2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)
YAZI #7287 © Yazan Psk.Tuğba ÇETİNKAYA | Yayın Ocak 2022
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), nörolojik tabanlı bir bozukluktur. Bireyde yaşına ve gelişimsel dönemine uygun olmayan dürtüsellik, aşırı hareketlilik ve dikkat sorunları ile kendini gösterir. Genetik ve çevresel faktörler, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nu etkileyen etmenlerdendir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun Belirtileri Nelerdir?

• Verilen yönergeleri uygulama esnasında veya oyun oynama esnasında dikkatlerini toparlamakta ve sürdürmekte zorlanabilirler.
• Ev ödevi yapmakta ve düşünsel faaliyet gerektiren görevlerde zorlanabilirler.
• Okul araç-gereçlerini veya etkinliklerini unutabilir, kaybedebilirler.
• Hoşuna gitmeyen bir aktiviteden kısa süre içerisinde sıkılabilirler ancak saatlerce dikkatli bir şekilde televizyonla veya tabletle zaman geçirebilirler.
• Karşılıklı bir sohbet esnasında ‘’dinlemiyor’’ görünebilirler.
• Bilgi işlemlemede zorlanabilirler.
• Aşırı hareketli ve kıpır kıpır olabilirler.
• Hareketsiz ve sabit bir şekilde oturmakta zorlanırlar.
• Sonuçlarını düşünmeden hareket edebilirler.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun Sıklığı Nedir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun dünya çapındaki ortalama yaygınlığı net olarak ifade edilemese de çocuklarda %5-12 arasındadır. Yani dünyaya gelen her 10 çocuktan neredeyse 1’i Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı alabilmektedir. Türkiye’deki yaygınlık ise %13,8 civarındadır. Yanı her 100 çocuktan neredeyse 14 çocukta Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanılanmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda bir diğer önemli bulgu da erkeklerde görülme oranının kızlara oranla 2-3 katı seviyesinde olmasıdır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun Nedenleri?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun tek bir nedenden kaynaklanmadığı, doğum öncesi, biyolojik ve psiko-sosyal sebeplerden dolayı oluşabildiği düşünülmektedir. Buna göre:
• Anne ve babadan edinilen genetik faktörler
• Hamilelik sırasında sigara, alkol veya uyuşturucu madde kullanımı
• Beyin travması
• Düşük doğum ağırlığı
• Beslenme
• Toksinlere maruz kalma
• Psiko-sosyal nedenler,

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun nedenleri olabilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı bir hekim tarafından koyulur. Ardından hekim uygun gördüğü takdirde ilaç tedavisi başlanır. İlaç tedavisinin yanı sıra anne-baba eğitimleri, çocuk için davranışsal müdahaleler, çocuk ve ailede farkındalık kazandırma, duyusal çalışmalar da Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun psiko-sosyal ve davranışsal boyutlarında etkili olabilecek çalışmalardır.

Çocuğunuzu ve ailenizi keşfetmek, bütüncül ve sağlıklı bir şekilde problemlerin üstesinden gelebilmek için bize ulaşabilirsiniz.

Psk. Tuğba ÇETİNKAYA
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba ÇETİNKAYA Fotoğraf
Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğba ÇETİNKAYA'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Depresyon Ocak 2022
► Kekemelik Nedir? Ocak 2022
◊ Disleksi Nedir? Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:24
Top