2007'den Bugüne 92,411 Tavsiye, 28,231 Uzman ve 19,991 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Http://Www.Hurriyet.De/Haberler/Saglik/949812/İs-Hayati-Yazin-Daha-Tehlikeli
YAZI #1414 © Yazan Fzt.Çiğdem ÖZCAN | Yayın Mayıs 2012
İş hayatında her zaman yapılan hatalar olan yanlış oturma, yanlış mola seçimi, egzersiz yapmamak gibi nedenlerden kaynaklanan ergonomik hastalıklar, terleme ve klimalardan kaynaklı ani sıcaklık değişimi ile birleşerek hastalık risklerini artırıyor.

İş hayatı yazın daha tehlikeli

Acıbadem Mobil Sağlık Uzmanlarından Fizyoterapist Çiğdem Özcan, iş yerlerindeki havalandırma koşullarının iyileştirilmesi, molaların temiz havada verilmesi, klimaların doğrudan kişinin üzerine gelmemesi, terlememeye özen gösterilmesi, terliyken ani sıcaklık değişimlerinden uzak durulması, bol su takviyesi yapılması ve hafif beslenmeye dikkat edilmesi yönünde, yaz aylarında iyice artan hastalık risklerine karşı çalışanlara uyarılarda bulundu.

Ofis çalışanlarının genellikle yoğun çalışma temposu ve ergonomik olmayan ofis ortamları nedeniyle kas, iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren ciddi ve geri dönüşü olmayan sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabildiğini belirten Özcan, özellikle, bel, boyun ve sırt ağrıları, omuz ve boyun bölgesinde gerginlik, baş ağrısı, el bileği, el ve parmaklarda uyuşma, yorgunluk, gözlerde yanma ve kuruluk hissi, yoğun stres, soğuk algınlığı ve dolaşım problemlerinin en sık görünen hastalıklar olduğuna dikkati çekti.

Yaz gelince, hava sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte ofis ortamlarındaki koşulların iyice zorlaştığını ve bu hastalıkların görülme sıklığının da doğru orantılı olarak arttığını ifade eden Özcan, yazın hastalıklardan korunmak için ofis ortamında şu koşullara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti: "Yaz sıcaklarıyla birlikte terlemeler dolayısıyla klima kullanımı artıyor. Sıcaktan terleyen vücut klimalı ortamlardaki ani ısı değişimleri ile zaten gün içinde yaşadığı olumsuz ergonomik koşullara yenilerini eklemiş oluyor. Özellikle boyun ve omuz tutulmaları, baş ağrıları gibi problemlere yol açıyor. Bunları önlemek için ofis ortamlarında doğru havalandırma koşulları yaratmaya, küçük egzersiz hareketleri ile vücudu rahatlatmaya ve doğru zamanlarda temiz havada molalar vermeye dikkat etmeliyiz.

Bunlar dışında, klimalı ortamlara girerken vücut ısımızı alıştırmaya çalışmalıyız ve klimaları doğrudan üstümüze gelmesini önleyerek yukarıdan hava sirkülasyonu yapacak şekilde ayarlamalıyız. Son olarak, yaz günlerinde yediklerinizin de hafif olmasına dikkat etmeliyiz. Bol bol sıvı tüketmeli, terleme arttığı için mineral içerikli soğuk içecekler tercih etmeliyiz."

Kalabalık ofis ortamı ve yoğun çalışma koşullarına, uygun bir havalandırma sisteminin olmaması eklendiğinde oksijen miktarının düşmesine bağlı algıda zayıflık oluştuğunu anlatan Özcan, bunun da hatalara ve tekrar sayısında artışa yol açtığını, uygun havalandırma koşullarının sağlanmadığı ofislerde, sağlık ve iş gücü kayıplarının yaşandığını belirtti. Bu sorunların çözümü olarak eğer çalışma ortamında iyi bir havalandırma sistemi yoksa, mini bir fan ile ortamın havalandırılabileceğini ifade eden Özcan, başka bir alternatif olarak ise uygun zaman aralıklarıyla açık havaya çıkmanın tercih edilebileceğini dile getirdi.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Çiğdem ÖZCAN
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Çiğdem ÖZCAN'ın Yazıları
► Adet Sancısı Tehlikeli Midir? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,991 uzman makalesi arasında 'Http://Www.Hurriyet.De/Haberler/Saglik/949812/İs-Hayati-Yazin-Daha-Tehlikeli' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:26
Top