2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omurga Sağlığı İçin Egzersiz Şart
YAZI #5729 © Yazan Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK | Yayın Mayıs 2019
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, uzun süreli yanlış hareket ve duruşlarla omurga sağlığını tehdit eden hastalıkların artabileceğine dikkat çekiyor. Vücudumuzdaki organların rahat çalışması ve hareket kabiliyetimizin için bel kemiği sayılan omurga, darbeler ve yanlış hareketler sonucunda rahatsızlandığı takdirde, pek çok sorun da tetiklenmiş oluyor.

Omurga sağlığının, tüm bedenin dengesi için çok önemli olduğunun altını çizen Öztürk, omurga rahatsızlıklarının en fazla ofis ortamında ve ağır temizlik işi yapan kişilerde görüldüğünü söylüyor. Ofis ortamında giyilen yüksek topuklu ve gösterişli ayakkabıların, uzun vadede ciddi problemler oluşturacağını da belirten Doç. Dr. Çağatay Öztürk; “Topuklu ayakkabılar ayak anatomisini bozarak vücutta ciddi problemlere yol açıyor. Topuklu ayakkabı giyildiği takdirde vücudun kuvvet merkezinde öne doğru kayma oluşuyor bu da kalça ve omurganın hizasını bozuyor. Yüksek topuklu ayakkabıların üzerinde durabilmek için vücut kendisini sürekli geri doğru atıyor dolayısıyla bele binen yük artıyor bu da bel ağrısı ve omurgada şekil bozukluğuna sebebiyet veriyor.” diyor.

Hareketsiz ortamlarda bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlık risklerinin arttığını belirten Doç. Dr. Çağatay Öztürk, omurga sağlığının önemini şöyle anlatıyor; ‘‘Omurga, vücudumuzu birbirine bağlayan bir köprüdür. Beynimizden çıkıp kuyruk sokumuna kadar uzanan ve pek çok organın rahat çalışmasını sağlayan omurgamızın sağlığını mutlaka düşünmeliyiz. Yanlış hareketler ve duruş pozisyonları, ağır yükler ve uzun süreyle aynı pozisyonda kalmak omurga sağlığını olumsuz etkiler. Omurga sağlığını korumak için öncelikli olarak vücuda aşırı yük binmesine sebep olacak pozisyonlardan kaçınmak gerekir. Çalışan insanlar gün içerisinde uzun saatler boyunca masa başında oturduğu için sandalyelerinde mutlaka bel desteği bulundurmalıdırlar. Masa ve sandalyenin pozisyonu ve bilgisayarın konumu duruş bozukluğuna neden olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bir diğer önemli konu ise gün içinde düzenli egzersiz yapmaktır. Ofiste uzun saatler hareketsiz çalışan herkes, belirli aralıklarla küçük egzersizler yaparak omurga sağlığını koruyabilir. Günde sadece 5-10 dakikalık egzersizlerle ve doğru duruş-oturuş pozisyonlarıyla omurganıza daha iyi bakmış olursunuz.’’

Omurgadan doğabilecek rahatsızlıkların bel, boyun, sırt ağrılarının yanı sıra nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlere neden olduğunu söyleyen Dr. Öztürk, kollarda herhangi bir ağrı, uyuşma ya da genel olarak halsizliğin fark edilmesi durumunda gecikmeden bir hekime danışmanın büyük önem taşıdığının altını çiziyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağatay ÖZTÜRK Fotoğraf
Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Boyun Sağlığı İçin Öneriler Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Bel Fıtığı ve Bel Sağlığı İçin Öneriler Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Omurga Kırıklarında Tedavi Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Skolyoz (Omurga Eğriliği) Prof.Dr.Özgür ÖZDEMİR
► Omurga İğne Biyopsisi Prof.Dr.Mehmet İNAL
► Omurga ve Omurilik Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Omurga Sağlığı İçin Egzersiz Şart' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:06
Top