2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kayak Yaparken Bunlara Dikkat!
YAZI #5752 © Yazan Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK | Yayın Mayıs 2019
Doç. Dr. Çağatay Öztürk, kayak sporlarında sakatlanma riskini en aza indirmek için tavsiyeler verdi.

Kış aylarına renk katan kayak sporu, bazen hiç beklenmedik sonuçlara yol açabiliyor. Bu keyifli sporun sağlığımızı tehdit etmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekliliğinin altını çizen uzmanlar, sezonda en çok görülen yaralanmaların başında diz yaralanmaları geldiğini belirtiyor. Bu bilinçle kayak sporunda basit bir düşmenin bile omurgaya zarar verebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, kayak yaparken omurga sağlığına ekstra dikkat edilmesinin ve yaralanma durumunda ivedi bir şekilde uzman bir doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Kayak, karlar üzerinde, engebeli yerlerde ve belli bir hızla yapıldığı için dikkat edilmezse çeşitli kazalara ve sorunlara yol açabilecek bir spor. Bu nedenle kayak sporu esnasında en çok görülen yaralanmaların başında bağ ve diz yaralanmaları geliyor. Bunun sebebi de kayakta ayak bileğinin kayak botunun içinde sıkı ve sabit durumda kalması. Bu sakatlıkların çoğu antrenman yapılmadığı için yaşansa da sadece kayak sırasında değil, kayak öncesinde de yapılması gerekenleri de ihmal etmemek gerekiyor.
Düşme sırasında vücut yükünün dizlere binmesiyle dizin ve dizdeki bağların zedelenme riskinin yüksek olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, kayak yaparken düşme riski arttıkça omurgayı kırma riskinin ortaya çıktığının altını çizdi. Öztürk, “Kayakta rastlanan en önemli ve riskli yaralanma tiplerinden biri de boyun ve omurga sakatlıkları. Özellikle omurgamız yaşam kalitesini doğrudan etkilediği için ekstra önem taşıyor. Bu nedenle en basit düşme bile boyun ve omurganın zedelenmesine ve hasar görmesine sebep olabilir. Ayrıca kayak sırasında kaburga kırıkları, el bileğinde kırık veya bağ yaralanmaları, pist kalabalığından kaynaklanan çarpma sonucu oluşan yaralanmalar, omurga ve omurgaya bağlı boyun ile kuyruk sokumu zedelenmeleri oluşturuyor. Bu durumlar olduğu takdirde sporcuların ya da kayak tutkunlarının hızlı bir şekilde uzman bir doktora götürülmesi gerekiyor” dedi.
İŞTE O İPUÇLARI
Doç. Dr. Çağatay Öztürk, riski en yüksek sporlardan biri olan kayak sporlarında sakatlanma riskini en aza indirmek için şu tavsiyeleri verdi:
-Kaymaya başlamadan önce vücut egzersizleri yapılmalı ve kaslar ısıtılmalı,
-Bol bol sıvı tüketmeli,
-Vücut ağırlığınıza göre kayak ekipmanları seçmeli,
-Kayak için rahat edebileceğiniz uygun kıyafetler seçilmeli,
-Özel koruyucu bileklikler kullanılmalı,
-Bütün yaralanmalar ve sakatlanmalarda kayak merkezinde bulunan sağlık görevlilerine başvurulmalı,
-Özellikle çocuklar mutlaka kask takmalı,
-Kayak takımları boya uygun olarak seçilmeli,
-Kayak botlarının doğru şekilde ve doğru sıklıkta bağlanmasından emin olunmalı,
-Kar gözlüğünü mutlaka kullanılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağatay ÖZTÜRK Fotoğraf
Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kayak Yaparken Bunlara Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:51
Top