2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gömülü Dişler (Yirmi Yaş Diş Çekimi)
YAZI #4452 © Yazan Dt.Fikret ALTAN | Yayın Şubat 2018
Eğer çene kavsinde dişin çıkması için yeterli mesafe bulunmuyorsa diş gömülü kalır. Çoğunlukla 20 yaş dişleri için ağızda yeterli boşluk yoktur ve birçok 20 yaş dişi gömük kalır ya da yarı gömük şekilde ağızda dururlar. Gömülü dişin şeklinin, komşu anatomik boşluklara yakınlığının ve etrafında bir patolojik durumun olup olmadığının tespiti için radyografik (panaromik film) değerlendirme gereklidir.

Adı yirmi yaş dişi olsa da 20 yaş sonrası her yaş grubunda çıkması doğaldır. Genelde çene darlıklarında, hastanın suratı ufaksa çıkıp ağrı verme olasılığı çok yüksektir. Bir rahatsızlık vermezse, ağız kokusu da yoksa orada kalabilir. Fakat ön dişlerin yamulmasına (pozisyon değiştirmesine) ve trismusa (ağzın tam açılamaması) sebep olabilir. Genellikle alt çenedeki gömük dişler kulak ve boğaz ağrısı yaparken üst dişler gömükse burun yanlarındaki sinüs bölgesinde, göz ve burunda da ağrı şikayetleri oluşturabilmektedir. Çoğu zaman buradaki gömük dişlerin çıkartılmasıyla ağrı zamanla kaybolur. Çekim sonrası eğer kanama çoksa pamuk tampon yetersizse atılan dikişler 10 gün sonra alınır.

Eğer hasta apse ile gelirse, çekim öncesi mutlaka 3 gün önce antibiyotik verilmelidir. Hatta apse daha da fazla ise ampul formunda intramüsküler (kalçadan) olarak yapılmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fikret ALTAN Fotoğraf
Dt.Fikret ALTAN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Fikret ALTAN'ın Yazıları
► Gömülü Yirmi Yaş Dişleri Dt.Mehmet AĞAOĞLU
► Gömülü Diş Ne Demektir ? Dr.Dt. Nihat TANFER
► Yirmi Yaş Dişi ve Klinik Önemi Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK
► Diş Çekimi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Yirmilik Diş Çekimi Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Sonrası Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Zararlı mı? Dt.Medet BENLİ
► Diş Çekimi ve Sonrası Dt.Ahmet KURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gömülü Dişler (Yirmi Yaş Diş Çekimi)' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Röntgen (Radyografi) Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:36
Top