2007'den Bugüne 92,818 Tavsiye, 28,316 Uzman ve 20,065 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)
MAKALE #15419 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Eylül 2015 | 4,921 Okuyucu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB= ADHD Attention Deficit Hyperactivity Disorder);dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik, unutkanlık, içtepisel davranışlar, ilginin kolayca dağılması gibi başlıca belirtiler gösteren nöropsikiyatrik bir sorundur.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite aslında dört grupta incelenebilir.
1- Dikkat Eksikliği
2- Dürtüsellik
3- Sıralama ve Zaman sorunu
4- Hiperaktivite

DİKKAT EKSİKLİĞİ İLE İLGİLİ BELİRTİLER
* Önemli detaylara dikkat etmeme, sınavlarda kolay hatalar yapma, ödevleri dağınık ve dikkatsiz yapma,
* Tam konsantre olmuşken bir ses ya da olay nedeniyle kopmak, işi yarım bırakmak,
* Uzun süre konsantrasyon gerektiren aktivitelerde başarısızlık,
* Sık sık oyun, aktivite, hobi, okul, iş değiştirme,
* Teslim edilmesi gereken işlerde erteleme, unutma, geciktirme
* Bazen duyduğunu, bazen de gördüğünü algılayamama veya hatırlayamama
* Yönergelere uymakta güçlük yaşama, sık uyarı alma,
* Dersi dinlerken konudan uzaklaşma, başka şeyler düşünme,


HİPERAKTİVİTE İLE İLGİLİ BELİRTİLER
* Sürekli kıpır kıpır olma, sakin bir şekilde duramama,
* Yerinde oturama, ayağa kalkıp dolaşma isteği,
* Yavaş yürümekten çok koşmayı, atlamayı, zıplamayı ve tırmanmayı daha çok tercih etme,
* Çok sık konuşma isteği,
* Uykuya eğilimin az olması, sürekli faaliyet içinde olma,

DÜRTÜSELLİKLE İLGİLİ BELİRTİLER
*Sıra beklemekte tahammülsüz olma,
* Başkalarının sözünü kesme,
* Sabırsızlık, çabuk sıkılma,
* Acele ve düşünmeden tepki verme,
* Uygunsuz yer ve zamanlarda konuşma, sorulara düşünmeden cevap verme, sık pişmanlık yaşama,
* İçinden geldiği gibi hareket etme, sebep sonuç muhakemesi yapmama,


ZAMANLAMA SORUNU İLE İLGİLİ BELİRTİLER
* Zaman kavramı ile ilgili sorunlar, şimdi neyin sırası, öncelikleri belirlemekte güçlük yaşama,
* Okula yetişmekte, hazırlanmakta hep yardıma ihtiyaç duyma,
* Randevuları kaçırma, önemli günleri unutma, plan ve programa uymakta güçlük yaşama,
* Sınavlarda süreyi yetiştirememe,
* Organize olamama, sürekli dağınık bir ortam yaratıp, içinde kaybolma,
* Zamanı boşa harcama,
* Gün sonunda aşırı yorgunluk, tamamlanmayan işler ve bunlara eklenmiş bir sürü yeni sorunlar:)


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitesi olan çocuklar genellikle akademik güçlük yaşarlar. Çünkü soruyu aceleyle yanlış ya da eksik okuyabilmelerinden kaynaklanan hatalar yapabilirler. Matematikte problemi çözümlemeye ya da tekrar okumaya sabredemediklerinden yanlış işleme karar verebilirler. Bazen işlem hataları, bazen artı, eksi gibi işaret hataları gözlerinden kaçabilir. Cevap anahtarında yanlış kodlamalar veya kaydırmalar sıkça görülür. Sözel uyaranlara dikkat etmediği için ayrıntıları kaçırabilir.
Öğretmen dersi anlatırken, öğretmeni dinlemiyormuş gibi davranır, gözleriyle onu izlemeyebilir, başka işle uğraşır, kağıda resimler çizebilir. Öğretmen soru sorduğunda bazen yanıtı doğru verebilir, konuyu öğrenmiştir. Bazen de gerçekten dinliyormuş gibi görünüp aslında hiç anlamamış da olabilir. Bu çocuklar aslında yapılması gerekenleri bilir, yaşıtlarına göre yaratıcı fikirleri de olabilir. Fakat bunları eyleme geçirmekte, sıraya koymakta, zamanlamasını ayarlamakta ve sonuçlandırmakta zorlanırlar.
Ebeveynleri en çok yanıltan nokta bilgisayar ya da telefona ayırdıkları sürede hiç sıkılma belirtisi göstermemeleri, oyunlarda oldukça konsantre görünmeleri, sanal ortamda hiç sorun yaşamamalarıdır. Oysa, takıntılı bir biçimde zamanının çoğunu internette geçirmesi, günlük işlerini unutması, görev ve sorumluluklardan kaçması bile yardım almasını gerektirir . Sanal dünya, gerçeklerden uzaklaşmak için sığınacağı bir limandır. Orada geçireceği zamanın kalitesi sizi yanıltmasın. İlgi duyduğu her alanda dikkatini zorlayabilir, sıkıldığında sonlandırabilir. Kumanda onun elindedir sonuçta. Ama zihinsel kapasitesini başarılı olacağını bildiğiniz bir konuda kullanabiliyor mu, davranışlarının sonuçlarını kestirebiliyor mu, çevresel görsel- işitsel uyaranlar yüzünden dağıldığını fark edip tekrar toparlanabiliyor mu? Nerede nasıl davranacağını, gerçek hayattan kopmadan ana odaklanmayı, şimdi neyin zamanı olduğunu, beklemeyi bilmeyi, planlama, organizasyon yapabilme ve her zaman 'dur, düşün, yap' üçlemesine sırayla uyabilmeyi eminim ki O da istiyordur. Bu konuda çocuğunuzun zorlandığını fark ediyorsanız lütfen bir an önce destek almaktan çekinmeyiniz.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda sorunun ağırlıklı olarak dikkatte mi, yoksa hiperaktivite de mi olduğunu, çocuğunuzun tepkisel davrandığı için belki de hiperaktif sanıldığını ya da bunların hiç biri çıkmayabilir sadece ve sadece zamanı ayarlamakta mı sorunlar yaşadığını bize ipucu veriler veren DEHB Testleri var. Özellikle Moxo DEHB Testi klinik bulgular da eşlik ediyorsa, bu konuda tanıya varmamızı sağlayan, çocuk psikiyatristlerinin en önemli yardımcısıdır diyebilirim.

Testin grafiği dört ana başlık içerir. Dikkat, Hiperaktivite, Dürtüsellik, Zaman şeklindedir. Hangi alanda zorluk yaşıyorsa, çocuğa o alanda doktorun önerisiyle medikal ya da pedagojik destek verilir.

Teşekkürler. Pedagog SONNUR KÜKÜRT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,065 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Güvenli Bağlanma Ocak 2016
► Disleksi Mayıs 2015
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:30
Top