli bir cerrahi girişimdir. Anatomik,fizyolojik ,psikolojik ve cerrahi prensiplerin hiç bir yönü ile yakınlığı ya da bilgisi olmayan kimseler tarafından ve uygun olmayan yerlerde yapılmasının kabuledilebilir gerekçesi yoktur.


Genel Anestezi ile Sünnet


1 yaş ve 5 yaş arasında çocuklarla iletişim kurabilmek ve onları uzun süre hareketsiz kalmasını sağlamak çoğu zaman imkansızdır. Anne ve baba için,sünnet ne kadar mutluluk verici bir olay ise çocuğunuzda da bu olayın iyi anılar bırakması için bu yaş grubunda sünnetin anestezi altında yapılması uygun olacaktır.

Uygun Olmayan Kişilerce Yapılan Sünnet Sonrası Neler Olabilir

Kanama İdrar Güçlüğü
Şekil Bozukluğu Bulaşıcı Sarılık
Kalıcı Sakatlık Tam penis kaybı
Kötü nedbe dokusu Enfeksiyon


Sünnet Teknikleri


Çan Yöntemi: Genellikle yeni doğan bebeklerde iki metal plaka arasında sıkıştırılarak yapılır.
Koter Yöntemi (LASER): Ehli olmayan kişilerce yapılması sırasında kalıcı sakatlıklara neden olduğundan kullanılmamaktadır.
Cerrahi Sünnet: Günümüzde uygulanan belli prensipleri olan ideal yöntemdir.




Sünnetten önce banyo alınmalıdır. Sünnet saatinden en az 1 saat önce penis etrafına lokal anestezik pomad sürülecektir. Bol şort ya da uzun gömlekli elbise; bebekler için yedek hazır bez ve emzik,daha büyük çocuklarda sünnet sırasında okumak için büyük
sayfalı bir kitap getirilebilir.


SÜNNET
SIRASINDA


Çocuk ile Hekim arasında iletişimin kopmaması ve güven ortamı devamı için sünnet odasına yakınlarının alınması uygun değildir.

İletişimimiz de zorluk yaşadığımız zaman yakın bir arkadaşı yada akrabasından yardım isteyebiliriz. Sünnet yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir.

Sünnet Sonrası

Sünnet sırasında yapılan Lokal Anestezik dediğimiz ilaçların etkisi 4-6 saat sonra bitecektir. Bu dönemden sonra 10-20 dk sürebilen ağrısı olabilir. Bu nedenle sünnetten 3 saat sonra ağrı kesici ilacını veriniz. İlk günlerde yatarak dinlenmesi gerekmektedir, bu sayede peniste daha az ödem ve şişlik olacaktır. Sünnet sonrası ilk idrar yapımında yanma hissedebilir, daha sonra bu yakınması olmayacaktır. Sünnet sonrası pansumanı varsa 2 saat sonra tamamen açarsanız, pansuman ağrısı çekmeyecektir. Pansuman olarak penis etrafına günde 2 kez , Terramycine göz pomadı sürmek yeterlidir. Bunu 3 gün boyunca yapınız.

Kullanılan iplikler 15-21 gün arasında kendiliğinden eriyerek düşerler. Pipide ilk 3 günde şişme oluşur ve 5 günden sonra şişlik giderek azalır. Penis frenulumu dediğimiz alt kısmın yapısı daha farklı olduğundan kabuklanma ve şişlik daha belirgin olur ve toparlanması daha uzun sürer. Damar bağlaması dediğimiz içte kalan iplikler 3. Haftadan sonra , önce ufak şişlikler yaparak 1-2 günde erimeye başlarlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sünnet: Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Cengiz GİDENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Cengiz GİDENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cengiz GİDENER Fotoğraf
Dr.Cengiz GİDENER
İzmir
Doktor "Çocuk Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Cengiz GİDENER'in Makaleleri
► Sünnet: Neden? Ne Zaman? Nasıl? Op.Dr.Ünal ZORLUDEMİR
► Amputasyon Nedir? Ne Zaman Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Kaan ERLER
► Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır? Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Cumali AKTOLUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sünnet: Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:07
Top