2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kekemelik Nedir?
MAKALE #22634 © Yazan Psk.Tuğba ÇETİNKAYA | Yayın Ocak 2022 | 1,140 Okuyucu
Kekemelik Nedir?

Kekemelik, konuşmanın akıcılığındaki ve zamanlama örüntüsündeki bozukluktur.
- Ses veya hece tekrarı
- Ses uzatmaları
- Sözcüğün içinde ara verme gibi kırık sözcükler kullanma
- Sorunlu sözcükleri kullanmamak için yerine başka sözcük kullanma
- Sesli ya da sessiz duraklama (Konuşma sırasında doldurulan ya da doldurulmayan ara vermeler)
- Sözcüklerin büyük bir gerginlikle çıkması
- Tek heceli sözcük tekrarı gibi belirtilerden biri sık sık ve belirgin bir şekilde ortaya çıkar.

Kekemeliğin Özellikleri Nelerdir?

Kekemelikte:
• Kişinin yaşı ve dil becerileri açısından olağanın dışındadır.
• Zamanla geçmez.
• Kişide kaygıya ve toplumsal katılımda yetersizliklere neden olur.
• Belirtiler gelişimin erken evrelerinde başlamıştır.
Çocukluk çağında başlayan kekemeliğin, çocuğun yaşı için uygun olmayan konuşmanın, zaman deseni ve normal akışındaki bozukluktur. Kekemelikte, seslerin sık tekrarlanması, uzatılması veya heceler ve diğer konuşma türlerinin aksamaları ile görülür. Kekemelik, sosyal etkileşimi, akademik ve mesleki başarıyı etkiler. Bozulmanın boyutu durumdan duruma değişir. Şöyle ki iş görüşmesi ya da okulda yetişmesi gereken bir sunum olduğunda kişi üzerinde iletişim kurmak için özel bir baskı oluşmuşsa bozulmanın boyutu artmaktadır. Genellikle bir şeyleri sesli bir şekilde okurken, şarkı söylerken, cansız nesnelerle veya evcil hayvanlarla konuşurken bozukluk görülmez.

Kişi, konuşma sıklığını değiştirerek, bazı belli sözcük ya da sesleri kullanmayarak veya telefonla görüşme, toplum önünde konuşma gibi durumlardan kaçınarak kekemeliği önlemeye çalışabilir. Bulunulan durumun özelliklerine ek olarak yaşanan stres ve kaygının da kekemeliği arttırdığı görülmüştür. Çocukluk çağında başlayan kekemelik, motor hareketleri de etkileyebilir. Örneğin; göz kırpmaları, tikler, dudakların veya yüzün titremesi, başın sarsılması, yumruğunu sıkma bunlardan bazılarıdır.

Kekemelik Nasıl Başlar ve Nasıl Devam Eder?

Çocuklukta başlayan kekemelik,% 80 için 6 yaşına kadar ortaya çıkar. Etkilenen bireylerin % 90'ının başlangıç yaşı 2-7 arasında değişmektedir. Başlangıcı ani veya sinsi olabilmektedir. Genellikle kekeleme aşamalı bir şekilde sıfatların, bir cümlenin başının veya uzun sözcüklerin tekrarlanması ile başlar. Çocuk, kekelediğinin farkında olmayabilir. Bozukluk ilerledikçe kekelemeler konuşma sırasında çoğu sözcük ve cümlede kekelemenin sıklaşmasıyla gerçekleşen ve müdahale edilmesi gereken bir hale gelir. Çocuk, konuşmasındaki bozukluğun farkındaysa; kısa ve basit cümleler kurma, toplum önünde konuşmaktan kaçınma, duygusal tepkilerini ve konuşma akışındaki bozuklukları önleme gibi bazı yöntemler geliştirebilir. Uzunlamasına (boylamsal) araştırmalarda, kekemeliği olan çocukların %65- %85’inin iyileştiği ve bozukluğun 8 yaşındaki şiddetinin, iyileşmeyi ya da ergenlik ve sonrasındaki ilerlemesini yordadığı bulunmuştur.

Kekemeliğin Nedenleri Nelerdir?

Kekemeliğin nedenleri genetik, fizyolojik veya psikolojik olabilir. Çocuklukta başlangıçlı kekemeliği olan bireylerin birinci derece biyolojik akrabaları arasında kekemelik olma riski, genel popülasyondaki riskin üç katından fazladır. Fizyolojik olarak da kekemelerde gelişmemiş bir dominans (baskınlık) olduğunu söyler. İnsanlar beyinlerindeki sol yarıküreyi baskın olarak kullanırlar. Bazı çocukların sağ yarıküresi fazla baskınlık gösterir. Bu çocuklara sol elle yazarken sağ elle yaz diye zorlama yapılmış ve o nedenle kekemelik ortaya çıkmış olabilir. Öte yandan şiddet görmüş, korkmuş veya aşırı strese maruz kalmış çocukta da kekemelik görülebilir.

Kekemeliğin Olası Psikolojik Nedenleri

Kekemeliğin genetik ve fizyolojik nedenleri olabileceği gibi psikolojik nedenleri de olabilmektedir. Psikolojik nedenler şu şekilde sıralanabilir:

• Travmatik yaşantılar ve korkular;
 Yangın, deprem, sel gibi afetler
 Hayvandan korkma (genelde kedi ve köpek)
 Tüp patlaması, bina çökmesi gibi olaylar
 Trafik kazaları
 Ateşli hastalık ve ameliyatlar
 Bir kavgaya tanık olma
 Sesle korkutulma

• Aile içi sorunlar;
 Evdeki kavgalar ve huzursuzluklar
 Çocuğa uygulanan şiddet
 Anne-baba arasındaki şiddet

• Kayıp ve ayrılık;
 Aile fertlerinden birinin ölümü
 Boşanma nedeniyle anne-babadan ayrılma
 Ani seyahatler nedeniyle ayrılık
 Evcil hayvanın ölümü veya hayvandan ayrılma

• Hatalı ana-baba tutumları;
 Baskıcı, aşırı disiplinli aile tutumları
 Aşırı koruyucu aile tutumları
 Alaycı, aşağılayıcı aile tutumları

Çocuklarda görülen psikolojik kökenli kekemelik, çocuğun çevresindeki kişilerin yanlış tutumlarıyla iyice kuvvetlenebilir ve pekişebilir. Anne-baba bu konuda dikkatli davransa bile, çocuğun etkileşimde olduğu diğer aile bireyleri, okul arkadaşları, öğretmenleri ve komşuların yaptığı hatalar nedeniyle çocuğun kekemeliği artabilir veya kekemelik nedeniyle başka sorunlar ortaya çıkabilir.

Kekemelik Nedeniyle Ortaya Çıkabilecek Bazı Sorunlar

Kekemelik, çocuğun dil becerilerini etkilediği kadar sosyal yaşamını ve psikolojisini de olumsuz etkileyebilmektedir. Kendini rahat bir şekilde ifade edemeyen çocukta özgüven eksikliği oluşabilir. Konuşmasını düzeltemeyen, okulda veya sosyal ortamlarda kendisini rahat bir şekilde ifade edemeyen çocukta başarısızlık kaygısı oluşabilir. Okul başarısızlığı, içe dönük olma, değersiz hissetme ve depresyonda diğer olası psikolojik problemlerdendir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kekemelik Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tuğba ÇETİNKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tuğba ÇETİNKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba ÇETİNKAYA Fotoğraf
Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğba ÇETİNKAYA'nın Yazıları
► Kekemelik Nedir? Psk.Mehmet UYAR
► Kekemelik Nedir, Ne Yapmak Gerekir? Psk.Hayriye ÖZCAN
► Kekemelik Nedir? Neden Oluşur? ÇOK OKUNUYOR Psk.Sabahattin ZENGER
► Kekemelik Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kekemelik Neşe ÖZTÜRK
► Kekemelik Psk.Meltem BİLGİCİ
► Kekemelik ve Tedavisi Psk.Şeyma GÜRNAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kekemelik Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Depresyon Ocak 2022
◊ Disleksi Nedir? Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:22
Top