2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tsh Düşüklüğü
MAKALE #2668 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Nisan 2009 | 171,621 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
TSH DÜŞÜKLÜĞÜ

TSH hormonu Hipofizden salgılanan bir hormondur. TSH tiroid bezinden T3 ve T4 hormonlarının yapılmasını sağlar. Normalde TSH'nın 1.5-3 civarında olması gerekir. Ancak bazen rastgele yapılan ölçümlerde TSH düşğk çıkabilir. TSH 0.1 'den küçük çıkarsa tiroid bezi çok çalışmaya başlamış anlamına gelir. T3 ve T4 normal iken TSH düşük ise şu hastalıklar veya durumlar akla gelmelidir:

1-Subklinik hipertiroidi (tiroid bezinin hafif derecede fazla çalışması)
2- Zehirli guatr ve Antitiroid ilaçlarla tedavi yapılırken
3-Tiroid bezi iltihabı (Tiroidit) sırasında
4-Tiroid dışı bazı hasttalıklarda
5-Kortizon, dopamin gibi ilaçlar
6-Hipofizden TSH az salgılandığında
7. İyotlu tuz fazla yiyenlerde
8. Levotiroksin ilacı kullanan kişilerde
9. Sıcak nodulu olan kişilerde
10. Graves hastalığı veya zehirli guatr başlangıcında
11. Hashimoto hastalığı başlangıcında
12. bazen gebelik sırasında

Subklinik hipertiroidi yani TSH düşük ve T4 ve T3 normal olması genelde yaşlı kişilerde olur ve çoğunda multinodüler guatr saptanır. Subklinik hipertiroidizmi olan yaşlı hastalarda atrium fibrilasyonu ve osteoporoz riski fazla olduğundan ve 60 yaşın üzerindeki hastalarda mortaliteyi artırdığından mutlaka tedavi edilmelidir (önce propranolol ile, bu yeterli olmaz veya devam ediyorsa düşük doz propiltiourasil ve RAI ile ).

Bir hastada TSH baskılı (TSH < 0.1) ve ST3 ve ST4 düzeylerinin normal olduğu klinik tabloya subklinik hipertiroidizm denir. Erişkin ve yaşlılarda %2’den az saptanır. Prevalansı diyetle alınan iyod miktarına ve tiroid antikor prevalansına göre bölgesel değişiklikler gösterir. İngiltere Whickham çalışmasına göre 20 yıllık bir takipte TSH baskılı olgu sayısı normal popülasyonda % 2-3 oranında saptanmıştır. 65 yaş üzeri popülasyonda ise % 3.9 oranında görülür. subklinik hipertiroidili olguların her yıl % 5’i aşikar hipertiroidiye girer. Bu hastalarda hafif derecede semptomlar vardır. 60 yaşın üzerindeki hastalarda mortalite oranını artırdığından mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Subklinik hipertiroidi aşağıda belirtilen nedenlerden oluşur:

A)Endojen subklinik hipertiroidizm
Graves, sıcak nodul, Tiroid bezi iltihapları (subakut tiroidit, sessiz tiroidit, Hashimoto hastalığı) iyod ve iyod içeren ilaç ve kontrast madde kullanımı
B)Ekzojen subklinik hipertiroidi (LT4 tedavisi).

NE YAPMALI

TSH hormonu düşük çıktıysa değerlendirilmesi için bir ENDOKRİN UZMANINA başvurunuz. İyotsuz tuz yiyiniz. Endokrin uzmanı sizden TSH düşüklüğünün nedenini araştırmak için Tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi, Sedimentasyon, anti-TPO, anti-tiroglobulin antikor gibi testler isyetecektir.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜ NE GİBİ ŞİKAYETLER YAPAR:

Bazı kişilerde hiç bir şikayet olmaz ancak bazı kişilerde çarpıntı, kilo kaybı, zayıflama, halsizlik, yorgunluk, terleme, kaslarda zayıflık, sinirlilik, aşırı terleme olabilir. Bu şikayetler aşağıda verilmiştir:

Ellerde titreme
Saç dökülmesi
Sinirlilik, kolay heyecanlanma ve kolay öfkelenme
Canlı bakış, gözlerde büyüme, göz kapağında çekilme
Uykusuzluk, dikkat bozukluğu
Derinin sıcak, nemli ve ince olması
İshal
İştah artışı
Susama
Ağız kuruluğu
Sık idrara çıkma
Kilo kaybı (zayıflama)
Adetlerde azalma veya kesilme
Cinsel istekte azalma, sperm sayısında azalma
Erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti)
Kemik erimesi
Kaslarda güçsüzlük
Çabuk yorulma

TEDAVİ:
Tedavi nedene bağlı olarak ENDOKRİN UZMANI tarafından yapılır. İYOTSUZ TUZ YENMELİDİR.

KAYNAKLAR:
1. Prof Dr Metin Özata, 99 Sayfada Tiroid Hastalıkları, 2008
2. http://www.guatrcenter.com
3. http://www.tiroidcenter.com
4. http://www.guatrdr.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tsh Düşüklüğü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     20 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Göz Kapak Düşüklüğü ve Tedavisi Prof.Op.Dr. Şafak KARSLIOĞLU
► Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptozis) Prof.Op.Dr. Ümit BEDEN
► Sodyum Düşüklüğü ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hipoglisemi veya Şeker Düşüklüğü Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Üşüme Tiroid ve Şeker Düşüklüğü Belirtisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tsh Düşüklüğü' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:25
Top