2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk mı Sevgi mi?
MAKALE #17913 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ | Yayın Şubat 2017 | 14,582 Okuyucu
AŞK MI SEVGİ Mİ?

İnsanlık tarihi boyunca insanların en çok talep ettikleri acısını severek çektiği bir duygudur aşk. Amerikalı antropolog Helen Fisher araştırmasında hangi statü, yaş ve cinsiyette olursa olsun deneyimler bakımından aşkın birbirine çok benzediğini görülmüştür. Aşık olunduğunda algılar otomatik olarak değişir. Bu geçici bir görme kusuru olarak tanımlanabilir. Karşıdakini olduğu gibi değil de görmek istediğimiz gibi görmeye başlarız. Olumlu yanları bir kenara olumsuz yanları bile sempatik gelmeye başlar. Bu açıdan bakıldığında aşkı “hayal edilen ile gerçek arasındaki farkı anlayıncaya kadar geçen süre” şeklinde tanımlanabilir.

Aşık olan çiftler birbirilerini temel mutluluk kaynakları olarak tanımlarlar. Bu dakikadan sonra artık kimseye ihtiyaç duymadıklarını biz bize yeteriz inancında oldukları görülür.
Aşkın temelinde ihtiyaç ihtimali vardır. Böyle olduğunda bencillik de beraberinde gelebilir. Aşkı biraz önce de ifade ettiğimiz gibi geçici bir görme kusuru olarak tanımlamıştık. İhtiyaç duyulan sanki her zaman karşılanacakmış gibidir. Çiftler mükemmel bir uyum içinde olduklarını düşünür. Bu ihtiyaca dayalı ilişkide zamanla görme kusuru ortadan kalkmaya gerçekler yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlar. Artık hiçbir şey hayallerdeki gibi toz pembe değildir. Hayallerimizle kahramanlarımız arasındaki tercihte yepyeni bir hayal için aşkımızın kahramanından vazgeçip yeni bir kahraman aramaya başlarız ve ardından tekrar aşık oluruz.

Aşk ve sevgiyi dilimizde farklı şekilde tanımlamak mümkündür. Aradaki farkı şöyle tanımlamak mümkündür. Fark “Seni seviyorum; çünkü sana ihtiyacım var.” İle “Sana ihtiyacım var; çünkü seni seviyorum.” Cümlelerindeki fark gibidir. Aşk bir ihtiyaçtan doğar sevmek ise bir sanattır ve sanat farklı şekillerde ortaya çıkar. Aşk içinde tutkuyu sevgi ise şefkat ve sevecenliği barındırır. Aşk insanın egosun sevgi ise ruhunu besler. Aşkta talepler arzular senin için şunları yaptımlar varken sevgide paylaşım ve çıkarsızlık vardır. Sevgi vermesini bilir aşk ise istemesini… sevgi bu yüzden olgunlaşmış bir ruh ister.

Aşkın içinde yakın ve yoğun bir bağımlılık vardır. Bu hayal kırıklığına neden olabilir. Sevgide böyle bir şey yoktur. Aşkta ihtiyaçlar tatmin edilmeyi bekler ve talep etmeyi gerektirir. Karşıdakine “Seni seviyorum.” Denir; çünkü ondan da “Ben de seni seviyorum.” Cümlesini duymak içindir. Sevgi ise sadece karşıdakini tatmin etmeye yöneliktir.

Aşkta karşılıklılık vardır. Sevgide ise iki kişi olması gerekse de karşıdakinden bağımsız olabilir. Özetle aşk “Eğer karşıdakinin beklentilerini karşılarsan devam ederim.” Der. Bu durum ipotekli bir sevgidir ve karşıdakini baskı altına alır. Burada sevilen de sevdiğini kaybetmemek için sevgiyi kazanmasını sağlayan özellikleri kaybetmemeye çalışır.
Sevgide kişi olan ve olmayan tüm özellikleriyle sevilir. Gerçek sevgide karşılaştırmalar, eğerler, çünküler olamadan sevilir.

Sevdiğimiz zaman birbirimize hediye veririz. Burada bu davranış yerine getirilirken ‘Acaba o da aynısını yapar mıydı?’ diye düşünmeyiz. Bu sevgidir ve sevgide ona onun ihtiyacı olan şeyi kendi ihtiyacımızdan vazgeçmek pahasına vermektir.
Sevgi ne istendiğiyle ilgili değildir. Sevgi, sevilene sevgisini koşulsuz vermekle ilgilidir. Sevgi ne hissettiğimizle ilgili değil karşımızdakine ne hissettirdiğimiz ile ilgilidir. Çünkü insanlar bazen insanları değil onların kendilerine övgü, takdir ifadelerini seviyor.
Aşk bir bakışla doğabilir; ama sevgi ve şefkatle olgunlaşabilir. Bunun için birlikteliklerde aşkı sevgiyle devam ettirebilmek gerçek olgunlaşmış bir sevgi gerektirir. Bu da birlikteliklerde sevmeyi becermekle geçiş dönemlerinde ilişki ve sevgiyi sağlıklı tutmakla mümkündür.

Güzel birlikteliklerin hep aşk ve sevgi sonucu olduğu düşünülmektedir. Hâlbuki bu iki duygu iyi bir beraberliğin nedeni değil sonucudur. Bunu ortaya çıkaracak olan da iyi bir ilişkidir.

Evliliklerin, duygusal beraberliklerin doyumlu bir şekilde devam edebilmesi olgunlaşmış bir sevgiyi gerektirir. İyi bir ilişki içinde olan ve samimi bir sevgi çemberinde yer alan çiftlerin uzun soluklu bir aşk yaşayacaklarını söyleyebiliriz.

KAYNAKÇA
*SUNGUR,M. Sen Ben ve Aramızdaki Herşey, Goa Yayınları, Ankara, 2009.
*TARHAN,N.Evlilik Psikolojisi, Timaş Yayınları, Istanbul,2010.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşk mı Sevgi mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih UYUMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ'ın Makaleleri
► Sevgi (Li) mi? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Sevgi... Psk.Enise AKGÜL
► Beş Sevgi Dili Psk.Bahar ERDEN
► Arzu ve Sevgi Psk.Dnş.Ezgi OKTAR
► Sevgi Uzerine Psk.Beria Bilge ŞENER
► 5 Sevgi Dili Psk.Meral KAYA
► Sevgi Bağımlılığı Psk.Büşra GÜNEŞ
► Sevgi Arsızı Psk.Dnş.Necdet GONCAGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aşk mı Sevgi mi?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:49
Top