2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vaginismus
MAKALE #12933 © Yazan Dr.Belgin HARZADIN | Yayın Temmuz 2014 | 3,052 Okuyucu
Vajinismus nedir?
Vajinismus kadınların vajinasının 1/3 alt kısmında yer alan kasların istem dışı kasılması sonrası ilişkiye girememe durumudur.Bu kaslar istem dışı ve refleks olarak kasılırlar.Bu kasılmanın derecesine göre penis vajinaya giremez . Ağır vakalarda ilişkiye girme denemesi tüm vücutta yaygın kasılmalara ve ağrılara sebep olur. Bazen ilişkiye girme düşüncesi panik atak tarzı semptomlara neden olur.Korku, panik, kalp çarpıntısı ve yaygın vücut kasılmaları görülür.
Vajinismus sebepleri nelerdir?
Vajinismusun nedeni bilinç altına yerleşmiş cinsellik ve cinsel birleşme hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlar olabilir. En çok bilişsel çarpıtma ilk birleşmede çok acı, ağrı ve kanama olacağı düşüncesidir. Bu düşüncedeki bir kişide gerçekten buna inandığı için çok ağrı hisseder.
Cinselliğe çok kapalı, cinselliğin ayıp, günah olarak algılandığı bir ortamda yetişmek, kızlık zarının çok değerli ve korunması gerektiği konusunda devamlı uyarılmak kız çocuklarında bilinç altında cinselliğe karşıt bir tutum yaratır.
Çocukluk dönemindeki cinselliğe tanık olmak, cinsel içerikli film seyretmek yada cinsel taciz ve tecavüz olayları da vajinismus sebebi olabilir.
Anneye çok bağlı yetişen, ayrıştırılmayan kızlar bilinç altı olarak kızlıktan kadınlığa geçişi reddederler.
Cinsel kimliğin gelişme döneminde olan 4-6 yaş dönemindeki kız çocukları babaya, erkek çocuklar anneye aşık olurlar. Bu dönemde baba kız çocuğa doğru davranışlar sergilerse bu süreç biter, daha sonra kendi yaşıtlarına karşı çocukluk aşkları başlar. Baba kızının bu davranışlarına çanak tutar ve özellikle annenin onun partneri olduğu yönünde mesajlar veremezse çocuğun bilinç altında babaya aşık olma süreci bastırılmış olarak kalır. Evlenme dönemi geldiğinde bu kızlarımız genelde bir yönüyle babaya benzeyen eşler seçerler. Eşini çok seviyordur ama cinsellik boyutunda bilinçaltı sanki babayla ilişkiye giriyormuş gibi suçluluk yaratır.
Vajinismus hastalarının eşleri ile ilişkileri
Vajinismuslu çiftlerin bir kısmı bu olayı tamamen kabullenip hiç vajinal ilişki denemesinde bulunmazlar.Bir süre sonra çocuk sahibi olmak istediklerinde aşılama ve tüp bebek metodu ile çocuk sahibi olma arayışına girerler.
Hastaların bir kısmında bu sorun evlilik problemi haline dönüşebilir.
Vajinismus problemi çözülmediği sürece kadında çaresizlik suçluluk ve terk edilme korkuları oluşur.Bu korkular fiziksel hastalık olarak da belirti verebilir.
Vajinismus Tedavisi
Öncelikle hastada vajinismusa neden olan sebebi bulup ona yönelik bir tedavi yaklaşımı tedaviye cevabı kolaylaştırır. Vaginismus tedavisi sırasında psikoterapi, EFT, hipnoterapi ve davranış terapisi yöntemlerini kullanıyorum. Tedavi % 100 başarı ile sonuçlanır. Tedavi sürecini belirleyen kişinin bu sorununu çözmek için ne kadar hazır ve istekli olmasıyla alakalıdır. Vajinismus bir kaçınma hastalığıdır. Vajinismus bilinç altının kişiyi korumak adına geliştirdiği savunma mekanızmasıdır. Kişinin bunu farketmesi sağlanırsa tedaviye direnç kırılır. Vajinismus tedavisi mekanik olarak penisin vajinaya girmesi olarak görülürse tedavi eksik kalır. Zeminde ki psikolojik sorun halledilmezse diğer cinsel problemlerle karşılaşılabilir. Cinsel isteksizlik, cinsel tiksinti, cinsel ağrı gibi. Bazen de psikolojik sorun giderilemediğinde vajinismus çözülmüş gibi görünür fakat kasık ağrısı, idrar yolları ağrıları hatta baş ağrısı, mide bağırsak problemleri gibi farklı hastalıklara neden olabilir.
VAGİNİSMUS TEDAVİ BAŞARISI İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER?
Vaginismus kimsenin kaderi değildir. Kesin tedavisi vardır. Tedavisi psikoterapi ile önerilen egzersizleri yaparak mümkündür. Tedavi için kızlık zarını kesmek veya lokal anestezi kullanmak çözüm değildir. Vaginismusun bir adı da kaçınma hastalığıdır. Tedavi süresince tedaviyi ertelemek için bilinçaltınız birçok sebep bulur. Bilinç altının oyununa gelmeyin, tedaviniz süresince yapmanız gerekenleri ertelemeyin, ümitsizliğe kapılmayın. Tedaviye geldiğinizi yakınlarınız biliyorsa tedavi başında onlara tedavi boyunca soru sormaları ve yorum yapmalarına izin vermeyin. Vaginismus sırasında erkekler eşlerine destek olmalı ve eşinin bunu başaracağına inanmalı ve terapi süresince sabırlı olmalıdır. Tedavi sırasında ilk ilşkiler başladığında erkeklerde sertleşme ve boşalma sorunu başlayabilir. Bu durumun da kısa sürede düzelir. İlk ilişkilerle birlikte hayal kırıklığı olabilir. İlişkiye girilir ama zevk alınmayabilir ve orgazm olmayabilir. Bunun nedeni öncelikle ilişkinin bir görev olarak görülmesinden kaynaklanır zamanla tam gevşeme ve rahatlama sağlandığında, penisin vaginaya girip girmediği kaygısı ortadan kalktığında ilişkiden zevk alma da başlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vaginismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Belgin HARZADIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Belgin HARZADIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Belgin HARZADIN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Belgin HARZADIN'ın Makaleleri
► Vaginismus ve Tedavisi Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
► Vaginismus Probleminin Çözümü Dr.H.Yeşim YERÇOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Vaginismus' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Enfeksiyonlar Ağustos 2014
► Hpv Enfeksiyonu Ağustos 2014
► İnfertilite Nedenleri Ağustos 2014
► Gebelikte Beslenme Temmuz 2014
► Erken Menepoz Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:03
Top