2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı
MAKALE #13362 © Yazan Psk.Büşra GÜNEŞ | Yayın Ekim 2014 | 4,153 Okuyucu
Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı

Çocukların yalan söylemesi ebeveynleri oldukça endişelendiren bir konudur. Çocuğun sağlıklı gelişimi için dikkatle ele alınması gerekmektedir çünkü yalan karşısında verilen tepkiler bu davranışın devamını ve daha da sıklaşmasına neden olabilir.

Çocukların söylediği yalanlar yaşlarına göre farklılık gösterebilir.

6-7 yaş öncesinde söylenen yalanlar çoğunlukla “sözde” yalanlardır. Bu dönemde çocuklar gerçek dışı konuşabilirler, olmamış olaylar anlatabilirler ya da hayali arkadaşları olabilir. Söyledikleri yalanlar daha çok oyun gibidir. Bu tarz doğru söylememe durumunu yalan olarak nitelendirmemek gerekmektedir. Çocuk ile konuşurken de “yalan” kelimesi kullanılmadan iletişim kurulmaya çalışılmalıdır. Bu dönemde verilen tepkiler çok kritiktir çünkü verilecek abartılı tepkiler yalan söyleme alışkanlığına dönüşebilir. Bazen de çocuklar çevresindekileri kandırmak, ilginç şeyler anlatarak onları şaşırtmak ve ilgi çekmek için yalan söyleyebilirler. Bu tarz yalanlara ise “patolojik yalanlar” denilmektedir. Çoğu durumda çocuk bir yanlış yapmıştır ve bu suçu gizlemek için yalan davranışına başvurmaktadır. Bu tarz yalanlar ileride bazı hırsızlık gibi ciddi davranış bozukluklarına da neden olabilmektedir.

“Sosyal yalanlar“ ise daha çok nezaket veya gönül alma gibi nedenlerle söylenen yalanlardır, çocukluktan ergenliğe doğru olan dönemde daha sık görülür. Bunların yanında anne ve babalarının yalan söylediğine şahit olan çocuklar, bu davranışı model alıp yalan söyleyebilir. Bazen çocuk, davranışları için sık sık eleştiriliyorsa ve ceza alıyor ise kendisini savunmak için yalan söyleyebilir. Bazı çocuklar ise “yüceltilmiş yalan“ diye adlandırılan başkalarının hayranlığını kazanmak ve takdir görmek için yalan söyleyebilir. Bunlar “3 katlı evimiz var” gibi maddi içerikli olmasının yanında, babası ölmüş bir çocuğun “babam var” demesi örneğinde olduğu gibi manevi içerikli de olabilir. Çıkar için söylenen yalanlarda ise bir durumdan kar elde etmek için yalan söyleme durumu vardır; çoğu zaman anne ve baba model alınmıştır.

Çocuklarda Yalan Söylemenin Nedenleri

Yalan söyleme altında pek çok karmaşık nedenlerin yattığı bir konudur. Herkes için farklı bir ihtiyaca hizmet eder. Çocukların yalan söylemesinin nedenleri çoğunlukla aşağıdaki gibidir:

Çocuklar anne ve babalarından onay almak ve onlar tarafından beğenilmek için yalan söyleyebilirler. Özellikle mükemmeliyetçi ve çocuklarının başarı/başarısızlığına karşı aşırı hassas ebeveynlerin çocukları, anne ve babalarının kendilerini yetersiz görmemesi için yalana başvurabilir.
Cezalandırıcı ebeveynlerin çocukları yanlış davrandıklarını düşündüklerinde cezadan kaçmak için yalan söyleyebilirler.
Çocuğa verilen görevler, çocuğun potansiyeli ile uyumsuz ise görevi yapmamak için yalan söyleyebilirler.
Çocukların başka sorunları ya da aile içi sorunlar için yaptığı bir yardım çığlığı olabilir.
Bazen dikkat çekmek ve ilgiyi üzerinde toplamak için yalan söyleyebilirler.
Yalan söylemek çocukların işlerini halletmesini sağlıyorsa ve bir nevi ödül getiriyorsa yalan söyleyebilirler.
Anne ve babası ya da arkadaşları yalan söyleyen çocuklar bu davranışı taklit edebilir.
Ailesine aşırı bağlı çocuklar, onları üzmemek ve sevgilerini kaybetmemek için gerçeği gizleyebilirler.
Bazen sadece güzel şeyler hissetmek için yalan söyleyebilirler, bunun için hayallerinde olmasını istedikleri şeyleri olmuş gibi anlatabilirler.
Yalan Söyleyen Çocuklara Yaklaşım

İlk adım yalanın özelliğini bilmektedir. Yalanın hangi amaçla söylendiğinin bilinmesi gerekmektedir. Bir hatayı gizlemek mi yoksa bir başkasına yardım veya onları incitmemek için mi veya ilgi çekmek ve sevilmek için mi olduğu ortaya çıkarılmalıdır.
Yalana kıskançlık, mutsuzluk , travma, korku, takdir kazanma ve dikkat çekme gibi hangi psikolojik faktörlerin neden olduğu incelenmelidir.
Çocuğun yalanı en çok kime karşı söylediği ortaya çıkarılmalıdır.
Çocukların en sık yalan söylediği durum ve koşullar tespit edilmelidir.
Çocuğa yalan söylemenin avantaj ve dezavantajları, doğru söylemenin avantaj ve dezavantajları açıklanmalı ve yalanın uzun vadede zarar getireceği gösterilmelidir.
Çocuklar kötü bir şeyler yaptığında bile doğruyu söylediklerinde takdir edilerek pekiştirilmelidir.
Yalan söyledikleri için azarlanmamalı ve ağır cezalar verilmemelidir; sözel ve fiziksel şiddet uygulanmamalıdır.
Çocuklar ile bu konuda konuşurken onların kişiliği değil davranışı ele alınmalıdır.
Anne ve baba olarak yalan söylemekten kaçınılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Büşra GÜNEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Büşra GÜNEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra GÜNEŞ Fotoğraf
Psk.Büşra GÜNEŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Büşra GÜNEŞ'in Makaleleri
► Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı Psk.Gökçe NUHPAŞAOĞLU KAYALAR
► Çocuklarda Yalan Söyleme Psk.Sadık SUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hastalık Hastalığı Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:14
Top