2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hobilerin Mucizesi
YAZI #7709 © Yazan Psk.Dnş.Maya MAVİOĞLU | Yayın Eylül 2023
Hobileri, boşta kalan zamanları değerlendirmek, oyalanmak veya stresimizi azaltmak, diğer insanlara karşı hünerlerimizi göstermek amacıyla yaptığımız etkinlikler olarak biliyoruz. Türkiye'de belki de geçim ve gelecek kaygısı nedeniyle daha çok "boş zamanı değerlendirmek" olarak düşünülen hobiler, geleceğimizi inşaa etmekten, para kazanmaktan bizi alıkoyan aktiviteler gibi algılanıyor.
Evet bir hobiye sahip olmak; keyif aldığınız, hoşunuza giden bir şeyi yapmanıza ve günün, haftanın stresini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Ancak hobilerin faydaları sadece bunlardan ibaret değil. Hobilerin insan psikolojisi, kalp ve beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini gösteren pek çok çalışma bulunmakta.
Yapılan bir araştırmada özellikle ergenlik dönemlerinde boş zaman etkinliklerine katılımda bulunanların olumlu psikolojik gelişim gösterdikleri görülmüştür. Yapılan başka bir çalışmada hobiye sahip olmanın koroner arterler üzerinde olumlu etkiler oluşturduğundan, bir başka çalışmada günde en az bir saat hobileri ile meşgul olan kişilerin daha geç demansa (bunama) yakalandıklarından, bir başka çalışmada ise meme kanseri olan kişiler üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğundan bahsedilen hobilerinizi edinip onları beslerseniz ne kadar faydalı olabileceğini kendi üzerinizde de görebilirsiniz.
Ayrıca hobiler, baş etmekte zorlandığınız mizaç/karakter/kişilik özellikleriniz üzerinde çalışmanızı sağlar. Örneğin mükemmelliyetçi bir özelliğiniz varsa veya hata yapmaktan korkuyorsanız, hobilerinizde yaptığınız hataların çok da büyük bir probleme yol açmadığını deneyimleyebilirsiniz. Hatta bazen hatalarınızın sonucu olarak daha güzel işler ortaya çıkartmanızın size nasıl katkı sağlayacağını düşünün.
Bütün bu olumlu şeylerin yanı sıra hobiler zamanı yapılandırmaya ve hayatın akışından daha fazla zevk almaya, sosyal ilişkiler kurmaya ve geliştirmeye, benlik kavramını güçlendirmeye, stresle başa çıkmaya ve evet daha ilgi çekici biri olmaya yardımcı olurlar.
Başka ... başka...
Size yeni zorluklar ve tecrübe sunar
Zaman kaybından ve kötü alışkanlıklardan uzak tutar
Hayata bakış açınızı değiştirir
Yeni insanlarla tanışmanızı sağlar
Depresyondan kurtulmanızda etkili olur
Kendinizi ve yeteneklerinizi keşfetmenizi sağlar
Sizi daha sabırlı yapar
Uyku kalitenizi artırır.
     110 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Maya MAVİOĞLU Fotoğraf
Psk.Dnş.Maya MAVİOĞLU
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Maya MAVİOĞLU'nun Yazıları
► Fedakarlık Mucizesi Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hobilerin Mucizesi' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:32
Top