2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Açlık
MAKALE #21610 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Temmuz 2020 | 1,922 Okuyucu
DUYGUSAL AÇLIK

Duygusal açlık; stes, sıkıntı, aşırı iş stresi, aile baskısı, travma, sevinç, mutluluk, üzüntü sebebiyle yeme isteğinin artması durumudur. Yemek yediğinizin farkına varamıyor ve bazı anlar oluyor ki kendinizi yemek yemeden durduramıyorsanız, yemek yemeyi bir kaçış yolu veya yemek yediğinizde her şey yoluna girecek ve can sıkıntınızı bastıracak gibi hissediyorsanız bu durum duygusal açlık olarak ifade edilir.


Fiziksel açlık ile duygusal açlık


Fiziksel açlık ile duygusal açlık arasında belirgin farklar vardır. Fiziksel açlıkta midede açlık, bir kazınma hissi varken bu durum duygusal açlıkta yoktur. Sadece yemek yeme isteği olduğu için yeme durumu söz konusudur. Fiziksel açlıkta normal acıkma süreci söz konusuyken duygusal açlıkta yeme isteği bir anda gelir. Fiziksel açlıkta yemek yedikçe midenin dolmasıyla doygunluk hissi oluşurken duygusal açlıkta bu doyma durumu oluşmaz. Besin sadece psikolojik olarak rahatlama için yenir. Fiziksel açlıkta ara öğün atıştırmalıkları açlığı bir süre bastırmak için yeterliyken duygusal açlıkta yenen yemekler kontrolü kaybetmeyle devam eder ve çoğunlukla yüksek kalorili besinler tercih edilir. Önemli olan burada bu durumun farkında olup bu problemin önüne geçmeye çalışmaktır.


Peki çözüm nedir? Ne yapmalıyız?


Duygusal açlık ile tek başınıza mücadele edemiyorsanız ilk olarak başvurmanız gereken kişiler diyetisyen ve psikologdur. Duygusal açlığınızdaki acıkma durumunuzu ve besin seçimlerinizi bir diyetisyen, duygusal kısmını ise bir psikolog tarafından destek alarak kolayca yenebilirsiniz. Bu belirtileri kendinizde fark ettiğinizde size uygun bir diyet ile semptomların azaldığını, kilo vermeye başladığınızı fark edebilirsiniz . Yeme davranışının arttığı duygusal durumları fark ettiğinizde bu davranışları düzeltici müdahaleler yapılmalıdır.


• Kişi üzüldüğünde veya sıkıntılı olduğu döneminde aşırı yemek yeme davranışı sergiliyorsa bu duygu durumuna girdiğinde dışarı dolaşmaya çıkabilir, herhangi kafa dağıtıcı bir aktivitede bulunabilir veya bir arkadaşı ile konuşmak onu rahatlatacaksa bu durumu bu şekilde çözebilir.

• Yoga ve meditasyon yapabilir. Bu şekilde duygularla başa çıkılabilir.

• Televizyon bilgisayar karşısında çok yemek yediğini fark ediyorsanız, televizyon veya bilgisayarda izleyeceğiniz program başlamadan yemeniz gereken miktarı önceden ayarlayarak porsiyon kontrolünü sağlayabilirsiniz. Aşırı yeme davranışının böylece önüne geçmiş olursunuz. Veya çikolataya aşırı ilgisi olan bir kişi eve çikolata sokmayarak, çikolata gözünün önünde olmadığı için bu sorunla bu şekilde baş edebilir.

• Besin günlüğü tutabilirsiniz. Böylece neler yediğinizin kontrolünü daha rahat bir şekilde farkına varabilirsiniz.

• Sağlıksız alışkanlıklarınızı sağlıklı alışkanlıklar ile değiştirebilirsiniz. Örneğin çalışma masanızın çekmecesine cips, çikolata gibi sağlıksız atıştırmalıklar bulundurmak yerine ceviz badem süt gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz.

• Günlük olarak fiziksel aktiviteyi düzenli hale getirebilirsiniz. Fiziksel aktivite beyninizin boşalmasına ve rahatlamanıza fayda sağlayarak besinlerle olan ilişkinizi olumlu yönde etkileyecektir.

SAĞLIKLI BESLENMEYE ADIM ATIN !


Vücudumuz en önemli hazinemizdir. Bu hazineye iyi bir şekilde bakmak bizim görevimizdir. Nasıl mı? Gelin birlikte nasıl olacağına bakalım. Beslenme, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığını etkiler. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sağlıklı bir vücut ve bunun için de dengeli bir beslenme şarttır. Önemli olan sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayatınıza alışkanlık olarak kazandırabilmektir. Vücudumuz için gerekli olan besin öğeleri vardır. Bunlar; protein, karbonhidrat, yağlar, vitamin ve minerallerdir. Bu besin guruplarından vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kadar almamız gerekir. Aynı zamanda öğün saatlerini atlamamaya, yediğimiz besinlerin besin değerinin yüksek olmasına ve yaş gurubuna uygun gıdalar tüketmeye özen göstermeliyiz.

Bununla birlikte besin değeri olmayan;

- Trans yağ içeren besinler,
- Paketlenmiş gıdalar,
- Rafine şeker,
- Fazla kafein,
- Gazlı ve tatlandırıcı içeren içecekler,
- Alkol,
- Katı yağlar,
- İşlenmiş etler (sosis, salam vb.),
- Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla tuz

gibi sağlıksız besinleri tüketmeniz boş kalori almanıza sebep olur. Obezite ve çeşitli hastalıklara neden olur. Aynı zamanda yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkiler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygusal Açlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem YAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem YAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Yazıları
► Duygusal Açlık Nedir Dyt.Gökhan ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Duygusal Açlık' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
◊ Online Diyet Nedir? Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:42
Top