2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kene ve “internetten Kaş Yaparken Göz Çıkartan Öneriler ”
MAKALE #389 © Yazan Dr.Beyhan IŞIK | Yayın Kasım 2007 | 8,468 Okuyucu
İnternet hayatımıza yavaş yavaş nüfüz ederken intenetten bilgi paylaşımının önemi giderek artmaktadır.Ancak önümüzde önemli bir sorun var.Paylaşmayı seviyoruz ancak okumayı sevmiyoruz. Bu nedenle paylaştığız şeylerinde güvenilirliği düşük olabiliyor.Konu sağlık olunca mutlaka profosyonellerinden teğit almadan herhangi bir bilgiyi yayınlamak veya forward etmek ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Bugünlerde internette “vücudunuza kene yapıştığı zaman sıvı sabunlu pamuk tarafından kaplanması ile kenenin kendiliğinden sizi bırakacağını” öneren mailler dolaşmaktadır.

BU SON DERECE TEHLİKELİ VE YANLIŞTIR.O KİŞİNİN HAYATINA MAL OLABİLİR.

Çünkü kimyasal bir madde ile temas eden ve strese giren kene tüm zararlı ifrazatını vücunuza boşaltacaktır.

Yada toplumda yaygın şekilde uygulandığı gibi “sigara yaklaştırarak ısı ile uzaklaştırma”, “kenenin tırnak arasında patlatılması” veya”kenenin üzerine gazyağı yada kolonya dökmek” ile de yine aynı sebeble hastalık bulaşmasını artırmış oluruz.

Hastalık kene ısırıldıktan 10 – 24 saat sonra bulaşmakta ve ısırmanın 3 ile 5 inci günlerinde bulaştırıcılık en yüksek dereceye çıkmaktadır. Bu nedenle kene ısırma süresi
hayati önem taşımaktadır. Yani kenenin hastalık mikrobunu size bulaştırabilmesi içi en az 10 saatın üzerinde vücudunuzda kan emer şekilde durması gereklidir.

Peki nasıl çıkarmak lazım keneyi ?

KENE KESİNLİKLE EZİLMEDEN VE KENENİN AĞIZ KISMI KOPARILMADAN (BİR PENSLE SAĞA-SOLA OYNATARAK ,ÇİVİ ÇIKARIR GİBİ ) ALINMALIDIR.”
(Cımbızı pek önermiyorlar ucu keskin olduğundan)


O yüzden usulune uygun çıkarmayı bilmiyorsanız yada çıkaramayacağınızı düşünüyorsanız olanağınız var ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurup bir doktor tarafından çıkarılmasını sağlayınız.

Bu durum kenenin hastalık mikrobu taşıyan bir kene olup olmadığını anlamanızı sağlayacağı gibi sizi gereksiz endişeden de kurtarır.

Bu aynı zamanda Türkiye de hangi bölgede hastalık etkeni taşıyan kenelerin olduğunun tespiti açısından da önemlidir.

Bu kadar önemli bir konuda Sağlık profosyonellerinin önerileri dışındaki öneri ve uyarı mailerine itibar etmemeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Her kene hastalık yaparmı ?

Unutmayın bugün dünyada 850 kene türü mevcuttur. Ülkemizde ise 32 kene türü saptanmıştır yani her kene hastalık bulaştırmaz . Şu an dünya da 30 kene türünün hastalık etkenini taşıyabildiği tespit edilmiştir. Özellikle bu kenelerden “Hyalomma” cinsine ait olanlar önemli role sahiptir. Rengi, kahverenginden, kızılımsı kahverengine kadar değişen tonlardadır. Boyları, 1 mm.’ den 1.5 cm.’ e kadar değişmektedir. Ağırlığının 100 katı kadar kan emebilmektedir. Hyalomma soyuna ait keneler genel olarak Nisan ve Ekim aylarında aktiftirler.Salgınlar genelde bu aylarda olur.

Yumurtlayarak çoğalırlar ve bir kerede 3000 tane yumurta bırakabilmektedirler.
Yumurtalarını çayıra, toprağa ya da ahırlardaki duvar çatlaklarına bırakırlar. Keneler yaşamlarını sürdürürken ve gelişimlerini tamamlarken çok sayıda canlıya misafir olurlar. Bu hayvanlar arasında ; kemirgenler (fare ,tavşan vs) yaban hayvanları (yaban domuzu) , evcil memeli hayvanlar ( küçükbaş ve büyük baş hayvanlar ) , kuşlar sayılabilir.

Bu yüzden hastalık daha çok hayvancılıkla uğraşanlarda, mezbaha çalışanlarında ve kırsal alanda yaşayanlarda görülebilmektedir. Şehirde yaşayanlar ise bu tür yerleri piknik amaçlı ziyaret ettiklerinde risk altına girerler.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nasıl bir hastalıktır ?

İlk olarak 12. yüzyılda Tacikistan’da belirtileri görülen bu hastalığın, klinik olarak tanımlanması 2. dünya savaşı sırasında Kırım’a giden 200 Rus askerinde görüldükten sonra yapılmış, ülkemizde ilk olarak 2002 yılında görülen bu hastalık 500’den fazla kişide tespit edildi ve bunların 26’sı kaybedildi. Bu vakaların neredeyse %90’nını, aktif çalışma yaşında
olan, kene ısırmasına maruz kalan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişiler oluşturuyor

Bu virüs sadece insanlarda hastalığa yol açmaktadır. Bağışılık sistemi ve damar sistemine saldıran viriüsler kendilerine karşı antikor salgılanmasını engelliyor ve damar hücrelerinde hasara yol açıyor Virüsle temas eden her beş kişiden birinde hastalık görülüyor. Kenenin ısırması ile hastalık gelişmesi
arasındaki süre 3-7 gün arasında. 41 °C’ye kadar yükselen ani ateş, başağrısı, kas ağrıları , baş dönmesi hastalığın ilk belirtileri .Ateş ortalama 4-5 gün sürüyor ve bu belirtilere ek olarak ishal, bulantı ve kusma görülüyor. Yüz, boyun ve göğüste kızarıklık, göz iltihapları da diğer belirtiler arasında sayılıyor. Genellikle 1-7 gün süren bu dönemden kanamalı dönem başlıyor ve % 3-30 oranında ölümle sonlanıyor.

Hastalığın erken teşhis ve tedavisi, özellikle yayılımın önlenmesi için oldukça
gerekli.

Kene ısırma öyküsü olan veya hastalığın sık görüldüğü kırsal
bölgelerden gelen kişilerde ateş ve kas ağrıları varsa Kırım-Kongo Kanamalı ateşinden şüpheleniliyor.”

Tabi, her kanaması veya ateşli olan kişiler bu hastalığa yakalanmış anlamına gelmiyor. Hastalık kısa seyirli olduğu için bu tür şikayetlere uzun süredir sahip olan kişilerde başka hastalıkları da akla getirmek gerekiyor.

Tedavide : “ribavirin” Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinde halen kullanılabilecek tek anti-viral ilaç ve gelişltirilmiş etkin bir aşı henüz piyasada bulunmuyor.
Bu yüzden hastalığın yayılmasının önlenmesi ve erken teşhis Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile temel unsurlarını oluşturmaktadır.


HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI

Hastalıktan korunmanın esası keneden kişisel korunma ile başlar.
  • Çalı, çırpı ve gür ot bulunan yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir.Beyaz veya açık renkli, uzun kollu, sık dokumalı giysiler giyilmelidir.
  • Çizme veya bot gibi ayakkabılar mümkünse tercih edilmeli, özellikle çocuklarımızı pikniklerde kısa pantolunla çorapsız ve çıplak ayakla asla dolaştırmamalıyız.
  • Ormanlarda çalışan işçilerin ve avcıların lastik çizme giymeleri veya pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları kenelerden koruyucu olabilmektedir.
  • Özellikle piknik veya büyükbaş hayvanların yaşadığı yerlere gidip geldikten sonra kendinizi ve çocuklarınızı tepeden tırnağa (özelliklede koltuk altı, kasık ve kulak memesi ,zira kene derinin ince olduğu yerleri sever ) kontrol ediniz Çünkü kene ısırma esnasında uyuşturucu bir madde de salgıladığından ağrı hissetmeyeceğiniz için kenenin farkına varmanız çok zordur.
Alınabilecek çevresel önlemler neler olabilir ?
  • Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun ilaçlamalı,
  • Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır.
  • Kenelerin çevrede çok olması halinde mera, çayır, çalı, çırpı ve gür otlarınbulunduğu yerler gibi kenelerin yaşamasına müsait alanlarda, diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden ilaçlama yapılmalıdır.
Saygılarımla

Dr.Beyhan Işık

Kaynaklar ve bilgi alınabilecek önemli adresler
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kene ve “internetten Kaş Yaparken Göz Çıkartan Öneriler ”" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Beyhan IŞIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Beyhan IŞIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beyhan IŞIK Fotoğraf
Dr.Beyhan IŞIK
Bursa
Doktor "Aile Hekimliği"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Beyhan IŞIK'ın Makaleleri
► Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Bel Sağlığınız İçin Öneriler Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Boyun Sağlığı İçin Öneriler Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Bel Fıtığı ve Bel Sağlığı İçin Öneriler Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ameliyat Olacak Hastalara Öneriler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Panik Ataktan Kurtulmak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dr.İbrahim BİLGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kene ve “internetten Kaş Yaparken Göz Çıkartan Öneriler ”' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:17
Top