2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sevgi Bağımlılığı
MAKALE #13358 © Yazan Psk.Büşra GÜNEŞ | Yayın Ekim 2014 | 5,129 Okuyucu
Sevgi Bağımlılığı

Romantik komedi filmlerinde, çoğu zaman hayatı yolunda gitmeyen ya da çok sıkıcı olan bir kişinin yaşamına biri girer ve bir beyaz atlı prens edasıyla bir anda bir sihir olmuş gibi tüm sıkıntılarından kurtulur ve artık çok mutlu olur. Kim böyle bir senaryoyu düşlemez ki? Peki filmleri bırakıp etrafımıza bakalım, tüm şarkılar aşktan bahsediyor, tüm diziler aşkla ilgili ve dahası tüm arkadaşlarımız aşk muhabbeti yapıyor. Etrafımız bu kadar aşkla dolu ve aşk duygusu bu kadar yüceltiliyor iken bir sevgilisinin olmaması kişi için oldukça sorun yaratabiliyor. Bazı kişiler bu sorunu yaşamlarındaki tüm problemlerinin nedeni olarak merkeze yerleştirince beraberinde olumsuz duygular yaşamaktadırlar.

Sevgi bağımlısı olan kişiler, bir ilişkisi olmadıklarında oldukça rahatsız olurlar. Sevgilinin olması onlar için bir seçenek değil ihtiyaçtır. Bu durumla ilgili yaptıkları değerlendirmeler çoğu zaman hatalar barındırır. Akıllarından sıklıkla “Bir sevgilimin olmaması acınası biri yapar”, “Bir sevgilim yoksa herhangi bir aktiviteye katılmamın da anlamı yok”, “Bir şeylerden keyif almam için başkalarına ihtiyacım var”, “ Ancak bir sevgilim var ise mutlu olabilirim“ gibi işlevsel olmayan düşünceler geçer. Bunun sonucunda üzüntü, çökkünlük, hayal kırıklığı, kızgınlık gibi duygular yaşarlar ve sonuç olarak yalnız kalmaktan çok korktukları için bir ilişkiden diğer ilişkiye koşarlar ve kendilerine uygun olmayan ve kötü davranan kişiler ile birlikte olurlar. İlişki sırasında arkadaşlar, aile gibi diğer sosyal destek sistemleri ile de bağlantı kurmak yerine tek odak noktaları hayatlarındaki kişi olur. Sürekli onu düşünür ve gitmesini engellemek için kendi tercihlerini belirtmez, karşısındakinin isteklerine sürekli uyum gösterir. Duygu durumunda ilişkinin gidişatına göre sürekli iniş çıkışlar yaşarlar. Sonuçta ilişkileri olsa da, olmasa da mutsuzdurlar. Aşağıda bağımlı ilişkinin özelliklerini inceleyebilirsiniz:

Kendilerini tükenmiş hissederler
Benlik sınırları net değildir
Sado-mazoşist davranışlar sergilerler
Olayları akışına bırakmaktan korkarlar
Riskten, değişiklikten ve bilinmeyenden korkarlar
Bireysel gelişimleri kısıtlıdır
Gerçek anlamda kimseyle yakınlık kuramazlar
Psikolojik oyunlar oynarlar
Ancak karşılık almak üzere verirler
Karşılarındakini değiştirmeye çalışırlar
Kendilerini bir bütün hissedebilmeleri için birine ihtiyaçları vardır
Çözümleri kendilerinin dışında ararlar
Koşulsuz sevilmeyi ister ve beklerler
Bağlanmayı reddederler
Başkaları tarafından onaylanıp değer verilmek isterler
Terk edilmekten korkarlar
Eski, kötü hisleri tekrar tekrar yaşarlar
Yakınlığı hem isterler hem de ondan korkarlar
Diğer insanların duyguları üzerinde güçleri olduğunu düşünürler
Güç oyunları oynarlar
Sevgi Bağımlılığını Yenmek İçin Öneriler:

Öncelikle bu durumun sizin için avantaj ve dezavantajlarını düşünün ve bir yere not alın.
Tek başına, bir başkasına ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz aktivitelere katılın
Yalnız iken keyif alabileceğiniz, tatmin olabileceğiniz şeylerin listesini çıkarın ve keyif alıp almadığınızı test edin.
Yalnız olmanın avantajlarını düşünün.
Neden bir sevgiliye ihtiyacınız olduğunu yazın.
Kendi başınıza gerçekleştirdiğiniz başarılarınızı listeleyin
O kişiye neden ihtiyacınız olduğunu düşünün. Onun size sağladığı şeyleri kendinize verip veremeyeceğinizi anlamaya çalışın.
Bir takım ihtiyaçlar ile istek ve tercihler arasındaki farkı göz önünde bulundurarak, “ihtiyacım var” ifadelerinizi “tercih ediyorum” a dönüştürmeye çalışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sevgi Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Büşra GÜNEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Büşra GÜNEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra GÜNEŞ Fotoğraf
Psk.Büşra GÜNEŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Büşra GÜNEŞ'in Makaleleri
► Aşk mı Sevgi mi? Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ
► Sevgi (Li) mi? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Sevgi... Psk.Enise AKGÜL
► Beş Sevgi Dili Psk.Bahar ERDEN
► Arzu ve Sevgi Psk.Dnş.Ezgi OKTAR
► Sevgi Uzerine Psk.Beria Bilge ŞENER
► 5 Sevgi Dili Psk.Meral KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sevgi Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hastalık Hastalığı Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:03
Top