2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Parmak Emme Problemi
MAKALE #16349 © Yazan Sümeyye BÜYÜK | Yayın Mart 2016 | 5,066 Okuyucu
Çocuklarda Parmak Emme Problemi

Parmak emme, çocuklarda herhangi bir psiko-patolojik etken olmaksızın 3-4 yaşlarına kadar normal görülen bir olgudur. Parmak emme alışkanlığı çoğu aileyi endişelendirse de bu anne karnında öğrenilen, yeni doğanda emme refleksi ile gelişen doğal bir davranıştır. Bebeklikten başlayarak devam eden parmak emmenin yaş ilerledikçe azalması gerekir. Aksi takdirde fiziksel ve sosyal olarak çocuğun günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başlar.

İlk çocukluk döneminde bebeğin uykuya geçerken, acıktığında, yorgun veya sinirli olduğunda parmak emmesi normaldir. 3 yaş dolaylarına kadar çocuğun ara sıra parmak emmesi normal sayılabilir ancak sıklaşarak süregelmesi halinde dişlerde deformasyona ve sosyal-duygusal problemlere neden olabilir. 4 yaşlarında bu davranışın kaybolması beklenir. Ancak devam ederse çocuğun parmağı iyice hassaslaşmaya ve rengi de koyulaşmaya başlar. 5 yaşında ama hala yoğun bir şekilde parmak emen çocukta bazı ihtiyaçların giderilmesi gerektiği mesajı alınabilir.

Parmak emme davranışının olası nedenleri:
Emzirme süresinin kısa olması,
Çocuğun açlık duyması, az emmiş olması,
Diş çıkarma süreçlerinde olması,
Anne -çocuk arasındaki güven duygusunun eksik olması,
Bir gerginlik veya huzursuzluğunun olması,
Yeni bir kardeşin gelmesiyle regresyon yaşaması,
Ailede huzursuz ortam veya okul ile ilgili problemler olması,
Çocuğun psikolojik bir baskı altında hissetmesi,
Bir başkasının davranışını modellemesi (çok nadiren)

Dikkat edilmesi gerekenler:
Ebeveynlerin paniğe kapılmaması ve çocuğun üstüne gitmemesi,
Çocuğa “Parmağını çek ağzından “ gibi direkt uyarılar yapılmaması,
Çok sık olmamak şartı ile bu davranışın sağlıksal zararlarından bahsedilmesi,
Parmak emerken görüldüğünde, çocuğa bir iş verilerek veya onunla konuşularak dikkatinin dağıtılması,
Çocuk uyku esnasında parmak emiyorsa uykuya dalana kadar, çocuğa eşlik edilmesi,
Diğer zamanlarda da çocuğun çok fazla yalnız başına bırakılmaması,
Varsa örnek davranış modellerinin ortadan kaldırılması,
Arkadaşlarının alayı, anne babanın sürekli eleştirileri, öğretmenin uyarısına maruz kalmaması.

Çocuğa parmak emme davranışının bebeklere has bir davranış olduğu uygun bir dille anlatılmalıdır. 4-5 yaşına gelmesine rağmen hala parmak emen çocuklara bunun bebeksi bir davranış olduğu, başkalarının gözüne hoş görünmeyeceği sade bir dille anlatılabilir. “Haydi oyuncaklarınla oynayalım” gibi teklifler yapılarak ilgisinin başka yöne çekilmelidir. Bazen küçük çocuklara emzik veya lolipop vermek de yararlı olabilir. Eğer bu davranış altta yatan başka nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa bu nedenler araştırılmalı ve bu hususlarda çalışmalar yapılmalıdır.

Bu zararsız ama rahatsız edici davranışın ortadan kalkması için çocukla ailenin arasındaki ilişki incelenmeli ve var olan aksaklıklar giderilmelidir.
Ailede huzurlu bir ortam olması, ebeveynler arasında gerginlik olmaması, çocuğun kendini değerli hissetmesi önemlidir. Parmak emme sorunu, ilerleyen yıllarda da bu önlemlere rağmen devam ediyorsa bir uzmana danışılmalıdır.

Çocuğun emme arzusu anne tarafından yerine getirilmediği takdirde parmak emme alışkanlığı görülebilir. Anneyi emerek doyuramadığı psikolojik ihtiyaçlarını değişik şekillerde doyurmaya çalışabilir. Çocukların genel olarak sık başvurdukları doyum şekli parmak emmedir. Bu sebeple anne ciddi bir engel olmadığı sürece çocuğunu en az 1,5-2 yıl emzirmelidir.

Çocuk Gelişimi Uzmanı & Aile Danışmanı
Sümeyye BÜYÜK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Parmak Emme Problemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Sümeyye BÜYÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Sümeyye BÜYÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyye BÜYÜK Fotoğraf
Sümeyye BÜYÜK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Sümeyye BÜYÜK'ün Makaleleri
► Çocuklarda Parmak Emme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Parmak Emme ve Tırnak Yeme Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Emme Refleksi, Anne Sütü ve Ruhsal Yansımaları Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Çocuğum Parmak Emiyor! Sibel ÖZDEMİR
► Alt Islatma Problemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Parmak Emme Problemi' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top