2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rinoplasti(Burun Estetiği)
YAZI #1809 © Yazan Dr.Oğuz KILIÇ | Yayın Eylül 2013
Burun Estetiği (Rinoplasti)


Rinoplasti ameliyatı öncesi;


Dr. Oğuz Kılıç’ ın kliniğinde hastalar ameliyat dan bir gün önce aranır. Ameliyat saaati ve kaç saat aç kalması gerekliliği anlatılır. Asistanımız tarafından gerekli önerilerde bulunulur. Bunlar;

1. Rinoplasti ameliyatına değerli eşya ( nakit , kredi kartı , saat, takı , vb ) getirmeyin.

2. Tırnak cilası dahil tüm makyajınızı çıkarın.

3. Hastamız ameliyattan sonra evine gitmek isteyebilir. Eğer ameliyat sırasında herhangi bir sıkıntı olmaz ise 2 saat sonra evine gidebilir. Bu durumda bir refakatci ile birlikte gelmesi söylenir. Ancak her hasta cerrahi sonrası yirmi dört saatlik bir süre için izlenmesi önerilir. Ameliyat sonrası gözüne soğuk kompress uygulaması gereklidir.

4. Tersi belirtilmediği sürece Septorinoplasti işlem öncesi akşam yemek veya gece yarısından sonra herhangi birşey içmek yasaktır. Bu; tüm gıdaları, sıvı, su, şeker, sigara veya sakızı içerir .


5. Doktor Oğuz Kılıç tarafından size ameliyat öncesinde bir reçete verilecektir. Bu ameliyattan sonra kullanacağınız ilaçları içermektedir.


1. Antibiyotik
2. Ağrı kesici
3. Burun için tuzlu su spreyi
4. Antibiyotikli merhem

Ameliyat öncesi kullanmamanız gereken ilaçlar;

rinoplasti cerrahisi öncesi bir hafta boyunca herhangi bir aspirin , aspirin içeren ürünler , ağrı kesici, kan sulandırıcı ilaçlar (örneğin kumadin veya warfarin gibi ) kullanmayınız.

C vitamini, Balık yağı , ginseng ve sarımsak gibi gıda takviyeleri kullanmayınız.
Tersi belirtilmediği sürece günlük kullandığınız ilaçlar var ise ameliyat sabahı bir yudum su ile alabilirsiniz.


RİNOPLASTİ CERRAHİ SONRASI

Rinoplasti ameliyatı sonrası, eğer kemiklere şekil verilmişse burun üzerinde termoplastik alçı olacak. Alçı yaklaşık 1 hafta kalacak. Doktor Oğuz Kılıç kemiklerinize müdahale etmemişse, sadece burun ucunu çekillendirmişse, yumuşak bir burun ambalajı olacak . Ambalaj ameliyat sonrası 2.gün sabah kaldırılacaktır.

Nefes alma probleminiz varsa aynı anda septoplasti de yapılacaktır. Septuma müdahale edilmesi durumunda burun içinde tampon olacaktır. Bu tampon ortası delikli silikon nazal tampon burnunuzdan nefes almanızı sağlayacaktır.

Burnunuzun altında yerleştirilen küçük bir gazlı ped olacaktır . Rinoplasti ameliyatını takip eden ilk 24 saat için de burundan kan şeklinde sızıntı olabilir. Bu sızıntı hastalarımız endişelendirebilir. Bu ameliyat sırasında içerde biriken kanın dışarı çıkmasıdır ve önemsizdir. Bu pedi hasta yakınları değiştirebilir. Rinoplasti sonraki ilk birkaç saat boyunca 15 dakikada bir değiştirmek gerekebilir . Ancak amamen parlak kırmızı kan ile her beş dakikada bir ped değiştiriyorsanız , size verilen numaralardan Doktor Oğuz Kılıç’ ı arayınız .

Rinoplasti ameliyat sonrası 2 gün başınız yüksekte uyuyunuz. Yüksek yatak başı ile ya da iki üç yastık kullanın. Burun içerisine konulan tamponlar 1 hafta boyunca hapşırma refleksi yaratabilir. Burun içinde basınç olmaması için ağzınız açık hapşırmalısınız. Rinoplasti işleminden sonra yedi gün boyunca burnunuza darbe almamalısınız. Öne doğru eğilip bir şeyler kaldırmak bir hafta boyunca yasaktır. Eğer küçük çocuklar varsa ,dizlerinizi bükün ve kucağınız tırmanmaya izin vermeyin. Ameliyattan sonra 1 hafta burnunuza su değmemesi gerekir. Boynunuzdan aşağı duş alabilirsiniz.

Rinoplasti ameliyatı sonrası ağız çatısında geçici uyuşukluk olabilir. Bu yüzden rinoplasti ameliyat sonrası dönemde , aşırı sıcak sıvı ya da gıdalardan kaçının.

Ameliyat sonrası şişlik ve morluk oluşabilir. Bunu en aza indirmek için , soğuk nemli kompres veya buz uygulamak gerekir. Buz saat başı 15 dakika dinlendirilecek şekilde ameliyat günü uygulanır. Şişlik ve morarma genellikle birkaç gün içinde hızlı bir şekilde geriler sizde buz uygulayarak buna destek verebilirsiniz. Buz uygulaması gerektiğinde 48 saate kadar çıkabilir.

Burun ameliyatı sonrası hem burun dışında ki ödemburun içine de yansır. Bu yüzden ameliyat sonrası 1-2 hafta boyunca burun tıkanıklığı olabilir. Bunun için vereceğimiz konjestif ilaçlar işe yarayacaktır.

Rinoplasti ameliyatı sonrası ağrı çok nadir görülür. Olsa bile bu sadece işlemden sonra iki ya da üç saat ile sınırlıdır. Bu iyi bir baş ağrısı olarak tanımlanabilir . Aldığınız ağrı kesici tablet ile geçebilen bir ağrıdır.


Ameliyat sonrası burun içinde kuruma kabuklanma olur. Bunun için verdiğimiz merhemleri kullanmaya ameliyattan hemen sonra başlayabilirsiniz ( en sık polysporin / basitrasin ). Sabah akşam iki kez her burun deliğine kulak pamuğu ile yedirilerek sürülür. Merhem sabah ve akşam tuzlu su ile burnunuzu yıkadıktan sonra uygulanır .

Unutmayın Lütfen !

Burun tıkanıklığı , yüzde dolgunluk , baş ağrısı ve uyku bozukluğu rinoplasti için çok normal postoperatif belirtilerdir ve iyileşme süreci ile birlikte azalacaktır . Bu ön dişlerin arkasında ağız ( damak ) çatısında uyuşma olması nadir değildir . Bu nedenle hemen rinoplasti ameliyat sonrası dönemde aşırı sıcak sıvı veya gıdadan kaçının.


Burun Görünümü :

Burun ateli 1 hafta sonra kaldırıldığında hastalarımız, yeni burunlarını görürler. İlk etapta çoğu hasta burnu çok güzel olmasına rağmen, görüntülerini yadırgarlar. Çünkü burunları oldukça şişmiş görünür. Hatta eski halinden daha büyük bile görülebilir. Bu şişilik zamanla iner. Burun derisi ve alttaki yumuşak dokunun yeni yapılan iskelete uymak için zamana ihtiyacı vardır. Bu dönemde burnunuzun şeklini aşağı yukarı tahmin edersiniz. Bir ay sonra şekil büyük oranda belirir ancak rinoplastinin kesin sonuçları operasyon sonrası bir yıl içinde netleşir.

Burun Egzersizler :

Op.Dr. Oğuz Kılıç burun alçısını aldıktan sonra sizden burun masajı yapmanızı isteyebilir. Bu egzersizleri burunda ki şişmeyi azaltmak ve daha çabuk şekillenmesini sağlamak için öneriyoruz. Ameliyat sonrası üç hafta boyunca devam edilmelidir . Burun egzersizleri bir seferde iki dakika boyunca günde 2-3 kez yapılmalıdır.

Ameliyat sonrası en az bir ay için gözlük takmamak gerekir . Eğer takılması gerekiyorsa, alınan gözlük merkezi burun kemikleri üzerinde mümkün olduğunca az basınç uygulamalıdır.

Son olarak ameliyat sonrası en az altı ay boyunca burun derisi güneşten korunmalıdır. Güneşe maruziyet burun derisi ve gözaltında lekelenmeye sebep olabilir. Bir şapka ile güneşten koruma tercih edilebilir . 50 faktörlü UVA ve UVB koruması olan kremler de kullanılabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Oğuz KILIÇ
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Oğuz KILIÇ'ın Makaleleri
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Ahmet Tuna EREN
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Hakan GENCE
► Burun Ucu Estetiği (Tip Rinoplasti) Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Burun Estetiği (Rinoplasti - Nazoplasti) Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Rinoplasti(Burun Estetiği)' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top