2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebeliğin İlk 3 Ayında Seni Neler Bekliyor?
MAKALE #21614 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Temmuz 2020 | 1,319 Okuyucu
GEBELİĞİN İLK 3 AYINDA SENİ NELER BEKLİYOR?


Gebeliğin en heyecanlı dönemindesiniz. Bu yüzden ‘’Nasıl beslensem? Hangi besinler bebeğime iyi gelir? Kaç kilo almam gerek? Yediklerim sadece bebeğime kilo aldırsa, ben almasam nasıl olur?...’’ gibi soruların aklınıza takılması çok normal. Yazılarımızla bu sorularınıza cevap bulmayı amaçlıyoruz. Gelin birlikte ilk 3 ayınızın nasıl geçeceğine ve bu süre zarfında sizin neler yapmanız gerektiğini tek tek konuşalım.


Bulantım var, azalması için neler yapmalıyım?


Bulantılar gebeliğin ilk 3 haftasında, diğer dönemlere göre daha şiddetli görülebilir. Tabi ki bu kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte 3. haftadan sonra azalmaya başlar ve 3. ayın sonunda tamamen kaybolması beklenir. Eğer bulantı ve kusmalarınız çok şiddetliyse size önerebileceğim tavsiyeler şunlar;
• Suyu besinlerle beraber tüketmeyin. Öğün aralarında azar azar sık sık tüketmelisiniz.
• Kızarmış ekmek, galeta gibi kuru besinler tüketin. Bu besinler midenizde bulantıya sebep olan suyu emer.
• Yağlı gıdaları asla tüketmeyin.
• Öğünlerde tükettiğiniz miktarlar küçük olmalı.
• Sigara içiyorsanız kesinlikle bırakın. Bu hem bulantı için hem de bebeğinizin gelişimini kötü etkileyeceği için gerekli!


Neden aşeriyorum?


Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında aşerme çok sık görülür. Üçüncü ayın sonunda azalır. Önemli olan bu dönemde zararlı maddeleri tüketmemek ve yenilebilen maddelere olan isteği de yeterli miktarda gidermektir.


Bu süreçte çok sevdiğiniz yiyeceklerden soğuyabilir veya hiç sevmediğiniz yiyecekleri aşırı derecede isteyebilirsiniz. Bu çok normal.Çünkü artık hormonlarınız gebelik durumuna ayak uydurmaya çalıştığı için değişiyorlar. Aşermenin bir diğer nedeni vücudunuzdaki vitamin-mineral yetersizliği olabilir. Örneğin B vitamininiz yetersizse çikolataya aşerme görülür. Bu durumu sadece yenilebilen besinlere karşı değil, vücudumuz için zararlı- toksik olan demir, toprak, tebeşir, kil, kömür gibi maddelere karşı da görebiliyoruz. Kan değerlerinizi mutlaka ölçtürüp hekim tavsiyesiyle yetersiz gelen besin ögesi takviyesini kullanmalısınız.

Besin takviyesi almalı mıyım?


Vücudunuz gebelik döneminde sizden çok bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için programlanır. Bebeğinizin ihtiyacı varsa sizde eksik kalması pahasına vücudunuz sizden alır, ona verir. Anlayacağınız fedakarlıklarınız daha ilk 3 ayda başlar.
Bu dönemde vücudunuzdaki vitamin ve mineraller bebeğinizin gelişimi için kullanılır. Bu nedenle gebelikte vitamin ve mineral desteği çok önemlidir. Özellikle demir ve folik asit eksikliği çok ciddi sorunlara yol açabilir.
• Folik asit, bebeğinizin omuriliğinin oluştuğu ilk 3 ay için çok büyük önem taşır. Eğer folik asit eksikliği görülürse bebeğin omurilik gelişiminde büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle folik asit takviyesine gebelikten 1 ay önce başlanıp gebeliğin ilk 3 ayı boyunca mutlaka doktor kontrolünde devam edilmelidir. Besin takviyesine ek olarak yeşil ve yeşil yapraklı sebzeler de tüketip vücudunuza destek olabilirsiniz.

• Demir, gebelikte artan kan yapımı için vücudunuza gereklidir. Gebelikte görülen kansızlık; erken doğuma, düşük riskine, doğumda kan takviyesine neden olabilir. Bunların yaşanmaması için demir desteğine gebelik boyunca ve gebelikten 3 ay sonrasına kadar devam edilmelidir. Ayrıca kırmızı et ve kurubaklagillere diyetinizde yer vermeniz demir eksikliğini engelleme konusunda yardımcı olur.


Sıvı tüketimi ne kadar önemli?


Gebeliğiniz boyunca bebeğinize doku yapımından, içerisinde bulunduğu amniyon sıvısına kadar gerekli olduğundan, sıvı tüketiminiz çok önemli. Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılması, sinir iletimi, vücut ısısının düzenlenmesine katkıda bulunur. Bu nedenle günde ortalama 14-15 su bardağı sıvı tüketmelisiniz. İsteğimiz, bu sıvı ihtiyacının en çok su ile karşılanması yönünde olsa da yardımcı sıvıları da tüketebilirsiniz. Kefir, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu vb. sağlıklı içecekleri gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebeliğin İlk 3 Ayında Seni Neler Bekliyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem YAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem YAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Yazıları
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebeliğin İlk 3 Ayında Seni Neler Bekliyor?' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
◊ Online Diyet Nedir? Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:17
Top