2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Varmış, Bir Yokmuş
YAZI #7614 © Yazan Psk.Dnş.Ecem YAŞAR | Yayın Mayıs 2023
İnsan iyi kötü de olsa varlığı olana bir anlam buluyor, bir şeye dönüştürüyor, bir yerlere sığdırıyor da hiç olmayanı bir yerlere koyamıyor.

Rüzgarda uçan yaprak gibi sağa sola savruluyor. Her esintide daha da hareketleniyor. Bir zamanlar bir dalda olduğunu hatırlamadığı gibi nereye konacağını da bilemiyor.


En çok kim varken yok olur?

Sizce varken nasıl yok olabilir biri?

Anlamak güç.


-Hop hop altın top bundan başka oyun yok.

-Zihnindeki tek ses, tek görüntü bu sözlere ait. Bundan başka hiçbir şey yok. Çünkü babasının da dediği gibi bundan başka bir oyun yok. Bundan başka bir duygu da yok.


Neleri hatırlıyorsunuz geçmişe dair. Sizi üzen, canınızı acıtan, çok eğlendiren ya da çok mutlu hissettiğiniz bir anı?

Duygusu yoksa çoğunlukla bir şeyleri zihnimizde tutabilmek oldukça zor. Öyle diyor bir sürü araştırmacı. O yüzden zihnimiz, bize bir şeyleri hissettirmiş küçük küçük anılardan oluşan bir oda aslına bakarsanız.


-Babasının ona uyumadan söylediği bu tekerlemeyi hiç unutmuyordu. Bir daha söyle baba diyerek tekrar tekrar söyletiyordu. Babasının onu gördüğü çok nadir zamanlardandı. O yüzden hiç bitmesin istiyordu. Tekrar ve tekrar söylerse bir babası olduğunu hissediyor, görülebilir olduğunu fark ediyor ve belki de sevilebileceğine dair bir umut ışığı oluyordu ona.


Şizoid birinin surat ifadesi, birkaç duyguyu içerebilmekten biraz yoksundur. Genelde aynı gibi gözükür çünkü duygusunu dışarı vurabilecek kanallar, çok küçük yaştan itibaren kapatılmış ve duygularına yabancı olmayı öğrenmiştir. Bu nedenledir ki onlarla iletişime geçtiğinizde, ilişki kurduğunuzda duygusunu anlamakta zorlanır, hatta çoğu zaman yüzlerini, seslerini de unutursunuz. Eğer küçük yaşta bir çocuksanız, anne-babanızdan gördüklerinizle aynalanıyor ve onları rol model alarak, duygularını hissederek kendinizi öğreniyor, insanları tanıyabiliyor ve hayatın provasını yapabiliyorsunuz. Bu nedenle ebeveynlerinizden biri sizi görmemiş, duymamış, sevgisini göstermemişse görülebileceğinize, duyulabileceğinize ve sevilebileceğinize dair inancınız birazcık sekteye uğrayabiliyor.


-Babasına dair anılarını zihninde bir türlü bulamıyordu. Nerelere saklanmış olabilirler ki? Nasıl bu kadar görünmez ve bulunamaz haldeler diye düşünmeden edemiyordu. Çocukluğu fena sayılmazdı ve acı tatlı anıları hatırlamak ona iyi geliyordu. Ama yıllarca aynı evde yaşadığı, babası olarak bildiği kişiye dair anılar yok olmuştu. Evet, evet. Başka bir açıklaması yok bunun çünkü hiç olmamış gibi olması, kendi varlığına dair bir sürü şüphe uyandıracaktı. İşte bu yüzden azcık bir şey bile hatırlarsa, geçmişte yaşadığına, bir zamanlar çocuk olduğuna inanabilecekti.


İnsan varlığından şüphe etmek istemez. O nedenle hep ait olma ve bir şeyleri anlamlandırma ihtiyacıyla hemhal oluruz. Çocukken ebeveyninin gözlerinde kendini gören çocuk varlığına dair bilgiler toplar. Sevilmeye değer mi? Güvenilir mi? Başarılı mı? Kendine dair oluşan bu bilgilerle de büyür. Eğer aynı evde yaşadığınız birinin gözlerinde varlığınıza dair işaret yoksa kendi varlığınıza şüphe duymak da çok kabul edilebilir olacaktır.


-Onu üzen insanların yaptıklarını, çocukken oynadığı oyunları, arkadaşlarını birçok şeyi hatırlıyordu. Hiç hatırlamak istemeyeceği şeyleri bile bir şekilde unutmuyordu. Ama babası yoktu. Vardı biliyordu. Bunun bilgisi onunla paylaşılmıştı ama neden hep yokmuş gibiydi. Sanki babası bir hayalet gibi geçirgen, rüzgar gibi görünmezdi.


Şizoid bir babayla büyüdüyseniz, ona dair anılarınız siz büyüdükçe küçülür. Ona karşı ne hissedeceğinizi anlamak da zorlaşabilir. Ondan bahsederken içiniz bomboşmuş gibi olabilir çünkü gözlerine baktığınızda boşluk görmüş, duygusal herhangi bir aktarım hissedememişsinizdir. O nedenle bir varmış bir yokmuşla başlayan masallar size oldukça tanıdık gelebilir. Çünkü varlığınız bazen görünmüş bazen kaybolmuştur.

kaynak: https://www.ecemyasar.com/post/how-to-deal-with-big-changes-in-your-life
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ecem YAŞAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Ecem YAŞAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ecem YAŞAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bir Varmış, Bir Yokmuş' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:16
Top