2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yılbaşında Doğru Beslenelim!
YAZI #2413 © Yazan Dyt.Tuğçe ÖZAKÇAOĞLU | Yayın Ocak 2015
Çoğu insan için sınırsız yemek ve alkol almak anlamına gelen yılbaşı akşamını keyifli ve yemek bakımından sağlıklı geçirmek ve küçük değişimlerle ertesi güne de sağlıklı uyanmak mümkün.
Bir öğüne sıkıştırılmış kalorisi yüksek besinlerin tüketilmesiyle birlikte hazımsızlık, gaz, şişkinlik, mide ve barsak rahatsızlıkları oluşabilir. Özellikle diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklara sahip bireylerin bu gece yemek yerken daha dikkatli olması gerekir. Bu nedenle yılbaşı akşamındaki menümüzü bütün besin öğelerini yeterince içerecek şekilde önceden planlamak ilk şartımız.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte hareketin azalması ve buna bağlı olarak metabolizma hızının düşmesini engellemek adına öğün atlamamalı ve bol su tüketilmelidir. Yılbaşı gününe sağlıklı bir kahvaltıyla başlamalı ve öğle yemeğinde sebze yemeği, bol salata, ayran gibi daha hafif yemekler ve içecekler tercih edilerek güne devam edilmelidir. Akşama doğru hafif-orta tempolu 35-40dk yürüyüş yaparak metabolizma hızımızı artırabiliriz. Akşam yemeğine başlarken çorba, sebze yemeği ve bol salata tercih edilmelidir. Beraberinde patlıcan salatası, yoğurtlu mezeler, barbunya pilaki gibi daha sağlıklı mezeler tercih edilebilir. Ana yemek seçimimizde kırmızı et yerine ızgara veya fırında balık, tavuk, hindi tercih edilmelidir. Alkol vücutta doğrudan yağa dönüşen bir madde olduğundan vücuttan kolay atabilmek için mutlaka beraberinde bol su alınmalı ve fazla kaloriden kaçınmak adına beraberinde tatlı, çerez vb. yağ oranı yüksek besinler tercih edilmemelidir. Alkol tüketilecekse; kan şekerinde dalgalanma yaşanmaması için yemekle birlikte tercih edilmeli ve rakı, viski, votka gibi içkilerin yerine alkol oranı daha düşük olan şarap, bira veya meyve kokteylleri tercih edilmelidir. Kuruyemiş tüketimi isteniyorsa E vitamini ve omega-3 içeren fındık ve ceviz tüketimi tercih edilmeli ancak yağ miktarları fazla olduğundan tüketimleri 1 avucu geçmemelidir. Şekerli besinler yüksek enerji içerdiğinden ve kan şekerinin hızla artmasına neden olduğundan, tatlı tüketilmek isteniyorsa yemekten sonra ara öğün olarak tüketilmeli, kalorisi ve yağ içeriği yüksek hamurlu tatlılar yerine tarçın ile fırında pişirilmiş incir tatlısı, kabak tatlısı gibi meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Yatmadan 2 saat önce yemek tüketimini sonlandırılmalıdır.
Ertesi güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalı mümkünse açık havada yürüyüş tercih edilmeli ve ödem atabilmek için gün içerisinde bol sıvı alınmalıdır. Sindirim sistemini rahatlatmak adına tarçınlı bitki çayları tercih edilebilir. Öğlen ve akşam yemeklerinde haşlanmış sebze, yoğurt, çorba, tam tahıllı ekmek gibi mideyi fazla yormayacak besinler tercih edilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Tuğçe ÖZAKÇAOĞLU'nun Yazıları
► Yılbaşında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Ramazan'da Nasıl Beslenelim? Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kış Geliyor: Nasıl Beslenelim Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yılbaşında Doğru Beslenelim!' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diyabeti Unutmayalım! Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:36
Top