2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkekte Hpv Enfeksiyonu
MAKALE #10199 © Yazan Op.Dr.Mehmet SARIER | Yayın Ocak 2013 | 5,637 Okuyucu
HPV Enfeksiyonu – Genital Siğiller Nedir?

Cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil,HPV virusu (Human Papilloma Virus ) enfeksiyonu sonucuoluşan hem kadında hem de erkekte genital bölgede sonucu gelişen karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen topluiğne başı kadar ufak 1-2 tane, bazen çok sayıda , bazen de 3-4 çapına erişebilen ağrısız, kısmen sert kitlelerdir. HPV enf, ülkemizde de giderek artan sıklıkta görülmekte, hem erkekte hem de kadında ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır.

HPV,Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır

“Human Papilloma Virus” daha çok hem erkek hem de kadın genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan ve kondilom (condyloma acuminatum) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna nedenolan bir;çeşit virüstür. HPV bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyonlara yol açar.HPV virüsü ve buna bağlı genital siğil enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer almasına rağmen çok nadiren de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabildiği bilinmektedir. Virüsün bulaşması kişinin enfekte bölgesinin örneğin penis veya kadın dış genital organı gibi diğer bireyin genital bölgelerine veya ağız makat gibi bölgelerine deri- mukoza teması ile bulaşır

Erkekte HPV Virüsü,


Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün, erkeklerde de penis kanserine neden olduğu bilinmektedir. Genellikle erkeklerin taşıyıcı olduğunu ve bu
nedenle korunmasının da kadınlar kadar önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir. Genital siğil erkek hastalar için de önemli riskler oluşturmakta olup tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir..

HPV Virüsü bulaştıktan sonra nasıl belirti verir?

Kuluçka süresi HPV tipi ne göre değişken olup bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında bir bir kuluçka devresini takiben kadında veya erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayıları ve büyüklükleri değişken siğiller (genital siğil, kondilom lezyonları) oluşturur. Yani bazı kişilerde virüsü aldıktan 2 ay sonra siğil çıkabildiği gibi bazı kişilerde ise bu virüs yıllaraca hiç belirti vermeyip örneğin 5 yıl sonra genital siğil olarak ortaya çıkabilmektedir. Oral seks ile ağza bulaşabildiği gibi komşuluk yolu veya anal seks ile makata etrafında veya içinde de kondilom, genital siğil lezyonları çıkabilmektedir. Prezervatif HPV’de tam koruma sağlamamaktadır. Bu nedenle sadece peniste değil tüm genital bölgede siğil görülebilmektedir. Hatta bu siğiller karına , kasıklara ve makat kısmına doğru yayılabilmektedir. Kısacası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyan prezervatif, HPV’de tam koruyucu olmamaktadır.

Erkekte HPV’nin bulaşma riskini ne arttırır?

HPV’nin bulaşmasını kolaylaştıran sebeplerin başında çok eşlilik gelmektedir. Erken yaşta cinselliğe başlamak , güvenli olmayan cinsel ilişkiye girmek bu tür HPV virusuna bağlı ;kanserlerin hazırlayıcı nedenlerinden bir tanesidir.


HPV enfeksiyonu , genital siğillerin tanısı nasıl konur?


Genital siğiller in tanısı deneyimli bir hekim tarafından göz ile kolaylıkla konulabilmektedir. Şüpheli siğillerde ve/veya tiplendirme yapmak icin ise biyopsi veya sürüntü alınarak da tanı koymak mumkundur.

Erkeklerde HPV hangi bölgelerde kansere sebep olabilmekte?

Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV makat bölgesi civarında yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere rastlanabiliyor. Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde geniz, bademcik, dil, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda
yemek borusu kanserine de neden olabilmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde HPV tedavisi mutlaka yapılmalıdır.Erkekte kondilom tedavisi için en iyi yöntem yakma yöntemidir. Erkekte kondilom tedavisi için seçenekler sırası ile koterizasyon, leep veya lazer ile doktorun seçeneğine göre yakma işlemi gerçekleştirilir. Tedavide genital siğilleri yakmanın yanı sıra dondurmak, cerrahi olarak çıkarmak ve küçük siğillerde özel kremler sürerek tedavi etme
seçeneği de bulunaktadır. Erkekte hpv tedavisi seçenekleri arasında yakma yöntemi en kalıcı yöntem olup nüksler yani tekrarlar daha azdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkekte Hpv Enfeksiyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mehmet SARIER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mehmet SARIER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet SARIER Fotoğraf
Op.Dr.Mehmet SARIER
Antalya
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mehmet SARIER'in Makaleleri
► Erkekte İnfertilite (Erkekte Kısırlık) Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Hpv Enfeksiyonu Dr.Belgin HARZADIN
► Hpv Enfeksiyonu Sıklığı Op.Dr.Levent TÜRK
► Klamidya Enfeksiyonu Op.Dr.Mehmet SARIER
► Vajinal Mantar Enfeksiyonu Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonu ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Erkekte Hpv Enfeksiyonu' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Klamidya Enfeksiyonu Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:00
Top