2007'den Bugüne 92,354 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,984 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk Bir Yanılsamadır
YAZI #5762 © Yazan Psk.Dnş.Aygün ÖZER | Yayın Mayıs 2019
Aşk bir yanılsamadır. Gerçeklikle bağı ya yoktur ya da oldukça belirsizdir. Ancak bu yargı aşkın değersiz bir duydu-yaşantı olduğu anlamına gelmemeli. Aşk da en az gerçeklik kadar aynı değerdedir.Yanılsama ve gerçeklik arasındaki bağ ve geçiş bulanık olsa da,aynı şeyin iki yüzü gibidir:Yanılsama gerçeklikle sınanır,gerçekliğin sosu ise yanılsamadır.Hem, beyin simülasyon ve gerçeklik arasındaki ayrımı yapamayan bir organdır.Bazen hayal kurmak gerçek hayat denen ruhsuz oluşlardan daha canlı ve lezzetlidir.Bu anlama gelmek üzere aslında tüm sanatsal üretimler gerçekliğe belli bir mesafede duran yanılsama ürünleridir.Bu yüzden yaratıcılığın gizemli bölgesi olan bilinçdışından sızarlar ya da fışkırırlar.
Yanılsama ve gerçeklik birbirine zıt gibi görünen alanlar olsa da aradaki mesafe zamanla kapanıyor ve aşkla gerçeklik buluşuyor.Canlı,güçlü bir sevgi de bu buluşma zemininde filizleniyor.Aşkta şartlar,mesafeler ,tarafların özellikleri ve nitelikleri ikincil önemde oluyor.Sonuçta aşk hisseden kişiye aittir.Elbette kavuşma gerçekleşmese de, aşık, birine yönelecektir.
Bir arkadaşımın aktarımındaki Zen ustasına göre aşkı çürüten üç şey var:Bağımlılık,sahiplenme ve kontrol arzusu.Bu üç şey bireyin özgürlüğe mesafesini ortaya koyan mihenk taşları aslında.Bunlardan bağımlılık özerk ve ayrışmış olamamayı anlatıyor.Psikososyal gelişim basamaklarından erken bir aşama olan annede-bakıcıda takılıp kalmaya denk düşüyor.Bağımlılık dış dünyanın tehdidine karşı ilk cennet olan anne-bakıcı kucağına sıkı sıkıya sarılmak oluyor.Öyleyse bağımlılığın karşıtı da bağlantıda-ilişkide kalmaktır diyebiliriz.Bu bağımlılıkla kıyaslandığında eşit bir ilişki modelidir.
Sahiplenme de aşka-sevgiye yabancı bir olgudur. Sahiplenmede aşkın nesnesini kendi uzantısı olarak görmek vardır; kendinden bir parça olarak,kendi vücuduna-varlığına katmak.Buna füzyon da deniyor.Sahiplenmenin karşıtı ise olmaktır.Olmak,kendi olmak,kendini gerçekleştirmek,tekamül etmek bunların hepsi de sahiplenmenin alternatifidir.
Üçüncü olarak kontrol arzusu da aşk ve sevgiye uzak patolojik bir yönelimdir. Ciddi narsisistik bir görüngüdür.Herşeyin kontrol dahilinde olması demek,belirsizliklere tahammülsüzlük demektir.Belirsizlikten kaçmak da hayatın tahmin edilemeyen akışına set çekme çabasıdır.Aşık olunan kişiye yöneldiğinde,bu kişinin tercihlerine,iradesine,mutluluğuna yapılan bir müdahaledir.
Aşk,coşkun bir ruh hali ve yaşantıdır.Olgunlaşmış bireylerde sevginin ve yaratıcılığın kaynağı olabilir.Patolojik bireylerde ise gerçekdışı ve yıkıcıdır. Ama yine de ister olgunlaşmış ister takılıp kalmış olsun,burgacına aldığı insanın bütün ayarlarını değiştiren bir deneyimdir.
Sevgi,sevilenin iyiliğine,mutluluğuna,bütünlüğüne,selametine duyulan derin muhabbetken;aşk bencil,kör ve saldırgan olabilir.
Her ne kadar aşık olmanın biyolojik bir gerçekliği,fizyolojik göstergeleri varsa da(iştah azalması,uyku düzeninde değişiklik,beden ısısının yükselmesi vs.),aşkın içine doğduğumuz kültürün bir yaratımı olduğuna dair ciddi kuşkular ve bulgular vardır.Bazı araştırmalar göre, ki bu bazı araştırmalar hep vardır ,aşkın bilinmediği ve yaşanmadığı bazı topluluklar söz konusudur.Bizim içinde yaşadığımız post-modern kültürde ise endüstrilerarası bir aşk pazarından bahsetmek mümkündür.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aygün ÖZER Fotoğraf
Psk.Dnş.Aygün ÖZER
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışmanlık Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aygün ÖZER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,984 uzman makalesi arasında 'Aşk Bir Yanılsamadır' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Şeytan Yoktur Ocak 2022
◊ Ölüme Uzanan Hayatlar Şubat 2021
◊ Tutsak Uğurböceği Haziran 2020
◊ Tatil Yazısı Eylül 2019
◊ Yangın Yeri Ağustos 2019
◊ Şaşırmak Ağustos 2019
◊ Sınırlar,neden? Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:50
Top