2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çarpıntı Nedir? Çarpıntı Önemli Midir?
MAKALE #19027 © Yazan Dr.Veli KALA | Yayın Kasım 2017 | 2,580 Okuyucu
Çarpıntı Nedir?

Çarpıntı kalp atışlarının rahatsızlık verecek şekilde hissedilmesidir. Kalp hastalıkları dışında solunum sistemi hastalıklarına, guatr bezinin fazla çalışmasına, kansızlığa, ateş yükselmesine, enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak da görülebilir. Kalp ritmi düzensiz ve normalden az veya çok sayıda olduğu zaman çarpıntı hissedilir.
Çarpıntı dahiliye ve kardiyoloji polikliniklerine başvuran hastalardaki şikayetlerin başında gelmektedir ve başvuran hastaların % 10-35’ni oluşturmaktadır. Genellikle altta yatan sebep iyi olsa da çok nadir olarak yaşamı tehdit eden ritim bozukluğundan kaynaklanabilir.
Çarpıntı hasta tarafından değişik şekillerde ifade edilebilir. Kalp çarpıntısı, kalbin hızlı, güçlü ya da düzensiz çalışması olarak adlandırılabilir. Tıp dilinde taşikardi, kalbin hızlı (dakikada 100’ün üstünde) atması, aritmi ise kalbin düzensiz çalışmasıdır. Bunlar; güçlü vurular, hızlı vurular ya da düzensiz atımları göğüste tarif ettikleri gibi boyunda ya da başta da tanımlayabilirler.
Kalp hızının normali nedir?
Her insanın kalp hızı farklıdır. Beden hareketleri (koşma, yürüme), duygusal durumumuz (üzüntü, endişe, mutluluk), karnımızın aç tok olması veya havadaki sıcaklık gibi pek çok faktör kalp hızımızı etkiler.
Kalp hızınızı bulmak için 10 dakikalık bir istirahatın arkasından nabzınızı sayabilirsiniz. Dakikada 60–100 arasında atıyorsa kalbinizin hızı normal demektir. Uzun yıllar spor yapan kişilerde normal kalp atış hızı 50’ye kadar inebilir.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Çarpıntılara bazen baş dönmesi, göz kararması, hafif terleme, cilt renginin solması, bazen göğüs ağrısı bile eşlik edebilir. Bu tür bir çarpıntı sorunu ile karşılaştığınızda beklememeli, tıbbi kontrolden geçmeyi ihmal etmemelisiniz. Özellikle çarpıntılarınız sıklaştığında ve tekrarlayıcı olduğunda vakit kaybetmeden doktorunuza gitmelisiniz.
Çarpıntı ile birlikte baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler varsa veya kalbiniz sayamayacağınız kadar hızlı atıyorsa hemen doktora gidilmesi altta yatan bir kalp hastalığını tespit edilebilmesi için çok önemlidir. Bazen ritim yavaşladığı zaman da çarpıntı hissedilir.
Kalp hızınız sürekli olarak 50’nin altında veya 100’ün üzerinde ise bir kalp doktoruna görünmenizde yarar vardır.
Çarpıntı Sebepleri Nelerdir?

Çarpıntının % 35-40’da sebep kalp kaynaklı, % 30–35 psikolojik, kalanlarda (% 10) ise ilaçlar, kafein, guatr hormon fazlalığı, kansızlık gibi sebepler sorumlu bulunmuştur.
Bunların dışında % 15–20 hastada herhangi bir sebep bulunmamıştır. Özellikle acil servise başvuran hastalarda % 45–50 altta yatan kalp hastalığı tespit edilirken, poliklinikte bu oran % 30’lara düşmektedir.

Olası Nedenler Nelerdir?

Kalp çarpıntısı çoğunlukla sinirsel bir durumdur; kişinin ya kalp hastalığı korkusuyla ya da duygusal bozukluklar sonucu, kendi kalp etkinliğiyle aşırı ilgilenmesi sonucu ortaya çıkar.
Anksiyete (iç sıkıntısı), gerginlik ve mutsuzluk sık görülen çarpıntı nedenlerinden biridir. Olağan dışı bir stresiniz, üzerinizde duygusal veya fiziksel aşırı bir yük varsa çarpıntı şikayetiniz olabilir. Gerginliğe bağlı çarpıntılar stres nedeninin ortadan kalkmasıyla kaybolur.
Kafein benzeri maddeler, yoğun stres, içinde adrenaline benzer maddelerin bulunduğu bazı ilaçlarla da kalpte düzensiz atımlara neden olabilmektedir.
Özelikle bronş genişletici ilaçların (kronik bronşit ve astım tedavisinde kullanılanlar) kullanımı sırasında çarpıntılar meydana gelebilir. İlaçların devam edip etmeme konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Çarpıntı şikâyetiniz olduğunda elinizi göğsünüzün üzerine koyarak veya nabzınızı tutarak kalp atışınızı sayın ve düzenli olup olmadığına bakın. Bu bilgiler daha sonra teşhis koymak açısından doktorunuzun çok işine yarayacaktır.
Nabzınızı tuttuğunuzda hem kuvvet hem süre olarak tamamen düzensiz bir atış hissediyorsanız doktora gitmenizde yarar vardır. Atrial Fibrilasyon dediğimiz ritim bozukluğunda tedaviye erken başlamak önemlidir.
Kilosu fazla olan, küçük hareketlerle çarpıntıdan şikayet edenlerin zayıflamaları halinde çarpıntı şikayetleri azalabilir.
Çarpıntı bazen vücuttaki başka önemli bir hastalığın bulgusu olarak karşımıza çıkar. Örneğin hipertansiyona bağlı çarpıntılar tansiyonun kontrole alınması ile ortadan kalkar.
Hipertiroidi veya hak arasında zehirli guatr olarak bilinen hastalıkta guatr hormonunun kalbi kamçılayıcı etkisine bağlı olarak çarpıntı olur.
Kan düşüklüğü olan (anemik) kişilerde kalp, az olan kanı vücuda dağıtabilmek için dakikadaki atış sayısını artırır ve çarpıntıya neden olur.

Kalpten Kaynaklanan Sebepler Nelerdir?

Çarpıntı ile birlikte baş dönmesi, bayılma gibi şikâyetler varsa veya kalbiniz sayamayacağınız kadar hızlı atıyorsa hemen doktora gidilmesi altta yatan bir kalp hastalığını tespit edilebilmesi için çok önemlidir. Bazen ritim yavaşladığı zaman da çarpıntı hissedilir.
Çarpıntıların kalbe bağlı en sık nedenleri iyi karakterli tıp dilinde VEV dediğimiz kalpteki erken atımlardır. Kalpteki erken atımlar normal uyarı sistemi dışında bir odaktan kaynaklanan vurulardır. VEV sıklıkla karşımıza çarpıntı şeklinde gelmekle birlikte nabız esnasında boşluk hissi, bayılma hissi veya göğüs ağrısı şeklinde de gelebilir. Yapılan kalp ultrason (ekokardiyografi) ile yapılan kalp fonksiyonları normal ise tehlikeli bir durum değildir. Verilen tedavi sadece hastanın şikâyetlerini azaltmak amaçlıdır.
Kalbin hızı bir dakika içindeki atım sayısıyla belirlenir. Bu hızın normal değerleri 60 ile 100 arasındadır. Kalbin atım sayısının artarak normal değerlerin üzerine çıkması yani atım sayısının 100’ün üstünde olmasına taşikardi denir. Sigara, alkol, kafein tüketimi, uykusuzluk veya stres taşikardinin oluşmasına neden olan sebeplerin başında gelir. Taşikardisi olan kişiler genellikle çarpıntıdan şikâyet ederler
Taşikardi herhangi bir hastalığa veya sebebe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi doğrudan sadece kalple ilgili olarak da ortaya çıkabilir Vücudun kan ve oksijen gereksiniminin arttığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır. Hatta vücutta yine kan ve oksijen gereksinimini arttıran korku, kansızlık, ateş (Ateşin 1°C artması kalbin dakikadaki hızını 20 artırır), guatr bezinin aşırı çalışması gibi hastalıklar nedeni ile de taşikardi oluşur. Bu çarpıntı sebeplerinde kalpten kaynaklanan bir hastalık yoktur Vücudun ihtiyacı artmıştır ve kalp hızlı çalıştırmaktadır
Kalpten kaynaklanan ritim bozukluklarını kabaca kalbin kulakçıklarından ve karıncıklarından kaynaklananlar olarak ikiye ayırabiliriz. Kalbin karıncıklarından kaynaklanan ritim bozuklukları (tıp dilinde Ventriküler Taşikardi) daha tehlikelidir ve daha hızlı tedavi gerektirir. Özellikle bu hasta grubunun kalp damar hastalığı veya ciddi kalp yetmezliği mevcuttur. Hızlı tanı konulup damardan ilaçlar ile veya şoklama ile normal ritime döndürülmesi gereklidir.
Kalbin kulakçıklarından kaynaklan Atrial fibrilasyon çarpıntı ile karşımıza sık olarak gelir. Hastalar ritimlerin düzensizliği ile veya nabzın çok hızlı olması ile karşımıza gelebilir. Diğer çarpıntı nedeni ise özellikle gençler de görülebilen nabzın 150-200/ dk arasında olduğu tıp dilinde SVT dediğimiz çarpıntı ataklarıdır.
Çarpıntılara bazen baş dönmesi, göz kararması, hafif terleme, cilt renginin solması, bazen göğüs ağrısı ve sıkışması bile eşlik edebilir. Bu belirtiler kalbinizin geçici bir süre bedeninizin ihtiyacı olan kanı dokulara pompalayamadığına işaret etmektedir. Bu tür bir çarpıntı sorunu ile karşılaştığınızda beklememeli, tıbbi kontrolden geçmeyi ihmal etmemelisiniz. Özellikle çarpıntılarınız sıklaştığında tekrarlayıcı olduğunda süratle doktorunuza gitmelisiniz.

Kalp Kökenli Çarpıntı Sebepleri Nelerdir?

Taşikardi:

Kalbin hızı bir dakika içindeki atım sayısıyla belirlenir. Bu hızın normal değerleri dakikada 50 ile 110 arasındadır. Kalbin atım sayısının artarak normal değerlerin üzerine çıkması yani atım sayısının 100’ün üstünde olmasına taşikardi denir.
Sigara, alkol, kafein tüketimi, uykusuzluk veya stres taşikardinin oluşmasına neden olan sebeplerin başında gelir. Taşikardisi olan kişiler genellikle çarpıntıdan şikayet ederler
Taşikardi herhangi bir hastalığa veya sebebe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi doğrudan sadece kalple ilgili olarak da ortaya çıkabilir Vücudun kan ve oksijen gereksiniminin arttığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır.
Hatta vücutta yine kan ve oksijen gereksinimini arttıran korku, kansızlık, ateş (Ateşin 1°C artması kalbin dakikadaki hızını 20 artırır), guatr bezinin aşırı çalışması gibi hastalıklar nedeni ile de taşikardi oluşur. Bu çarpıntı sebeplerinde kalpten kaynaklanan bir hastalık yoktur Vücudun ihtiyacı artmıştır ve kalp hızlı çalıştırmaktadır

Ritim Bozuklukları

Kalpten kaynaklanan ritim bozukluklarını kabaca kalbin kulakçıklarından ve karıncıklarından kaynaklananlar olarak ikiye ayırabiliriz.
Kalbin karıncıklarından kaynaklanan ritim bozuklukları (tıp dilinde Ventriküler Taşikardi) daha tehlikelidir ve daha hızlı tedavi gerektirir. Özellikle bu hasta grubunda kalp damar hastalığı veya ciddi kalp yetmezliği mevcuttur. Hızlı tanı konulup damardan ilaçlar ile veya şoklama ile normal ritime döndürülmesi gereklidir.
Kalbin kulakçıklarından kaynaklan Atrial fibrilasyon çarpıntı ile karşımıza sık olarak gelir. Hastalar ritimlerin düzensizliği ile veya nabzın çok hızlı olması ile karşımıza gelebilir.
Diğer çarpıntı nedeni ise özellikle gençler de görülebilen nabzın 150-200/ dk arasında olduğu tıp dilinde SVT dediğimiz çarpıntı ataklarıdır.

VEV (Kalpte Ekstra Atım)

Çarpıntıların kalbe bağlı en sık nedenleri iyi karakterli tıp dilinde VEV dediğimiz kalpteki erken atımlardır. Kalpteki erken atımlar normal uyarı sistemi dışında bir odaktan kaynaklanan vurulardır.
VEV sıklıkla karşımıza çarpıntı şeklinde gelmekle birlikte nabız esnasında boşluk hissi, bayılma hissi veya göğüs ağrısı şeklinde de gelebilir.
Yapılan kalp ultrason (ekokardiyografi) ile yapılan kalp fonksiyonları normal ise tehlikeli bir durum değildir. Verilen tedavi sadece hastanın şikayetlerini azaltmak amaçlıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çarpıntı Nedir? Çarpıntı Önemli Midir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Veli KALA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Veli KALA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veli KALA Fotoğraf
Dr.Veli KALA
İzmir
Doktor "Kalp Hastalıkları - Kardiyoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Veli KALA'nın Makaleleri
► Çarpıntı, Yüksek Nabız ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Botoks Bir Tıbbi İşlem Midir? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Adet Sancısı Tehlikeli Midir? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Öksürük Neden Önemli? Dr.Selin KALA
► Tokluk Kan Şekeri Neden Önemli? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çarpıntı Nedir? Çarpıntı Önemli Midir?' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ritm Bozukluğu Nedir? Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:54
Top