2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Endodontik Tedavilerde Lazer Kullanımı
MAKALE #12138 © Yazan Dt.Demet HOROZ | Yayın Ocak 2014 | 3,929 Okuyucu
Günümüzde çok hızlı bir şekilde gelişen lazer teknolojisi diş hekimliğinin çeşitli kullanım alanına girmiştir. Lazer kullanımı hastalar açısından diş tedavilerinin daha hızlı ve daha konforlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlarken hekimlere de daha başarılı tedaviler sunabilmenin avantajını sağlar. Cerrahi, periodontoloji ve endodontik tedaviler başlıca kullanım alanlarıdır.

Kanal Tedavisi Nedir?

Büyük bir çürük ya da travma gibi sebeplerle oluşan madde kayıpları ve diş pulpasına ulaşan bakteriler nedeniyle diş ölebilmekte veya iltihaplanabilmektedir. Dişin içinde yer alan iltihaplı yumuşak damar-sinir uzantısının (dental pulpa) hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan işlemlerin tümüne kanal tedavisi denir. Yıllar önce, pulpası hastalanmış dişler ancak çekilmekteyken günümüzde kanal tedavisi sayesinde hekimler dişleri ağızda çok uzun yıllar tutulabilmektedir.

Lazer Kanal Tedavisinde Ne Avantajlar Sağlar? Kanal tedavisi görmesi gereken bir dişin enfekte olmuş kök pulpası yani sinirleri yoğun bakteri içerir ve bu bakteri toksinleri dişin kök ucuna kadar ilerleyerek kökün etrafında kemik rezorpsiyonuna neden olur. Tedavi edilmezse ağrı, abse, yüzde olşan şişlikler ve hatta diş kaybıyla sonuçlanabilir. Endodontik tedavilerde esas amaç dişin pulpasının temizlenerek ağrıya sebep olan sinirlerin ortadan kaldırılmasıdır. Enfekte olmuş kök kanalları dezenfekte edilir ve tekrar iltihaplanma olasılığının ortadan kaldırılacak şekilde doldurulur. Kanal tedavilerini başarıya götürecek en önemli faktör dezenfeksiyonun tam olarak sağlanması kök kanallarının uygun olarak genişletilmesi ve şekillendirilmesidir. Lazer kullanılarak diş kökü içerisindeki kanal ve çevre dokular mikroorganizmalardan arındırılır ve kök kanalları çok daha düzgün bir şekilde şekillendirilir. Uygun dalga boyu ve güçte kullanılan lazer ışınları kök kanal duvarlarının derin dezenfeksiyonunu sağlarken ışına maruz kalan bakterileri etkisiz hale getirir. Geleneksel el aletlerinin ulaşamadığı alanlara ulaşmak lazerle birlikte mümkündür. Uygulama sırasında lazer, diş ve çevre dokulara zarar vermeden sorunsuz bir tedavi prosedürü sağlar Yapılan çalışmalarda dezenfeksiyonun çok daha etkin olması, sağlıklı dokuya herhangi bir zarar verme ihtimalinin olmaması, hastalıklı dokunun kalmaması lazer kullanımının iyileşme süresini de kısalttıığı yönünde sonuçlanmıştır.


Lazerin endodontik kullanım alanları:

1 Kanal tedavisi


2 Abseli diş tedavileri

3 Diş renklenmelerinde kanal içi beyazlatma uygulamaları

4 Kanal tedavi tekrarları (retreatment) olarak sıralanabilir.


Yumuşak doku lazerleri: En çok tercih edileni Diyot lazerlerdir. Başta yumuşak doku cerrahisi olmak üzere kök kanallarının dezenfeksiyonunda kullanılırlar. Ayrıca kanal tedavisi sonrası görülen renklenmelerin beyazlatılmasında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Dokuyu uyarması iyieştirici özellik sağlar. Farklı dalga boylarında farklı avantajlarından yararlanmak mümkündür.


Sert doku lazerleri: Diş ve kemik sert dokularında istenen aşındırma ve şekillendirmelerin yapılabildiği lazerlerdir. Er,Cr:YSGG tipi laser cihazları ile diş dokusuna dokunmadan aşındırma yapılması hastanın işlem sırasında titreşim hissetmesini engellenmiş olur. Bu durum anestezi ihtiyacını da bir miktar azaltmaktadır. Çok küçük bir alana işlem yaparken sağlıklı diş dokularına zarar verme ihtimalinin olmaması son zamanların 'Minimal İnvaziv' yaklaşımını desteklemektedir. Çevre dokularda herhangi bir hasar oluşturmaması dişi mekanik travmadan koruması, daha temiz ve daha düzgün diş yüzeylerinin elde edilmesi endodontik tedavilerin başarısını arttırmaktadır.


Gelişen teknoloji ve yeni tedavi seçenekleriyle birlikte hastaların istek ve beklentileri dişlerinin ağızda daha uzun süre kalması yönündedir. Endodontik tedavinin artan bir öneme sahip olması uzun dönem başarıya götürecek teknolojilerin kullanımını kaçınılmaz kılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Endodontik Tedavilerde Lazer Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Demet HOROZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Demet HOROZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Demet HOROZ Fotoğraf
Dt.Demet HOROZ
Ankara
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Demet HOROZ'un Makaleleri
► Endodontik İmmünoloji PDF Dr.Dt. Murat AYDIN
► Endodontik Mikrobiyoloji PDF Dr.Dt. Murat AYDIN
► Endodontik Mikrobiyoloji PDF Dr.Dt. Murat AYDIN
► Lazer Uygulamaları Dt.Mesut MUTLU
► Diş İpi Kullanımı Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Fluorid Kullanımı Dt.Bircan TAŞCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Endodontik Tedavilerde Lazer Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:31
Top