2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üriner İnkontinans (İdrar Kaçırma)
YAZI #3430 © Yazan Op.Dr.Hatice KARABAY | Yayın Nisan 2017
Üriner inkontinans yetişkin bir insanda mesane kontrolünün kaybı ve/veya istem dışı idrar kaçırma olarak tarif edilebilir.Kadın ve erkek her iki cinste de idrar kaçırma görülebilir ancak kadınlarda erkeklere göre 3-4 kat daha fazladır.
Doğum sayısı arttıkça, yaş ilerledikçe ve menapoz sürecinde idrar kaçırmada artış görülür.
İdrar kaçırma damlama şeklinde olabileceği gibi önlenemez yoğun kaçırma da olabilir. Sık idrara gitme, tuvalete yetişememe, gece birden fazla idrara kalkma, gece idrar kaçırma üriner inkontinansın farklı fraksiyonları olup, üriner inkontinans tanımı içinde yer alır ve tedavi edilir.

Kadınlarda idrar kaçırma nedenleri:

1. Mesanenin fonksiyon (işleyiş) bozukluğu (aşırı aktif mesane)
2. Üriner enfeksiyonlar
3. Nörolojik hastalıklar (parkinson, Multiple skleroz ,İnme...)
4. Kronik hastalıklar (diyabet, kanser...)
5. İlaçlar,kafein,...
6. Pelvik yapının gebelik ve doğum sürecinde gördüğü bozulmalar
7. İleri yaş, menapoz ... gibi pek çok neden sayılabilir.

Üriner inkontinans tipleri

1. Stres inkontinans: Öksürük aksırık gibi karın içi basıncını artıran durumlarda meydana gelen idrar kaçırma tipidir. Daha çok gebelik, doğum, cerrahi müdehale sonrası anatomik yapıda olan deformasyonlar sonrası görülür.

2. Urge (sıkışma) inkontinansı: Ani gelişen işeme isteği,sonrasında görülen tuvalete yetişememe ve idrar kaçırma durumudur.İlerleyen yaş, üriner sistem enfeksiyonları, nörolojik hastalıklar neden olur.

3. Karma inkontinans: Stress ve urge tip inkontinansların beraber görüldüğü durumdur.

4. Taşma inkontinansı: Tıkanma veya aşırı dolu mesane sonucu idrarın tutulamaması durumudur, daha çok erkeklerde prostat problemleriyle birlikte görülür.

Anlaşılacağı üzere üriner inkontinansın pek çok nedeni ve tipi vardır. ilgili bir uzman tarafından değerlendirilerek ayırıcı tanısının yapılması ve hastaya özgü tedavisinin planlanması önem arz eder.

Üriner inkontinans tedavisi:
1. Pelvik tabanı güçlendiren Kegel egzersizleri,
2. işeme ve mesane egzersizleri,
3. İlaçlar,
4. Elektriksel stimülasyon,
5. Manyetik sandalye,
6. Cerrahidir.

Toplumda yüksek oranda görülen üriner inkontinansın tedavisi vardır ve hastalar çaresiz değildir. Uzun süre devam eden idrar kaçırma probleminiz varsa, sosyal hayatınızı da etkiliyorsa ilgili uzmanından bilgi ve tedavi alınız.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice KARABAY Fotoğraf
Op.Dr.Hatice KARABAY
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hatice KARABAY'ın Yazıları
► İdrar Tutamama (İdrar Kaçırma) Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► İdrar Kaçırma Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kadınlarda İdrar Kaçırma Dr.Sezgin SÖNMEZ
► İdrar Kaçırma ve Sistit Op.Dr.Mehmet SARIER
► İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi Prof.Dr.M.Murat NAKİ
► Kadınlarda İdrar Kaçırma Problemi Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Üriner İnkontinans (İdrar Kaçırma)' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Vajinismus Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:43
Top