2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabeti Unutmayalım!
YAZI #2414 © Yazan Dyt.Tuğçe ÖZAKÇAOĞLU | Yayın Ocak 2015
Diyabet, hem dünyada hem de ülkemizde yaygın olarak görülen kronik bir hastalıktır. Pankreastan insülin hormonunun salgılanmasının azalması veya salgılanan insülinin yeterli etkiyi gösterememesi durumunda kan şekeri yükselmesi sonucu ortaya çıkar.
Dünyada giderek artmakta olan diyabetin görülme sıklığı, yaş, cinsiyet, ırk, beslenme alışkanlıkları, genetik özellikler ve çevresel etkenlere bağlı olarak toplumdan topluma farklılık gösterir. Ülkemizde 2010 yılındaki verilere bakıldığında 3,679,000 diyabetli birey varken, 2030 yılında bu rakamın 6,422,000’e ulaşacağı öngörülmüştür.
Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybı, sık enfeksiyon gelişmesi, açlık hissi ve çok yemek yeme, görme bulanıklığı sık görülen belirtilerdir.Kilo fazlası olan, aile fertleri arasında diyabet olan, doğum ağırlığı fazla olan, ileri yaşta olan ve hareketsiz yaşamı olan kişilerindiyabete yakalanma riski daha fazladır.
Diyabette, kan şekerinin yüksek seyretmesi sonucunda göz, böbrek ve sinir sisteminde bozuklukların ortaya çıktığı, sürekli tıbbi bakım ve tedavi gerektiren bir durumdur.Bu bakım; beslenme tedavisi, fiziksel aktivite ve doğru dozda ilaç tedavisi arasındaki dengenin sürdürülmesini içerir. Önerilen beslenme programının izlenmesi diyabetin kontrolünde çok önemlidir. Dikkatli beslenme yönetimi ile diyabetli bazı bireylerde ilaç gereksiniminin azaltılması olasıdır.
Diyabette beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesinde amaç; hayat boyu uygulanabilecek en ideal beslenme programını oluşturarak kan şekerini normale yakın seviyede tutmak, hastalıkla ilgili olarak uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonlarıönlemek, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak, kısaca yaşam kalitesini yükseltmek ve yaşam süresini uzatmaktır.
Çay şekeri, şeker içeren besinler, beyaz ekmek gibi rafine besinlerden sınırlı, tam tahıl, sebze, kurubaklagiller gibi lifli besinlerden zengin, toplam yağ ve doymuş yağ alımı kısıtlı, kırmızı et, karaciğer, yumurta, tereyağ gibi kolesterol içeren besinler kontrollü, normal veya düşük kalorili dengeli ve yeterli bir beslenme modeli, haftada 3-4 gün 30 dakikalık yürüyüş programını içeren yaşam tarzı değişiklikleri beslenme önerileri arasında bulunur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Tuğçe ÖZAKÇAOĞLU'nun Yazıları
► Diyabeti Önlemenin 13 Yolu Dyt.Yunus Emre UZUN
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyabeti Unutmayalım!' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:05
Top