2007'den Bugüne 92,408 Tavsiye, 28,230 Uzman ve 19,991 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Http://Www.Yenibiris.Com/Kariyerkilavuzu/Oku.Aspx?Articleıd=8996
YAZI #1415 © Yazan Fzt.Çiğdem ÖZCAN | Yayın Mayıs 2012
Şirketlere ve çalışanlara ergonomi eğitimi vermeye başlayan Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, Türkiye’de şirketlerin ergonomik olduğunu ama çalışanların ergonomik olmadığını söylüyor. Oysaki birçoğumuzun yaşadığı boyun, üst uzuv ve bel ağrılarını, vücudun doğru kullanımı ve ofis aletlerinin ergonomik düzenlenmesiyle, çok büyük ölçüde engellemek mümkün.

Ergonomik olmayan iş ortamları, çalışanlarda kronik kas ağrıları, kas tutulması, uyuşmalar, hareket kısıtlılığı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Boyun, bel, diz ve omuz ağrıları, sinir sıkışmaları, el bileğinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu), spazmlar gibi sonrasında geri dönüşümü olmayan sağlık sıkıntıları ile karşı karşıya kalınmasına sebep oluyor. Bu konuda herhangi bir önlem alınmazsa hasta için sonunda ameliyata kadar gidebilecek bir takım tedavi yöntemlerine başvurulması gerekiyor.


Oysaki ofis çalışanları ve bilgisayar kullananların yaklaşık yarısını etkileyen boyun, üst uzuv ve bel ağrıları vücudun doğru kullanımı, monitor, klavye ve mouse’un, masa ve koltuğun ergonomik düzenlenmesiyle çok büyük ölçüde engelleneyebilmek mümkün.


ABD’deki yıllık maliyeti toplam 1 trilyon doları aşan Mesleki Kas İskelet Hastalıkları (MKİH), Avrupa’daki en yaygın işyeri kaynaklı hastalıkların başında geliyor. European Agency for Safety and Health at Work’den alınan bilgiye göre 25 Avrupa Birliği ülkesindeki çalışanların yüzde 24’ü sırt ağrısı, yüzde 22’si kas ağrılarından şikayetçi olduklarını söylüyor.


Yine İsveç’te hastalık iznine ayrılan sırt ve boyun hastaları ülkenin sağlık hizmetleri harcamalarının yaklaşık yüzde 7’sine eşit bir toplam maliyeti temsil ediyor.


İşe geç kalmanın en büyük nedeni
Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri kas ve iskelet sistemi kaynaklı ofis hastalıkla-rındaki artış ve verim kaybından dolayı şirketlerde ergonomi eğitimle-rine başladı. 1 endüstri mühendisi, bir fizyoterapist ve bir doktordan oluşan ekip önce şirkete gelip bir analiz ve gözlem yapıyor, ardından bir soru formu veriyor sonrasında çalışanlara uygun bir ergonomi eğitimi veriyor. Ortaya çıkan risk faktörlerini ortadan kaldırmak veya önlemeye yönelik ürün ve çözüm önerileri sunuyor, 3 ay sonra da o şirkete kontrole gidiyorlar.

Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, Türkiye’de işyerilerinin son derece ergonomik olduğunu ama çalışanların ergonomik olmadığını söylüyor: “Eğitimlerden sonra uyku düzeni değişenler var ki bence işe geç kalmalarının en büyük nedenlerinden biri ergonomi. Şirketler bu eğitimlere maliyet olarak bakıyorlar ama bizim yaptığımzı analizlere göre 1.000 kişilik bir işyerinde doğru işçi sağlığı uygulamaları ile yaklaşık 4 kişinin 1 yıllık maaşı kadar tasarruf sağlayabiliyorsunuz.”


Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri’nden Dr. Sinan Akyürek ve fizyoterapist Çiğdem Muzaffer Özcan, bizlere de ergonomi eğitimi verdiler. Eğitimde öne çıkan maddeleri derledik.


Yanlış aydınlatma gözlerimizi tehdit ediyor
- Işıklandırma parlamayı engelleyecek uygunlukta ayarlanmalı ve ekranın hemen üzerinde olmamalı. Ofislerdeki yanlış aydınlatma politikaları sebebi ile birçok çalışan göz sağlığını kaybediyor.
- Ofis ortamı ne çok sıcak olmalı ve insanı uykuya meyil ettirmeli, ne de çok soğuk olmalı ve zihin fonksiyonunu düşürmelidir. İdeal ofis sıcaklığı 20-22 derecedir. Sıcaklık homojen dağılmalı.
- Ofislerde, 60 db’den fazla gürültü olmaması gereklidir.


Ofiste çalışırken bunlara dikkat edin
- Çalışma masası tüm hareketlere izin vermeli.
- Masanın altında bacakları rahatça uzatılabilmeli masa yüksekliği sayesinde bacaklar masaya değmemeli baskı oluşturmamalı.
- Masa yüzeyi mat bir malzemeden oluşmalı. Masa yüzeyinin parlaklığı ekranda da parlama yaratacaktır. Parlamalar gözlerin bir numaralı düşmanıdır.
- Koltuk arkalığının yüksekliği sırt alt bölgesinin doğal içbükeyliğini destekleyecek şekilde ayarlanmış olmalı. Eğer çalışma koltuğu belinizi desteklemiyorsa bel kavisinize uygun bir bel desteği kullanmanız uygun olacaktır.
- Koltuk yüksekliği masa yüksekliğine göre ayarlanmalı. Dizler masanın altına değmemeli ve ayaklar yere veya mümkünse bir ayak desteğine temas etmeli. Masanın veya koltuğun diz altında ve üstünde yapacağı baskı sinir sıkışmalarına sebep olacaktır.
- Koltukların kol desteklerinin yüksekliği ve/veya genişliğini kullanıcının kollarını iki yanda dinlendirebileceği şekilde ayarlanmalı.
- Ekran; Dik oturur durumda iken üst kenarı göz hizasına veya biraz altına gelecek şekilde yerleştirilmeli.
- Parlaklık ayarı ortam ışığına ve kişiye göre ayarlanmalı ve ekran sık aralıklarla parlamayı engellemek için silinmeli.
- Klavyenizin eğimi yazarken bileklerinizi düz konumda tutacak şekilde ayarlanmış olmalı. Mouse klavyenin hemen yanına ve onunla aynı yükseklikte olacak şekilde yerleştirilmeli.


http://www.yenibiris.com/staticfiles/cma/image/Ofisler-ergonomik.gif
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Çiğdem ÖZCAN
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Çiğdem ÖZCAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,991 uzman makalesi arasında 'Http://Www.Yenibiris.Com/Kariyerkilavuzu/Oku.Aspx?Articleıd=8996' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top