2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarınızı Nasıl Yalancı Yapabilirsiniz?
MAKALE #22955 © Yazan Psk.Dnş.Mesut KÜTÜK | Yayın Mayıs 2023 | 554 Okuyucu
Yalan korkunun ürünüdür. Bu sebeple eğer ki çocuğunuzu bir yalancıya dönüştürmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey onu korku ile eğitmeye çalışmaktır. Çünkü korkan çocuk kendi benliğini korumak amacıyla kendini tehdit eden şeyin elinden kurtulmak için yalana başvuracaktır. Örneğin, bir anne olarak, evladınız istenmeyen bir davranış sergilerse onu babasıyla, amcasıyla veya dedesiyle korkutarak gözdağı verebilirsiniz. Bir baba iseniz, ödevini yapmayan çocuğunuzu öğretmenine söylemekle, okul idaresine haber vermekle ya da okuldan almakla tehdit edebilirsiniz. Ya da bir öğretmenseniz, size göre sınıfın düzenini bozan öğrencinizi anne babasını haberdar etmekle ya da disiplin kuruluna sevk edip cezalandırmakla korkutabilirsiniz. Böylece çok kısa bir sürede çocuğunuzun mahir bir yalancı olmasını sağlayabilirsiniz.
İkinci olarak, çocuğunuzu usta bir yalancı haline getirmek için onu yalanlarınıza alet etmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin; herhangi bir sebeple görüşmek istemediğiniz birisi kapınızı çaldığında çocuğunuzu kapıya gönderip, evde bulunmadığınızı, müsait olmadığınızı, hasta olduğunuzu ya da uyuduğunuzu söyletebilirsiniz. Ya da telefonunuz çaldığında çocuğunuza açtırıp yine kendinizi kurtarmak için yalanlar uydurmasını isteyebilirsiniz. Dikkat edin! Yalanlarınıza alet ettiğiniz çocuklarınız kısa sürede iyi birer yalancı olacaktır.
Unutmadan ekleyelim ki; çocuğunuzu aile içi yalanlara da ortak etmeyi ihmal etmemelisiniz. Misalen, anne baba olarak çocuğun şahit olduğu bir şeyi yaptıktan sonra: “Bunu yaptığımı annen / baban sorarsa yapmadı diyeceksin.” tarzında baskı yapabilirsiniz. Ya da komşulara “Doktora gidiyoruz!” deyip, gezmeye gidebilirsiniz. Dikkat edin, bu küçük kurnazlıklar çocuğunuzu hızlı bir şekilde büyük bir yalancıya çevirecektir.
Bir diğer pratik yöntem, çocuğunuzun yalan söylediğinden şüphelendiğinizde; “Doğru söyle ceza vermeyeceğim!” deyin ve doğru söylediğinde ağır bir ceza verin. Böylece çocuğunuz doğru söylemenin hiçbir işe yaramadığını anlamış olsun ve bir daha doğruyla işi olmasın.
İlaveten, çocuğunuz yalan söylediğinde tam bir polis ya da savcı gibi sorguya çekin ve köşeye sıkıştırmaya çalışın. Delilleri toplayıp yüzüne vurun. Yalanını tam anlamıyla her noktadan yakalamaya çalışın. Sıkı bir takibe alın. Böylece çocuğunuz size yakalanmamak için gittikçe daha usta bir yalancı olmaya çabalasın ve bir yalan makinesine dönüşsün.
Ek olarak, çocuğunuza aşırı derecede sorumluluk yükleyin ve yapamayacağı şeyler istemeyi unutmayın. Yani çocuğunuz 1 yapabilirken 5 isteyin ve asla taviz vermeyin. Böylece zavallı çocuğunuz sorumluluklar altında ezilsin ve sizi memnun edip rahatlatmak amacıyla sık sık yalanlara başvursun.
Ayrıca çocuğunuzu akranları, akrabaları, kardeşleri veya arkadaşları ile sık sık kıyaslamayı da unutmamalısınız. Çünkü sık sık kıyaslanan çocuklar ailesinin onayladığı çocuklara benzemek için hızlı ve pratik yalanlar uyduracaktır.
En etkili yollarda bir diğeri ise, çocuğunuza okul ve eğitim hayatınızda sizin ya da arkadaşlarınızın nasıl kopya çektiğini, öğretmeni nasıl atlattığınızı ve düşük notlardan sonra cezadan kurtulmak için kendi anne babanızı nasıl aldattığınızı övünerek anlatın. Böylece o da sizin gibi maharetli bir yalancı olsun.
Bunun yanı sıra evde yalan dolan ve sahtekârlıkla zengin olmuş kişilerin hikâyelerini bir kahraman edasında anlatın. Böylelikle yetişkinlerin kişiliklerini kopyalama eğiliminde olan çocuğunuz yalancı bir kişiliğe sahip olmaya küçük yaşlarda başlasın.

Son olarak çocuğunuza sadece akıllı, efendi, uyumlu, başarılı, çalışkan olduğu zaman seveceğinizi tam olarak hissettirin ve söyleyin. Eğer bunları yapmazsa sevginizi ve ilginizi anında kesin. Böylece en çok ihtiyacı olduğu şeyi yani ilginizi kazanmak amacıyla hemen yalanlara başlasın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarınızı Nasıl Yalancı Yapabilirsiniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mesut KÜTÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mesut KÜTÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Mesut KÜTÜK
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mesut KÜTÜK'ün Makaleleri
► Çocuklarınızı Kıyaslamayın Psk.Gülten ŞARLAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarınızı Nasıl Yalancı Yapabilirsiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:35
Top