2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hpv Enfeksiyonu
MAKALE #13025 © Yazan Dr.Belgin HARZADIN | Yayın Ağustos 2014 | 3,456 Okuyucu
Hpv genital organlara yerleşebilen bir virüstür. Yerleştiği hücrelerde yapısal değişikliğe neden olurlar. Bazı HPV tipleri hücrenin DNA sını değiştirerek kontrolsüz çoğalan kanser hücrelerine dönüşmesine neden olabilirler. Kişinin vücut direnci enfeksiyonun seyrinde önemlidir. HPV enfeksiyonunun izlerini vücut zamanla silebilir. HPV virüsi taşıyan kişiler hemen kanser korkusuna kapılmamalıdır. Pap smear ile hücresel değişikliklerin takibi önemlidir.

Hpv bulaşma yolları

Çoğunlukla bir virüsle enfekte olmuş kişilerle cinsel temas sonrası bulaşır. Ortak kullanılan epilasyon aletleri, tıraş bıçağı, ağda gibi malzemeler de bulaştırıcı olabilir. Çok sayıda cinsel partner yada partnerin çok sayıda cinsel partnerinin olması yayılmayı arttırır. Oral yolla da bulaşabilir.

HPV belirtileri

Virüsle temastan 3-8 ay sonra belirtiler görülmeye başlar. Genital bölgede, anüs etrafında, vagen içinde sayıları ve büyüklükleri değişen kondilom yada siğil dediğimiz kitlelerin oluşması ile tesbit edilir. Bazen hiç belirti vermez. Rutin papsmear testi sonucunda şüpheli lezyonlar çıktığında ileri araştırmaya gidildiğinde tespit edilebilir.

HPV tanısı nasıl konulur?

Vulva, anüs, vagendeki tipik lezyonların varlığında tanı kolaylıkla konulabilir. Şüpheli lezyonlarda biyopsi ile tanı kesinleştirilir. Her kadının rutin pap smear kontrolü yaptırması gereklidir. Pap smear sonucunda şüpheli durumlarda kolposkopi gerekirse kolposkopik biopsi yapılır. Günümüzde HPV nin alt tiplerini belirlemek ve onkojenik alt tiplerini tesbit etmekte mümkündür.

Genital siğil nasıl tedavi edilir?

Tedavide amaç görünen lezyonların virüslere etkili ilaçlar ve koterizasyonla yok etmektir. Unutulmaması gereken kitleler yok edilse bile hücrelerin içinde gizlice yaşamını sürdüren virüsler sayesinde bulaştırıcılık devam eder.

Condilom oluşumu tedavi sonrası tekrarlayabilir mi?

Kişinin vücut direncinin düştüğü, immünitenin baskılandığı durumlarda bu virüsler aktif hale gelerek görünür lezyonlar yapabilirler. Gebelik bunun için tipik bir örnektir. HPV taşıyan bir kişi gebe kaldığında virüsün aktifleşerek condilom oluşturduğu görülebilir. Hayatında bir kez kondilom geçiren bayanların jinekolojik muayene ve papsmear testini daha sık yaptırmaları gerekir.

Gebelikte HPV

Gebelik sırasında büyük condilomlar normal doğuma engel olabilirler. Condilom alanları kanamaya eğilimli olur. Condilom varken normal doğum yapılırsa doğum kanalından geçerken bebeğin HPV virüsü ile enfekte olması mümkündür.

HPV aşıları

Gardasil adı verilen aşı HPV nin en çok genital siğil yapan 6-11 ve ensık rahim ağzı kanseri öncüsü olan 16-18 türlerine karşı etkilidir. 0-2-6 ıncı aylarda uygulanır.
Cervarix adı verilen aşı HPV nin 16-18 türlerine karşı geliştirilmiştir.0-1-6 ıncı aylarda uygulanır.

Aşının en yüksek koruyuculuğu henüz virüsle karşılaşılmadığı durumlarda olur.9 yaşından itibaren kız çocuklarına yapılabilir. Ne kadar erken yaşta yapılırsa timus bezi gerilemeden vücudun savunma sistemi o oranda iyi uyarılmaktadır.

Virüs bulaşmış kişilerin tedavisi için etkili bir aşılama yoktur. Ancak virüs tespit edilen vakalarda aşılanabilir. Henüz 4 tipe geliştirilen aşı çapraz reaksiyonla yaklaşık 10 tipe %50 oranında koruma sağlamaktadır. Aşı virüsün farklı tiplerindeki bulaşmalara karşı etkili olur. Aşı 3 kez yapıldıktan sonra koruyuculuk 5 yıl olarak söylense de aşının tekrarına gerek yoktur. 5 yıldan sonrada immünitenin devam ettiği gözlenmiştir. Aşının 10-45 yaş aralığında yapılabileceği ve etkili olduğu gösterilmiştir.

HPV ile enfekte kişiler aşılanabilir mi?

Aşı enfeksiyonu ortadan kaldırmaz. Kişinin enfekte olmadığı HPV tiplerine karşı bağışıklık sağlar.

HPV ile enfekte olan kişilerin bir kısmında zaman içinde kişinin savunma mekanizmaları bu virüsü ortadan kaldırır. Virüsün dokulara verdiği zararı azaltmak ve nüksleri önlemek için görülebilen lezyonlar çıkartılmalıdır. Eğer kişinin savunma sistemi virüsü zamanla yok edemezse kişi o virüsü taşıyıcı hale gelir. Virüs zaman zaman aktifleşip lezyonlara sebep olabilir.

Aşılamadan önce HPV tiplemesi gereklimidir?

HPV tiplemesi gerekli değildir.HPV aşısıyla 4 tipe karşı koruma ve çapraz reaksiyonla 10 tipe karşı koruma sağlandığı için aşının faydalı olacağı bilinmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hpv Enfeksiyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Belgin HARZADIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Belgin HARZADIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Belgin HARZADIN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Belgin HARZADIN'ın Makaleleri
► Hpv Enfeksiyonu Sıklığı Op.Dr.Levent TÜRK
► Klamidya Enfeksiyonu Op.Dr.Mehmet SARIER
► Erkekte Hpv Enfeksiyonu Op.Dr.Mehmet SARIER
► Vajinal Mantar Enfeksiyonu Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonu ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hpv Enfeksiyonu' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Enfeksiyonlar Ağustos 2014
► İnfertilite Nedenleri Ağustos 2014
► Vaginismus Temmuz 2014
► Gebelikte Beslenme Temmuz 2014
► Erken Menepoz Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:49
Top