2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kapalı Miyom Ameliyatı (Laparoskopik Miyom Ameliyatı)
MAKALE #18444 © Yazan Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ | Yayın Mayıs 2017 | 12,931 Okuyucu
Miyom (rahimde ur) nedir?

Miyom (rahimde ur) kadınlarda oldukça yaygın görülen iyi huylu tümörlerdendir. Her 5 kadından birinde görülmektedir. Miyomlar kadınların rahimlerindeki kas hücrelerinden gelişir. Ailesel yatkınlığı olanlarda hormonal bozukluklar ve çevresel faktörlerin etkisiyle gelişir ve menopoza girene kadar büyümeye devam eder.

Miyom türleri nelerdir?

Miyomlar rahimde yerleşme yerlerine göre adlandırılır:
İntramural miyomlar: En sık görülen miyom türüdür. Rahmin kas tabakası içinde bulunur. Büyümeye bağlı bası bulguları, kanama ya da ağrı oluştururlar.
Subseröz miyomlar: Rahmin dış zarının altında yerleşmiş miyomlardır. Bazen saplı olabilir. Genelde herhangi bir şikayete neden olmazlar. Kanama bozukluğu subseröz miyomlarda pek görülmez. Çok büyük boyutlara ulaşırlarsa nadiren bası semptomu oluştururlar.

Submüköz miyomlar: Rahmin iç zarının altına yerleşen miyomlardır. Bu miyomlarda adet kanamaları uzayabilir, kanama miktarı artabilir yada kanama düzensizlikleri yaşanabilir. Aynı zamanda gebe kalmayı engelleyip, gebe kalan hastalarda düşüğe neden olabilir. Bazen rahim ağzını genişleterek rahimden dışarı sarkabilir. Sarkan bu miyomlar genelde saplı olup vajinal yoldan tedavi edilebilir.

Rahimde miyom belirtileri nelerdir?

Kadınların %20’sinde miyomlar bulunur. Myomlar genelde herhangi bir şikayete neden olmazlar. Bazı hastalarda aşırı ya da düzensiz adet kanaması, kasık ya da bel ağrısı, sık idrara çıkma gibi çeşitli şikayetlere neden olabilirler.

Rahimde miyom tedavisi nasıl yapılır? Her miyom ameliyat gerektirir mi?

Her miyom olan hastada tedavi gerekmez. Herhangi bir şikayete neden olmayan miyomlarda sadece ultrasonografik takip yeterlidir. Ancak aşırı kanaması ve ağrısı olanlarda, çocuk sahibi olamayan hastalar yada tekrarlayan düşükler yapan hastalarda tedavi gerekir.

Miyomlarda kesin tedavi yöntemi cerrahidir. Ameliyat gerektiğinde bazı durumlarda sadece rahimdeki myomlar alınırken (myomektomi), bazı durumlarda rahim tamamen myomlarla birlikte alınır (histerektomi). Miyom ameliyatını belirlerken myomun oluşturduğu şikayetler ve bu şikayetlerin şiddeti, myomların yeri ve büyüklükleri, hastanın yaşı, hastanın gebelik istemi olması gibi faktörler göz önüne alınmalıdır.

Miyom ameliyatı nasıl yapılır?

Miyom ameliyatı karından yapılan kesi yoluyla açık yapılabileceği gibi laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile de yapılabilmektedir. Teknolojinin ilerlediği günümüzde miyom ameliyatlarının tamamına yakını laparoskopik yöntemle yapılabilmektedir. Rahimin iç zarında yerleşen miyomlar histeroskopi dediğimiz kameralı alet yardımıyla alınmaktadır. Yine robotik cerrahi yöntemle de miyom ameliyatları yapılabilmekle birlikte şu an için oldukça pahalıdır.

Açık miyomektomi yöntemi ile miyom alınması

Karına enine veya dikine bir kesi ile açılarak miyomların alınmasıdır. Tüm miyom tiplerinde yapılabilmekle beraber subseröz myom ve intramural myomlar için daha uygundur. Ameliyat lokal yada genel anestezi altında yapılabilir.

Laparoskopik miyomektomi (kapalı miyom ameliyatı)

Karına açılan 2-3 adet 0.5-1 cm.lik deliklerden karın içerisine sokulan kamera yardımıyla miyomlar gözlenir. Diğer deliklerden geçirilen aletler yardımıyla miyomlar rahimden kesilerek çıkartılır. Tüm miyom tiplerinde uygulanabilir. Ancak subseröz miyom ve intramural miyomlar için daha uygun bir ameliyat şeklidir. 10 cm. den büyük miyomlarda yada 4 den fazla miyomlarda önerilmese de bu tamamen cerrahın tecrübesi ile alakalı olup laparoskopik yöntemle yapılması mümkündür. Ameliyat genel anestezi altında yapılır.

Histeroskopik myomektomi ( histeroskopi ile miyom alınması)

Rahim ağzından girilen bir kameralı alet yardımıyla aynı seansta miyom gözlenerek kesme ve çıkarılma işlemi yapılabilmektedir. Sadece submüköz miyomların alınması için uygundur. Diğer miyomlarda kullanılmaz. Ameliyat genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. 2 saatlik gözlem sonucunda hastalar genelde taburcu edilir.

Vajinal myomektomi (vajinal yoldan miyom çıkarılması)

Rahim içinden dışarıya doğru sarkan saplı myomların alınmasında uygun yöntemdir. Myom kendi etrafında çevrilerek alınır.

Çok yaygın miyomları olanlarda yada yaşı ileri olup çocuk sayısını tamamlamış bayanlarda hastanın da onayı alınarak histerektomi dediğimiz rahmin tamamen alınması ameliyatı da yapılabilir. Ancak yaşı uygun olan tüm hastalarda tercih edilecek yöntem laparoskopi ile miyomun alınmasıdır.

Miyomların robotik cerrahi yöntemi ile çıkarılması

Robotik cerrahi karın içerisinde hareket etme kabiliyetini arttırmakla birlikte laparoskopik miyomektomiye bir üstünlüğü yoktur. Ancak laparoskopik tecrübesi düşük olanlarda operasyonu kolaylaştırabilir. Ancak oldukça pahalı bir yöntem olmakla birlikte isteyen hastalara robotik miyomektomi yöntemi önerilmektedir.

Laparoskopik miyomektomi ameliyatı nasıl yapılır?

Bu yöntemde göbek deliğinden yapılan 1 cm.lik kesi aracılığı ile karbondioksid gazı verilerek karın şişirilir. Laparoskop denilen kameralı alet yerleştirilerek rahim ve yumurtalıklar izlenir. Miyom ameliyatında ilk aşama miyoma ulaşmak için rahmin duvarına kesi yapılarak miyom hattının bulunmasıdır. Daha sonra miyom çekiştirilerek ve kenarlarından sıyrılarak çıkarılır. İkinci aşama miyom çıktıktan sonra kalan boşluğun onarılmasıdır. Genelde iki kat halinde onarılır. Çıkartılan miyom morselasyon cihazı dediğimiz cihazla parçalanarak dışarıya alınır. Bir diğer yöntem ise vajenden yapılan kesi ile alttan çıkarılmasıdır. Miyom çıkarıldıktıktan sonra kanama kontrolü yaparak karın içindeki karbondioksit gazı boşaltılır ve operasyona son verilir.


Miyom ameliyatı kaç saat sürer?

Miyom ameliyatının süresi miyomun büyüklüğüne, sayısına, cerrahın tecrübesine ve kullanılan yönteme göre değişir. Tek miyomu olanlarda genelde 1 saate operasyon biter.

Laparoskopik myomektominin açık ameliyata göre avantajları nelerdir?

Karında açılan kesi oldukça küçük olup kozmetik açıdan oldukça iyidir.
Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süresi oldukça kısadır
Enfeksiyon riski daha azdır.
Miyom ameliyatı sonrası şikayetler daha az ve ağrı kesici ihtiyacı minimum olur.
Günlük yaşama kısa sürede döner.
Karın içi yapışıklık oranları daha düşüktür.
Açık ameliyata göre daha az kanama olur.

Miyom ameliyatı riskli midir?

Laparoskopik myomektomi bir ameliyat olup anestezi ve ameliyatla ilgili tüm riskler burada da geçerlidir. Ancak tecrübeli ellerde yapılacak olursa komplikasyon oranları oldukça düşüktür.

Miyomlar kansere dönüşür mü?

Miyomların kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenmektedir. 1000 hastadan 2-3 ünde miyomlardan kanser gelişebilmektedir. Özellikle görüntüsü ve kıvamı farklı olan miyomlarda kanserleşmeden şüphelenilerek gerekli incelemelerin yapılması gerekmektedir. Ancak kesi ayrım sadece patolojik inceleme ile konur.

Ameliyattan sonra miyomlar tekrar oluşur mu?

Hangi yöntemle yapılırsa yapılsın miyomlar yıllar içerisinde tekrar oluşabilir. Bu risk 35 yaşından genç olan ve çok sayıda miyomu olan hastalarda daha fazladır. 5 yıl içinde miyomların tekrarlama riski %10-20 dir. Bu riskin uygulanan yöntemle herhangi bir bağlantısı yoktur.

Laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

- Miyom ameliyatı olanlar eğer gebelik planlıyor ise, miyomun yerine ve yapılan ameliyata göre değişmekle birlikte en az 3-6 ay gebe kalmamaları önerilir. Daha erken gebe kalanlarda rahimde gebelik sırasında yırtılma riski artmaktadır. Laparoskopik myom ameliyatı sonrası hamilelik dikkatli takip ile genelde sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılır.
- Laparoskopik miyom ameliyatı sonrasında hasta kendini tamamen rahat hissettiğinde birliktelik başlayabilir. Bu süre genelde 15 gün olup açık yapılan ameliyatlarda bu süre 30-40 günü bulabilmektedir.
- Laparoskopik miyomektomi ameliyatından bir veya iki gün sonra hasta genelde taburcu edilir. Miyomu alınan hastalar düzenli jinekolojik takiplerine devam etmeyi ihmal etmemelidir.

Kapalı miyom ameliyatı fiyatları ne kadardır?

Miyom ameliyatı fiyatları yapılacağı hastaneye, yöntemin açık yada kapalı ameliyat olmasına göre değişir. Kapalı ameliyatlar açık ameliyatlara göre 1.5-2 kat daha pahalıdır. Ancak hastanın konforu düşünüldüğünde laparoskopik miyomektomi açık ameliyata her zaman tercih edilmelidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kapalı Miyom Ameliyatı (Laparoskopik Miyom Ameliyatı)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aydın KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Miyom Nedir? Tedavisi Nasıl Olur? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Kol Germe Ameliyatı PDF Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Cem ÖZLÜK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kapalı Miyom Ameliyatı (Laparoskopik Miyom Ameliyatı)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:05
Top