2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Artroskopik Cerrahi
MAKALE #23109 © Yazan Op.Dr.Sefa KÖSEM | Yayın Ocak 2024 | 288 Okuyucu
Artroskopik cerrahi nedir?


Artroskopi vücuttaki herhangi bir eklemin kamera aracılığı ile görüntülenmesi ve eklemlerde ortaya çıkan ağrı, dengesizlik veya diğer işlev bozukluklarına neden olan yapısal sorunları teşhis ve tedavi etmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlem için artroskop adı verilen bir cihaz kullanılır. Bu cihaz dar bir tüpe bağlı küçük, fiber optik bir kameradır. Ayrıca eklemin için aydınlatılması için bir fiberoptik ışık sistemi mevcuttur.

Eklemin içinden canlı görüntüler alabilen bir alet olan artroskopi, işlem yapılan eklemdeki sorunun teşhis edilmesine yardımcı olmasının yanı sıra, patolojinin düzeltilebilmesine de imkan sağlar. Artroskop genellikle diğer bir kesiden sokulan özel cerrahi aletlerle birlikte kullanılır. Bu aletlerle kesme, ortaya çıkarma ve yakma gibi işlemler yapılabilmektedir.

Artroskopi hangi eklemlerde uygulanabilir?


Ortopedi ve travmatoloji uzmanları, büyük kesiler yapmadan eklemlerin içini görmek için artroskopi kullanırlar. Artroskopi kullanılan bölgeler başlıca şunlardır:

Diz artroskopisi
Omuz artroskopisi
Dirsek artroskopisi
Ayak ve ayak bileği artroskopisi
Kalça artroskopisi

Artroskopi nasıl uygulanır?


1980'li yıllara kadar, sadece teşhis amaçlı kullanılan artroskopi, teknoloji ve deneyimlerin gelişmesi ile bugün tartışmasız bir tedavi yöntemi olmuştur. Diz ve omuz gibi büyük eklemlerde 4 mm çaplı artroskoplar, küçük eklemlerde ise 1.9-2.7 mm çaplı artroskoplar kullanılmaktadır. . Ameliyat edilecek yere göre prosedür değişmek ile birlikte, genel olarak süreç aynı şekilde ilerlemektedir. Artroskopi genel, lokal veya spinal anestezi altında yapılabilir. Artroskopik cerrahi yapılan işlemin tipine göre 30 dakika ile 1,5 saat arasında değişebilir.

Bu cerrahide hastanın cildine küçük kesiler yapılır. Artroskop açılan keşiden eklem içine sokulur. Ameliyatta ışık artroskopun ucundaki fiber optik aracılığıyla iletilir. Bu şekilde eklemden alınan görüntüler monitöre aktarılır. Görüntüyü sağlamak için eklemin içi bir sıvı kullanılarak şişirilir, işlem sonunda bu sıvı boşaltılır. Ameliyat sırasında, eklem içindeki yapılar 4-6 kez büyütülerek görüntü sağlanır, böylece ayrıntılı bir tanı koymaya imkan verir. Kamera, açık cerrahi sırasında kolay ulaşılamayan bölgeleri de görüntüleyebildiği için eksiksiz bir tanı işlemi yapılabilir. Tanısal inceleme tamamlandıktan sonra, eklem içinde saptanan sorunların tedavisi, yine küçük kesilerden yerleştirilen mekanik, motorlu veya termal enerji aletleri kullanılarak yapılabilir.
Tanı konması sonrası cerrahi işleme geçilir. İşlem sonrasında cerrahi aletler alandan çıkarılır. İçeride biriken sıvıyı dışarı almak için dren yerleştirilir ve kesiler dikiş ile kapatılır.

Artroskopik cerrahinin avantajları nelerdir?


Artroskopinin en önemli avantajı, eklemde büyük kesiler yapmadan yarım santimetrelik küçük dileklerden ekleme girilerek eklemin tamamının değerlendirilmesi ve eklem içinde tüm cerrahi müdahalenin yapılabilmesine olanak sağlamasıdır.

Kesilerin küçük olması hastanın hem kozmetik görüntüsünün bozulmamasına hem de iyileşme sürecinin daha hızlı gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır.

Artroskopik cerrahide hasta daha az ağrı duyar. Ağrı basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

Artroskopik cerrahi minimum kan kaybı ile gerçekleştirilir. Kan transfüzyonuna bağlı riskler yaşanmaz.

Ameliyat sonrası enfeksiyon ve hareket kısıtlılığı oluşma riski çok daha düşüktür.

Hastanede kalış, günlük yaşam aktivitelerine ve spora dönüş süresi çok daha kısadır. Cerrahiden hemen sonra rehabilitasyon programın başlayabilir. Özellikle sporcuların spora erken dönebilmeleri büyük avantajdır.

Artroskopik cerrahi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Yara ve giriş delikleri iyileşene kadar su değdirilmemelidir.

İşlem sonrası eklem hareketlerinin ve ekleme yüklenmenin sağlanması gerekir.

Ameliyattan sonra hastada ağrı, şişlik, morluk ve sertlik ortaya çıkabilir. Bunları hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Şişmeyi azaltmak için buz uygulaması yapılabilir.

İlk birkaç hafta şiddetli aktivitelerden kaçınılması gerekebilir.

Artroskopik Cerrahinin Komplikasyonları Nelerdir?


Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, artroskopik cerrahide de komplikasyonlar yaşanabilmektedir. Artroskopik cerrahide görülen başlıca komplikasyonlar şunlardır:

Ödem
Eklemde kan birikmesi
Toplardamar sisteminde pıhtı oluşması
Enfeksiyon
Yara iyileşme sorunları
Damar ve sinir yaralanmaları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Artroskopik Cerrahi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Sefa KÖSEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Sefa KÖSEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa KÖSEM Fotoğraf
Op.Dr.Sefa KÖSEM
Denizli
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Sefa KÖSEM'in Yazıları
► Hemoroid ve Cerrahi Tedavisi PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Zayıflama ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Güneş ve Plastik Cerrahi Dr.Çağlayan YAĞMUR
► Estetik Cerrahi Üzerine Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Epilepsi Cerrahi Tedavisi Prof.Op.Dr. Cem ATABEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Artroskopik Cerrahi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk Ortopedisi Ocak 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:40
Top