2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Ateş
MAKALE #14891 © Yazan Dr.Yılmaz BAY | Yayın Haziran 2015 | 3,275 Okuyucu
ATEŞ
Yüksek ateş hemen tüm annelerin korkulu rüyasıdır. Çocuğunuzun normal ateşi 37,3-37,8 C arasındadır. Karma aşılardan sonra 1-2 gün süre ile 38,5-39 C ye kadar hafif bir ateş yükselmesi olabilir. Genelde çocuklarda ateş mikrobik hastalıklarda yükselir ve hastalığın ilk harbecisidir. Bazen oda aşırı sıcak ve çocuk çok fazla giydirilmişse de her hangi bir hastalık olmadan ateşte hafif bir yükselme olabilir. Çevre koşullarını düzenlemekle bu ateş düşer.

Sevgili Anneler ve Babalar; ATEŞTEN KORKMAYINIZ.
Çünkü ateş, vücudun en önemli savunma mekanizmasıdır. Vücuda mikrop girdiğinde, vücudun bu mikrobu yakmak için ısısını yükseltir. Bu işlem, mikrobun ve bünyenin durumuna göre 38-41,7 derece arasında seyretmektedir. Aile içinde havale geçiren birisi yoksa 41 dereceye kadar yükselen ateş çocuğunuzda genelde havaleye ya da olumsuz bir etkiye neden olmaz. Ve de çocuğunuzun mikroplarla iyi savaştığının bir göstergesidir. Ateşine hemen müdahale ederek onun bu savaşına engel olmayınız.
ATEŞ NASIL ÖLÇÜLÜR? Evde mutlaka vücut ısısını ölçen bir Termometre bulundurunuz. Bunlar pille çalışan ve ısıyı yazarak gösteren dijital termometreler ya da kulaktan ısı ölçen termometreler olabilir. Kulaktan ısı ölçümü 2-3 yaş altı çocuklarda pek önerilmez. Çünkü kulak kanalı dar olabilir. Kulak kirli olabilir. Kulak termometresi kulak zarını tam görmediğinde yanlış sonuçlar verebilir. Çocuklarda en iyi ısı ölçümü makattan alınan ısı ölçümüdür. Termometreyi 2 cm. içeriye girecek şekilde makata yerleştirin. 1-2 dakika bekledikten sonra çıkarıp okuyun. Eğer çocuğunuzda makattan ısı ölçümü yapmak istemiyorsanız; kasık bölgesini iyice temizleyip kurulayın. Dereceyi kasığa yerleştirdikten sonra bağcını karnına doğru kıvırın. 1-2 dakika bekledikten sonra dereceyi okuyun. Ateş 37,8 C ve altında ise normaldir.Çocuklarda koltuk altından ısı ölçümü yapılmamalıdır.
ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Ateş; 38-38,5 derece arasında ise herhangi bir ilaç kullanmayın.
• Öncelikle üzerinde ki fazla giysileri çıkartın.
• İnce hafif ve vücudunu sıkmayan giysiler giydirin.
• Bulunduğu odanın sıcaklığını 20-22 derece olacak şekilde ayarlayın.
• Bol su ve sulu gıdalar içmesini sağlayın.
• Yemek için zorlamayın ancak yemek istiyorsa da kısıtlamayın.
• İstirahat için zorlamayın ancak aşırı fiziksel aktiviteyi azaltıcı önlemler alın.

Ateş; 38,5 C üzerinde ise yukarıda ki önlemlere ek olarak doktorunuzun önerdiği ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçtan (paracetamol ya da ibuprofen cinsi) çocuğunuzun kilosuna göre doktorunuzun önerdiği dozda verin. En az 1-2 saat bekleyin. İlaç etkisini göstermeye genellikle yarım saatte başlar. Ateşin tam olarak kontrol altına alınabilmesi için 2 saatin geçmesi gerekir. İlaç verdikten 2 saat sonra ateşte düşme eğilimi başlamışsa; herhangi bir ek önlem almadan 2 saat daha beklemelisiniz. Ateş düşürücü ilaç verdikten 2 saat sonra ateş düşmeye başlamamışsa ya da daha da yükselmişse ılık su ile çocuğunuzun vücudunu silebilirsiniz. 39,5 derecenin üzerinde ki özellikle 40-41 derece dolaylarında ki ateşte mutlaka doktorunuzu aramalısınız.
ILIK SU İLE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
1. Geniş bir kap içerisinde vücut sıcaklığının 2 derece altında genellikle 36-37 C dolaylarında bir su hazırlayın.
2. Çocuğun vücudunu tahriş etmeyecek yumuşak bir bez, havlu, çocuğunuzun pamuklu atletleri ya da süngerlerden birkaç adet bu suyun içerisine koyun.
3. Bebeğinizin üzerinde ki tüm giysileri çıkartarak onu kuru bir havlu üzerine yatırın.
4. Ilık suya koyduğunuz bezlerden birini çocuğunuzun alın bölgesine koyun. Diğer havlu ile vücudun yüz, karın, diz, el bileklerinin iç yüzü, koltuk altı ve kasık bölgelerini silin. Ana damarlar bu bölgelerden geçtiği için silme işlemi ile ateş daha kolay düşecektir.
5. Alın bölgesine koyduğunuz bezi ve vücudunu sildiğiniz bezi her 2-3 dakika da bir değiştirin.
6. Vücuda ıslak bezler koyup beklemeyin. Mutlaka ıslak bezle silin.
7. Ilık suya batırılmış bezle silme işlemi ile ateşi düşürmek için silme işlemini aralıksız olarak 20-30 dakika süreyle sürdürülmesi gerekir. Çocuğunuz ağlasa da bu silme işlemini sürdürmelisiniz.
8. Eğer bebeğiniz ılık suyla silme işlemine şiddetli tepki gösteriyorsa ılık suyla banyo yaptırabilirsiniz.
ILIK SU İLE BANYO NASIL YAPTIRILIR?
1. Geniş bir kap ya da küvet içinde 36-37 C dolaylarında su hazırlayın.
2. Bebeğinizi boynundan altı bu suyun içerisinde olacak şekilde küvete oturtun. (Bebeğiniz çok ağlıyorsa birlikte küvete girebilirsiniz.) 20 ile 30 dakika arasında küvet içinde bekleyiniz. Küvetten çıktıktan 0,5-1 saat sonra ateş düşmeye başlar.Hemen ateş düşmedi diye telaş etmeyiniz.
Ilık suyla 1-2 dakika süreyle duş aldırmanın ateşin düşürülmesine hiçbir yayarı yoktur asla yapmayınız.
3. Banyodan çıktıktan sonra yumuşak bir havluyla vücudunu silin.
4. Çocuğunuzun üzerine ince, hafif ve vücudu sıkmayan yumuşak giysiler giydirin.
3 Ilık suyla sildikten ya da banyo yaptırdıktan 0,5-1 saat sonra ateş yeterince düşmediyse çocuğunuzu giydirmeden kuru bir havlu üzerine yatırın. Vücut üzerinde hafif bir akım olacak şekilde 20-30 dakika süre ile yelpazeleme uygulayın.
Ateşi düşürmek için alkol, sirke ve kolonya kullanmayın.
Soğuk su ile çocuğunuza duş aldırmayın. Alnına ve vücuduna soğuk suya bastırılmış bezler koyup beklemeyin. Çünkü bu işlemler derideki damarları daraltarak ateşin düşmesini engellemekte ve vücudun iç ısısını yükselterek havale geçirme riskini arttırmaktadır.


ATEŞLİ HAVALE

Çocuğu olan tüm ailelerin kabusu olan ve çocuk hekimliğinin en acil problemi ateşli havale konusuna gelirsek;aAile içersinde ateşli havale geçiren birisi yoksa çocuğunuzun ateşli havale geçirme riski son derece düşüktür. Havale geçirse bile 1-2 kez ateşli havale çocuğunuzun beyninde kalıcı olumsuz bir etki yapmaz.

ÇOCUĞUNUZ ATEŞLİ HAVALE GEÇİRİYORSA

Aşağıdaki önerileri uygulayınız:
1. Panik yok.
2. Çocuk pencere kenarına yumuşak bir yere sağ ya da sol tarafa yatırılmalıdır. Temiz hava alabilmesi için pencere açılmalıdır.
3. Çocuğun ağzını açmak için elle veya yabancı cisimle zorlamayın. Dilini ısırmaması için bir çorba kaşığının sap kısmına bir bez sarın ve bu kaşığı dişlerinin arasına yerleştirin.Asla zorlamayın.
4. Hava yolunu açmak için başını hafif arkaya doğru götürün.
5. Ağzında emzik varsa çıkarttın.
6. Ortamın sıcaklığını düşürün.Havale bittikten sonra ılık su ile silme işlemini uygulayabilirsiniz.
7. Havale geçiren çocuk kesinlikle küvete sokulmamalıdır.
8. Yukarıdaki işlemleri sürdürürken doktorunuzu ya da en yakın sağlık kuruluşunu arayınız ve onlara ulaşmak için hazırlıkları yapınız.
9. Havale esnasında çocuğunuzun ağzından burnunda hava vermeye kalkmayın,yüzüne darbe vurmayın,

Başarı Dileklerimle
Dr. Yılmaz BAY
Çocuk Sağlığı Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Ateş" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Yılmaz BAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Yılmaz BAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yılmaz BAY Fotoğraf
Dr.Yılmaz BAY
İzmir
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Yılmaz BAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Ateş' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda İshalde Tedavi Ağustos 2017
► Dondurma Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:10
Top