2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Yeme
YAZI #6167 © Yazan Dyt.Hande ERDOĞMUŞ | Yayın Ocak 2020
Birşeyler yeme eylemini her zaman aç olduğumuz için beslenmek adına mı yapıyoruz acaba?
Bazen sadece duygularımızı doyurmak için yiyebiliyoruz.
Duygusal yeme problemi çoğu kişinin sorunu.
Sinirlilik-öfke, üzüntü anlarında, stres durumu, yetersizlik hissi, depresyon, kıskançlık, kaygı hatta bazen mutluluk anlarında kendimizi yiyebileceğimiz miktarın çok daha üstünde yerken bulubiliyoruz. Yapılacak daha iyi bir şey bulumadığımızda bazen bizim için rahatlama yolu gibi oluyor. Ama acaba bu durum bizi gerçekten rahatlatabiliyor mu?
Kendimizi bir test edelim. Çok kötü bir gün geçirdiniz. Günün ardından eve geldiğinizde ilk işiniz mutfağa gidip atıştırmalık bir şey aramak mı oluyor? Bulamadığınızda marketin yolunu tutuyor yada dışarıdan birşeyler mi sipariş ediyorsunuz. Farklı bir örnek dışarı çıktınız ve normalde yemeğinizi yemiştiniz aç değilsiniz ama kendinize yine de yiyecek birşeylermi sipariş ettiniz?
Peki ya sipariş ettiğiniz gıdalar hep enerjisi yüksek yağlı veya bol şekerli besinler mi? Eğer bunlara cevabınız evetse kendinizi değil duygularınızı doyurmaya çalışıyor olabilirsiniz.
Ara sıra hepimizin başına gelebilecek şeyler bunlar aslında. Her zaman doymak için yemiyoruz tabiki. Burda önemli nokta bunun sürekli oluyor olması.
Önce farkındalık:
Kendinize sorun duygusal yeme atakları yaşıyormuyuz?
Cevap evetse ne yapmalıyız peki?
Unutmayın bu sonu olmayan bir döngü ve en çokta size zarar verecektir. Stresli, öfkeli, kaygılı veya yetersiz hissettiğinizde aşırı yeme davranışı sergiliyorsanız eğer davranışın arkasından yaşanacak pişmanlık hali de sizi mutsuz edecektir. Çünkü hiçbir sorunun yiyerek çözülemeyeceğinin farkındayız. Sorun çözülemediğinde mutsuzluk hali devam ediyor. Olan yine bedeninize oluyor.

-Yediklerinizi yazın. Hatta hangi duygularınızda neler tercih ettiğinizi görmeye çalışın. Besin tüketim günlüğü tutmak size iyi gelicektir. Yediklerinizi yazarak farkındalık kazanıp kendinizi kontrol edebilirsiniz..
-Sevdiğiniz faaliyetleri bir gözden geçirin böyle anlarda bunları yapmak için kendinizi motive edin.
15-20 dk kendinizi dışarı atın temiz havada biraz dolaşın değişimi farkediceksinizdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hande ERDOĞMUŞ Fotoğraf
Dyt.Hande ERDOĞMUŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hande ERDOĞMUŞ'un Yazıları
► Duygusal Açlık Dyt.Meltem YAMAN
► Duygusal Açlık Nedir Dyt.Gökhan ÇELİK
► Duygusal Açlığı Farkedin ve Zayıflayın ! Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
► Yeme Bozuklukları Dyt.Yunus Emre UZUN
► Yeme Bozuklukları Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygusal Yeme' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dirençli Kilolar Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:11
Top