2007'den Bugüne 92,712 Tavsiye, 28,302 Uzman ve 20,049 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Parmak Emme Davranışı
MAKALE #22623 © Yazan Psk.Tuğba ÇETİNKAYA | Yayın Aralık 2021 | 1,125 Okuyucu
Emme davranışı, doğumla birlikte gelen ve ilk aylarda temel ihtiyacı karşılayan bir reflekstir. Özellikle ilk 6 ay bebek, bu refleks sayesinde hayatta kalmayı sağlar. Öte yandan Freud’un Psikodinamik kuramına göre de doğumdan itibaren ortalama olarak ilk 12 ay oral dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde ağız çocuğun haz aldığı bölgesidir. Gördüğü her şeyi ağzına alma eğilimindedir. Onu keşfetmesi için tadına bakması gerekir.
Gelişim görevi olarak tanımlanan emme davranışının yeteri kadar karşılanmaması halinde, kişinin sonraki yıllarda da nesneleri ağza götürme, sigara-puro içme gibi oral aktivitenin olduğu davranışlar göstereceği ileri sürülmektedir
Annelerin büyük bir çoğunluğu parmak emmenin açlıktan kaynaklandığını düşünürler. Oysa bu emme %50'den %87'lere varan yüksek bir oranda beslenmeye bağlı olmayan yaygın bir davranıştır. 1 yaş çocuklarının hemen hemen yarısı parmaklarını emerler. Uykuyla parmak emme arasında yakın bir ilişkinin olduğu, uykusu gelen bebeğin parmağını ağzına götürdüğü görülür.
Çocuklarda parmak emme davranışı 3-4 yaşlarına kadar herhangi bir psiko-patolojik sorun olmaksızın devam edebilmektedir. Özellikle bu yaşlarda %23 ile %46 oranında parmak emme davranışı gözlenebilir. Dolayısıyla uzmanlarca sıklıkla 4 yaş ve üzerinde olan çocuklar değerlendirmeye alınır ve tedavi planı uygulanır. Bunun yanında parmak emme davranışı genelde 9-10 yaşlarına kadar devam edebilirken, çok nadir de olsa ilerleyen yaşlarda da görülebilir
Parmak emme davranışı her zaman psikolojik bir problemin sonucu ya da nedeni olmayabilir. Tamamen bebeklik dönemindeki emme davranışının devamı olabilir. Özellikle bebeklik döneminde yalancı meme ya da uzun süren biberon kullanımının bir devamı ya da bu objelerin yoksunluğu olarak da devam edebilir.
Parmak Emme Davranışının Nedenleri
Parmak emme davranışı sıklıkla stres yaratan durumlarda ortaya çıkmaktadır. Uyku zamanı çocuklar için oldukça stresli bir zaman dilimi olmaktadır. Dolayısıyla yatma zamanı geldiğinde çocuklarda emme davranışı görülebilir.
Yine stres yaratan bir diğer durum da yeni bir kardeşin gelmesidir. Bebeklik dönemine özgü kabul edilen bir davranış olan emme davranışını kardeşinde gözlemleyen çocuk, kaybettiği anne-baba ilgisini yeniden kazanmak için regresif davranışta bulunarak parmak emme davranışı gösterebilmektedir. Öte yandan anne ya da baba kaybı da parmak emme davranışına neden olabilir.
Ülkemizde yapılan bir başka çalışmada ise içe kapanıklık ile parmak emme davranışı arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu rapor edilmiştir Çocuklardaki parmak emme davranışının özelikle yalnızken ve sosyal etkileşimin olmadığı durumlarda sıklıkla meydana geldiği ifade edilmektedir. Çocuklardaki parmak emme davranışının özelikle yalnızken ve sosyal etkileşimin olmadığı durumlarda sıklıkla meydana geldiği ifade edilmektedir
Parmak emme davranışının nedenlerine Psikoanaltik yaklaşımın dışında farklı teoriler de ileri sürülmüştür. Bunlardan birisi de emzirme teorisidir. Şayet birey yeterli ve tatminkar bir emzirilme deneyimi yaşayamazsa, ilerleyen yaşlarında parmak emme davranışları sergileyebileceği ileri sürülmektedir Çocuk ikincil kazanç sağlıyor olabilir.
Ailede huzurlu bir ortamın olmaması veya okulda yaşanabilecek problemler de parmak emme davranışı tetikleyebilir veya sürmesine katkı sağlayabilir. Aile içerisinde güven duygusunun zedelenmiş olması, korku, uykusuzluk, yalnızlık gibi duygularla baş edebilme stratejisi, aşırı baskıcı ve kontrolcü ebeveyn tutumları da parmak emme davranışına neden olabilir.
Parmak emme davranışını konusunda gelişimsel dönemlerde dikkate bu durumun üstesinden gelinemiyorsa bir uzman desteği almak fayda sağlayabilir.

Psk. Tuğba ÇETİNKAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Parmak Emme Davranışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tuğba ÇETİNKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tuğba ÇETİNKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba ÇETİNKAYA Fotoğraf
Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğba ÇETİNKAYA'nın Yazıları
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuklarda Parmak Emme Psk.Sadık SUN
► Parmak Emme Problemi Sümeyye BÜYÜK
► Parmak Emme ve Tırnak Yeme Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı Psk.Gökçe NUHPAŞAOĞLU KAYALAR
► Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,049 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Parmak Emme Davranışı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Depresyon Ocak 2022
► Kekemelik Nedir? Ocak 2022
◊ Disleksi Nedir? Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:58
Top